projekt poisťovne logo generali

10 menej známych svetových špecialít, ktoré sa oplatí ochutnať

20. 06. 2023

Objavovanie sveta prostredníctvom jeho rozmanitých kuchýň je nádherným dobrodružstvom pre každého milovníka jedla. Hoci v našom kulinárskom svete získali svoje právoplatné miesto mnohé zahraničné jedlá, existujú aj menej známe špeciality, ktoré ponúkajú rovnako lákavé chute. Predstavíme si jedlá, ktoré nielenže rozšíria naše gastronomické obzory, no sú aj zdravé a bohaté na živiny.

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Nezabudni si na tú svoju pribaliť aj cestovné poistenie od poisťovne Generali, aby si si užil/-a oddych a nové dobrodružstvá bez zbytočných starostí v zahraničí, aj na Slovensku.

Bibim guksu – Kórea

Bibim guksu je tradičný kórejský studený šalát s rezancami. Rezance sú zvyčajne z pšeničnej múky a dochutené kórejskou čili pastou, octom, sezamovým olejom a ďalšími prísadami. Je tiež doplnený o rôzne zeleninové prísady ako uhorky, mrkva, červená kapusta, kyslá uhorka, prípadne aj fermentovanú zeleninu – kimchi. Keďže ide o miešanú misu, jednotlivé prísady si môžeš pridať podľa chuti. Podobným je aj kórejský národný pokrm bibimbap, ktorého základom je však ryža.

shutterstock_526346956.jpg

Escabeche – Španielsko

Escabeche je tradičný španielsky pokrm – ryba, prípadne mäso marinované v špeciálnom kyslom náleve. Ryba alebo mäso sa najprv opraží a potom sa namáča do octovej zmesi s korením a zeleninou. Escabeche má kyslú aj pikantnú chuť a je bohaté na bielkoviny a zdravé tuky. Ak hľadáš zaujímavý spôsob prípravy rýb alebo mäsa, tento recept je práve pre teba.

shutterstock_415058074.jpg

Košarí – Egypt

Egyptské národné jedlo je kombináciou šošovice, ryže, cestoviny a cíceru s pikantnou paradajkovou omáčkou. Košarí patrí medzi najobľúbenejšie pouličné jedlá. Toto výdatné a sýte vegetariánske jedlo je skutočnou ochutnávkou egyptskej kultúry stravovania. Je plné rastlinných bielkovín, vlákniny aj uhľohydrátov, a preto je skvelým pokrmom pre aktívnych ľudí a športovcov.

shutterstock_1215630943.jpg

Okroška – Rusko

Okroška je tradičná ruská studená polievka, ktorá sa pripravuje z kúskov zeleniny, vajec, kôpru a kvasu či fermentovaného kyslého mlieka. Pri týchto ingredienciách môžeš zostať, pokiaľ si vegetarián. Pridať však môžeš aj kúsky mäsa. Táto osviežujúca polievka je výbornou voľbou počas horúcich letných dní. Okroška je bohatá na vitamíny, minerály a probiotiká.

shutterstock_1386858185.jpg

Mofongo – Portoriko

Táto portorická špecialita sa pripravuje z roztlačených plantajnov, ktoré sa ochutia, opečú a potom vytvarujú do guľôčky. Často sa podáva s aromatickou omáčkou a s mäsom, morskými plodmi alebo zeleninou. Vďaka kombinácii textúr a chutí je mofongo skutočnou ostrovnou pochúťkou.

shutterstock_1947058420.jpg

Peka – Chorvátsko

Peka sa tradične pripravuje v kamennom alebo železnom hrnci s pokrievkou. Je to kombinácia mäsa (najčastejšie hovädzieho, bravčového alebo jahňacieho) a zeleniny, ktoré sa pomaly pečú v peci alebo na otvorenom ohni. Mäso a zelenina sa marinujú v olivovom oleji, korení a bylinkách, čo im dodá bohatú chuť. Peka je symbolom chorvátskej kuchyne, určite ju preto pri návšteve Chorvátska nevynechaj.

shutterstock_689981188.jpg

Moqueca – Brazília

Tradičná brazílska moqueca, ktorá pochádza z regiónu Bahia, poteší chuťové poháriky krémovou a pikantnou chuťou. Jej základom je len niekoľko prísad. Hlavnú úlohu hrajú ryby alebo krevety, ktoré dopĺňa cibuľa, paradajky, kokosové mlieko, čerstvé bylinky, korenie a limetka. S moquecou ochutnáš jedinečnú brazílsku kuchyňu a objavíš exotické chute tejto krajiny.

shutterstock_1982584925.jpg

Ryža jollof – západná Afrika

Ryža jollof je tradičný pokrm, ktorý je obľúbený v západnej Afrike, najmä v Nigérii, Ghane a Senegale. Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré sa pripravuje z ryže, paradajok, cibule, korenín a mäsa alebo zeleniny.

Pri príprave ryže jollof sa najprv paradajky spolu s cibuľou a korením dusia, aby sa vytvorila bohatá omáčka. Potom sa pridáva mäso (ako napríklad kuracie mäso alebo hovädzie mäso) alebo zelenina, ktorá sa varí spolu s ryžou, kým nebudú všetky prísady mäkké a dobre prepojené.

Jollof ryža je pokrm, ktorý je obľúbený na rôznych slávnostných a rodinných oslavách v západnej Afrike. Má bohatú chuť, je výživný a vhodný pre vegetariánov aj mäsožravcov.

shutterstock_2119620053.jpg

Halva – Stredný východ

Tento sladký dezert, pôvodom z Indie, je populárny na Strednom východe a v niektorých častiach Ázie, ale aj Európy. Je vyrobený z pomletých olejnatých semien, väčšinou zo sezamových či slnečnicových, zmiešaných s medom alebo cukrom a rastlinným olejom. Halva má hustú a krehkú textúru a môže obsahovať ďalšie prísady, ako napríklad kakao, oriešky či sušené ovocie. Ak máš rád/-a sladké, túto jedinečnú a veľmi zdravú pochúťku si obľúbiš.

shutterstock_572255236.jpg

Lohikeitto – Fínsko

Fínska rybacia polievka lohikeitto sa varí  z lososa, zemiakov, cibule, smotany a často aj čerstvej kôprovej vňate. Táto polievka je jemná, sýta a plná losovej chuti. Je bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a vitamíny. Lohikeitto je populárna v severných častiach Fínska a je ideálnym jedlom na chladné dni.

shutterstock_1186453354.jpg

Za gastronomickými zážitkami sa môžeš vybrať ako doma, tak aj v zahraničí. Kdekoľvek však zamieriš za svojím ďalším dobrodružstvom, nezabudni si pribaliť cestovné poistenie od Generali, na ktoré sa môžeš spoľahnúť v prípade neočakávaných udalostí.

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.