projekt poisťovne logo generali

3 svieže recepty, ktoré vás udržia v pohybe

03. 06. 2022

Aktívny životný štýl je teraz skloňovaný často, a to takmer všade. Nie je to však iba o pravidelnom pohybe, ktorého je v dnešnej dobe nedostatok i u mladých ľudí. Dôležitá je aj správna a vyvážená strava a konzumácia tých správnych potravín. Práve nevhodne zvolené stravovanie môže byť príčinou mnohých zdravotných problémov, ale aj pravidelnej únavy. Energia, ktorú počas dňa máme, je obrazom nášho každodenného stravovania. Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré vás rozhýbu a dodajú stratenú silu. :-)

Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu, v ktorom sa venujeme aktívnemu a zdravému životnému štýlu. Pohyb je pre prevenciu zdravotných ťažkostí mimoriadne dôležitý. V prípade neočakávaných udalostí je však vhodné mať aj to správne životné poistenie. Životné poistenie La Vita od poisťovne Generali sa dokonale prispôsobí vaším potrebám, pričom poistiť si môžete až 37 závažných ochorení s 3-násobným plnením.

Energia na tanieri

Vedeli ste, že žihľava má okrem pitia v podobe čaju využitie aj v kuchyni? Používajú sa najmä mladé lístky tejto rastliny a môžete si z nich pripraviť napríklad aj polievku alebo prívarok. Žihľava má silné čistiace účinky na organizmus, pôsobí blahodarne na naše vlasy, ale hlavne dokáže prinavrátiť stratenú energiu. Vyskúšajte ju napríklad pridať do obyčajnej praženice alebo omelety.

priprava zihlava.jpg

Ingrediencie

  • vajcia
  • lístky baby špenátu
  • mladé lístky žihľavy
  • šalotka
  • pažítka
  • soľ a mleté čierne korenie

Mladé lístky žihľavy umyjeme, vložíme ich do kuchynskej utierky a prejdeme valčekom na cesto. Týmto spôsobom zničíme pŕhlenie žihľavy. Takto pripravené lístky posekáme na menšie kúsky. Na panvicu pridáme olej a chvíľku pražíme nakrájanú šalotku. Pridáme žihľavu, lístky špenátu a krátko dusíme.  Nakoniec už len pridáme rozšľahané vajíčka a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Takto pripravenú žihľavovo-špenátovú praženicu môžeme ešte podľa chuti posypať pažítkou.

zihlava_recept.jpg

Sezóna jahôd

Jahody môžeme pokojne označiť za jedno z najobľúbenejších ovocí. Okrem toho, že výborne chutia, sú aj prospešné pre naše zdravie. Pomáhajú ochrániť náš cievny systém a srdce, dokážu naštartovať metabolizmus a spaľovať uložené tuky a dezinfikujú tráviaci trakt. Práve zdravé trávenie je nevyhnutné pre správne fungovanie imunitného systému. Preto ak máte zdravé trávenie, máte aj dostatok energie a necítite únavu. Využite sezónu tohto ovocia a pripravte si chutné recepty, ktoré vás nakopnú.

Ingrediencie

  • rukola
  • balkánsky syr, minimozarelky alebo kozí syr podľa chuti
  • čerstvé jahody
  • menší pomaranč
  • slnečnicové semienka, vlašské orechy alebo orechy podľa chuti
  • med
  • balzamiko
  • olivový olej

Rukolu umyjeme a necháme odkvapkať. Takto pripravenú ju dáme do misy a pridáme na polovičky nakrájané umyté jahody. V malej miske si pripravíme zálievku. Spolu vymiešame trochu olivového oleja, asi 2 lyžice balzamika, 1 lyžicu medu a šťavu z pomaranča. Takto pripravenú zálievku pridáme postupne k rukole a jahodám a jemne premiešame. Zálievku nemusíme pridávať celú, záleží od množstva šalátu. Nakoniec už len pridáme nakrájaný syr a posypeme orechmi podľa chuti.

Syr si nakrájame na malé kúsky, vmiešame do šalátu a posypeme slnečnicovými semiačkami alebo orechmi podľa chuti.

jahodovy salat.jpg

Ostaňte svieži

Ak ste neustále v pohybe a radi športujete, zaraďte do svojho jedálnička cviklu. Práve táto zelenina zlepšuje okysličovanie svalov počas cvičenia a môže zlepšiť svalový výkon pred tréningom. Podporuje aj trávenie a optimistickú náladu. Pri konzumácii cvikly vám poďakuje aj vaša pečeň, pretože predchádza ukladaniu tukov v pečeni a môže zohrať úlohu aj v ochrane pred toxínmi.

Ingrediencie

  • 1 cvikla
  • syr Lučina
  • kyslá smotana
  • vlašské orechy
  • soľ a mleté čierne korenie

Cviklu uvaríme domäkka a ošúpeme. Môžeme ju postrúhať alebo rozmixovať mixérom tak, aby nám ostali malé kúsky. Do cvikly pridáme 3 lyžice Lučiny, asi lyžicu a pol kyslej smotany a rozmixované orechy. Všetko premiešame a nakoniec nátierku dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Na ozdobenie môžete pridať oriešky alebo baby špenát.

cviklova natierka.jpg

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.