Používaním tohto webu súhlasíte s využívaním súborov cookies, ktoré nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača. Viac informácii
projekt poisťovne logo generali

3 tipy na zdravšie vianočné šaláty k rybe

Natália Spišiaková 10. 12. 2018

Zvyk je železná košeľa a pri klasických vianočných šalátoch to platí asi dvojnásobne. Skúste však tieto sviatky vykročiť z vašej pohodlnej majonézovej zóny a uvidíte, že vaše chuťové poháriky nebudú vôbec o nič ukrátené. Naopak, presvedčíte sa, že zdravšie verzie sviatočných šalátov sú výborné, ak máte po ruke zopár dobrých receptov. Ak si predsa len ešte netrúfate, urobte si dve verzie šalátu. Jeden klasický a jeden podľa jedného z mojich zdravých šalátových receptov.

Batatový šalát

Táto odľahčená verzia zemiakového šalátu je naozaj jedinečná. Chuťou je takmer totožná s jeho klasickou verziou. Navyše sa fantasticky hodí k rybe či mäsku a je bez majonézy!



Počet porcií
4 porcie


Predpríprava
30 minút


Príprava
15 minút + 60 minút v chlade

Ingrediencie na šalát:

  • 250 g batatov,
  • 1 jarná cibuľka,
  • 200 g sterilizovaného hrášku s mrkvou,
  • 50 g sterilizovanej kukurice,
  • 120 g sterilizovaných kyslých uhoriek,
  • 3 ks vajíčok,
  • 5 plátkov vysokokvalitnej šunky bez éčiek.

Ingrediencie na zálievku:

  • 180 g bieleho bio jogurtu,
  • 1 čajová lyžička plnotučnej horčice,
  • 1 polievková lyžica panenského olivového oleja,
  • 1 čajová lyžička sušeného majoránu,
  • 1 polievková lyžica topinamburového sirupu (môžete nahradiť medom alebo agáve),
  • soľ a korenie (podľa potreby).

Postup prípravy:

V jednom hrnci si vopred uvarte batat aj so šupkou. V druhom zase 3 vajíčka. Do väčšej misy postupne vložte jarnú cibuľku nakrájanú na drobno a prepláchnutý sterilizovaný hrášok s mrkvou aj kukuricou. Uhorky nakrájajte na drobné kocky a pridajte do misy. Vajíčka uvarené na tvrdo nakrájajte na drobné kúsky, šunku nakrájajte na rezance a tiež pridajte tiež do misy.

V menšej miske si pripravte zálievku. Do hustého bieleho jogurtu pridajte horčicu, olivový olej, sušený majorán, topinamburový sirup (alebo med či agáve), soľ a korenie a poriadne premiešajte. Pridajte k šalátu, premiešajte a nechajte hodinu odstáť v chlade.

3 tipy na zdravšie vianočné šaláty k rybe

Šalát zo stonkového zeleru

Ak máte radi kontrastné intenzívne chute, tento šalát je doslova explóziou chutí! Aromatický zeler so šťavnatým jabĺčkom, sladko-kyslými brusnicami a slaným výrazným syrom je zásahom do čierneho. Navyše fantasticky dopĺňa jemnú chuť rýb. K vašej vianočnej večeri to tak bude rozhodne skvelá voľba.



Počet porcií
4 porcie


Predpríprava
25 minút


Príprava
20 minút + 60 minút v chlade

Ingrediencie na šalát:

  • 2 stonky zeleru (dlhé asi 25 – 30 cm),
  • 3 šťavnaté jablká,
  • 40 g sušených brusníc,
  • 40 g vlašských orechov,
  • 60 g čedaru (alebo iného tvrdého chuťovo intenzívneho syru).

Ingrediencie na zálievku:

  • 180 g bieleho bio jogurtu,
  • 1 čajová lyžička plnotučnej horčice,
  • 1 polievková lyžica panenského olivového oleja,
  • 1 polievková lyžica topinamburového sirupu (môžete nahradiť medom alebo agáve),
  • soľ a korenie (podľa potreby).

Postup prípravy:

Stonky zeleru nakrájajte na drobné kolieska, jablká zbavené šupiek zase na kocky. Do misy pridajte brusnice, orechy nasekané na väčšie kúsky a čedar nakrájaný na kocky.

V menšej miske si pripravte zálievku. K hustému bielemu jogurtu pridajte horčicu, olivový olej, topinamburový sirup (alebo med či agáve), soľ a korenie a dobre premiešajte spolu s ingredienciami z väčšej misy. Odložte do chladničky aspoň na hodinu, aby boli chute pri podávaní už skvele prepojené.

3 tipy na zdravšie vianočné šaláty k rybe

Cviklový šalát s údeným tofu

Toto je doslova vitamínová bomba na tanieri. Tento šalát je nielen zdravý, ale aj geniálne chutí. Svojou nádhernou farbou navyše pôsobí aj slávnostne. Rozhodne ním ohromíte svojich najbližších či známych.



Počet porcií
4 porcie


Predpríprava
30 minút


Príprava
20 minút + 60 minút v chlade

Ingrediencie na šalát:

  • 250 g cvikly,
  • 80 g údeného tofu,
  • 2 vajíčka (uvarené natvrdo),
  • 80 g sterilizovanej kukuričky.

Ingrediencie na zálievku:

  • 180 g prírodného cottage syru,
  • 1 čajová lyžička plnotučnej horčice,
  • 1 polievková lyžica panenského olivového oleja,
  • 1 polievková lyžica topinamburového sirupu (môžete nahradiť medom alebo agáve),
  • soľ a korenie (podľa potreby).

Postup prípravy:

Cviklu si vopred uvarte aj so šupkou. Nechajte ju vychladiť a nakrájajte na drobné kocky. Je možné použiť aj sterilizovanú cviklu, tú potom však dobre prepláchnite od zbytočnej soli a cukru z nálevu. Vajíčka si tiež uvarte vopred. Do väčšej misy postupne dajte nakrájanú cviklu, vajíčka nakrájané na drobno, údené tofu nakrájané na drobné kocky a prepláchnutú sterilizovanú kukuricu.

Do menšej misky si pripravte zálievku zo syru cottage, horčice, olivového oleja, topinamburového sirupu (alebo medu či agáve), soli a korenia. Ingrediencie z oboch misiek dobre premiešajte. Odložte do chladničky aspoň na hodinu a môžete podávať.

3 tipy na zdravšie vianočné šaláty k rybe

Dobrú vianočnú chuť!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.