3 zdravé čokoládové koláče a pochúťky
Oslávte Medzinárodný deň čokolády a Deň pozitívneho myslenia – oba 13. septembra – jedným ťahom. Pripravte si čokoládovú pochúťku a zaručene ho prežijete šťastní. Ľudia, ktorí obľubujú čokoládu, jej často pripisujú zlepšenie nálady. Kakao sa tešilo obľube už pred stovkami rokov u pôvodných obyvateľov žijúcich na území dnešnej Strednej a Južnej Ameriky. Pili ho ako ceremoniálny nápoj pri rôznych obradoch.
Dnes už vieme, že kakao, a teda aj čokoláda naozaj ovplyvňuje nervový systém. Zvyšuje množstvo endorfínov, ktoré sa uvoľňujú do mozgu. A endorfíny tlmia bolesť a znižujú stres. Zvyšujú aj krvný tlak a cukor v krvi, čo zase vedie k zvýšeniu aktívnosti a pozornosti. Ak máte ťažký deň, poklesnutú náladu alebo jednoducho iba milujete čokoládu, vyskúšajte niektorý z receptov na zdravé čokoládové maškrty, ktoré si môžete vykúzliť v ktorýkoľvek deň, nielen v ten venovaný čokoláde.
Raw čoko guličky
Počet porcií
podľa hmoty
Predpríprava
5 minút
Príprava
10 minút
Raw tyčinky ovládli obchodné reťazce, vy si ich však odteraz môžete pripraviť aj doma presne podľa seba a najmä zdravšie. Základom tohto receptu sú datle, kokos a kakao. Všetky ostatné ingrediencie môžete, čo sa množstva týka, ľubovoľne pridávať podľa vašej chuti či počtu maškrtníkov.
Potrebujeme:
- kokos (2/5 celkového množstva),
- vykôstkované datle (2/5 celkového množstva),
- raw kakao s vysokým obsahom tuku (1/5 celkového množstva),
- 1/2 čajovej lyžičky škorice (na každých 500 g hmoty),
- papierové košíky na mafiny,
- kakao, škoricu, kokos či pomleté oriešky (na ozdobenie).
Alternatíva:
Pridajte mäkké sušené ovocie alebo posekané orechy podľa vlastnej chuti.
Postup prípravy:
Všetky ingrediencie rozmixujte na kompaktnú masu. Pomer chutí si nastavte podľa vlastných preferencií. Ak preferujete sladší variant, použite viac datlí, ak čokoládovejší, prisypte viac kakaa.
Následne vyformujte malé guličky a uložte ich postupne do košíkov. Dajte zachladiť aspoň na dve hodiny do chladničky a vychutnávajte si ich ešte niekoľko dní. Hmotu na tento rýchly snack môžete vyformovať aj do iných tvarov, napríklad guličiek.
Hotové guličky môžete, ak chcete, obaliť v kakau, škorici, kokose či pomletých orieškoch podľa vlastnej chuti. Takýto snack je vhodný aj na cestovanie ako rýchly zdroj energie.
Čokoládový penový koláč
Počet porcií
15 porcií
Predpríprava
10 minút
Príprava
50 minút
Čokoládová pena je produkt neoddeliteľne spätý s naším detstvom. Zaspomínajte si a ochutnajte ju v novej forme. Čokoládová pena v koláči sa totiž bude jemne rozplývať aj po upečení.
Potrebujeme:
- 1/2 pohára pohánkovej múky,
- 1/2 pohára ovsených vločiek,
- 2 polievkové lyžice kokosovej múky,
- 1/2 pohára kakaového prášku s vysokým obsahom tuku,
- 1/4 čajovej lyžičky morskej soli,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva a sódy bikarbóny,
- 1 dozreté avokádo typu Hass,
- 1,5 prezretého banána,
- 1/4 pohára + 2 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu,
- 1/4 pohára rozpusteného kokosového oleja,
- 1 pohár nesladeného rastlinného mlieka,
- 1 polievkovú lyžicu vínneho octu,
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu,
- maslo na natretie plechu.
Postup prípravy:
Predhrejte rúru na 180°C. Na plech prestrite papier na pečenie, pretrite ho maslom a následne vysypte múkou.
Rozmixujte nahrubo banány s avokádom a primiešajte med alebo javorový sirup, vanilkový extrakt a kokosový olej. Zmiešajte rastlinné mlieko s vínnym octom, nechajte chvíľu postáť a primiešajte do zmesi. Primiešajte ešte obe múky, ovsené vločky, morskú soľ, sódu bikarbónu a dajte piecť na 40 – 48 minút alebo do upečenia.
Koláč je upečený, keď sa budú jeho okraje oddeľovať od plechu. Na povrchu sa môžu objaviť aj praskliny. Nechajte vychladnúť jednu hodinu a oddeľte hotový koláč od plechu nožom. Preklopte na tanier a podávajte. Môžete ozdobiť čerstvým sezónnym ovocím.
Čokoládové tyčinky
Počet porcií
10 porcií
Predpríprava
6 minút
Príprava
10 minút
Čokoládové pochúťky môžu mať veľa foriem – veľké pompézne torty, jemné lávové koláčiky, peny, mafiny či klasické koláče. Ak sa vám však nechce tráviť veľa času v kuchyni a máte radi čokoládu v čistej forme, pripravte si svoju vlastnú čokoládovú tyčinku.
Potrebujeme:
- 1/4 pohára kakaového prášku,
- 1/4 pohára rozpusteného kokosového oleja,
- 3 polievkové lyžice javorového alebo agávového sirupu,
- 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja (na zriedenie v prípade potreby),
- plochú nádobu alebo plastové uzatvárateľné vrecúška,
- papierové podnosy.
Môžete, ale nemusíte pridať:
Oriešky, kakaové bôby alebo iné maškrtné drobnosti na dochutenie a ozvláštnenie podľa vlastnej chuti.
Postup prípravy:
Zmiešajte spolu kokosový olej a sirup, pridajte kakaový prášok a zapracujte neustálym miešaním, až kým sa kakao úplne spojí s tekutou zložkou. Ak by bola zmes veľmi hustá, primiešajte ešte 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja. Nalejte do plochej nádobky alebo do uzatvárateľných vrecúšok a prisypte, ak chcete, kakaové bôby či iné drobné pochutiny podľa vlastnej chuti.
Dajte do mrazničky aspoň na 6 hodín. Vyberte, pokrájajte, poukladajte na papierové podnosy a rovno podávajte alebo odložte do chladničky na neskôr.