3 zdravé recepty z rýb
Kvalitné zdroje omega-3 mastných kyselín. Železo. Vápnik. Horčík. Stále málo? Ryby vo všeobecnosti patria k jedným z najhodnotnejších zdrojov vitamínu D. Slováci však v rámci Európskej únie podľa štatistík konzumujú na jedného obyvateľa najmenej rýb. Pritom sladkovodných rýb sa u nás chová dostatok a rovnako morské ryby či plody sú u nás ľahko dostupné. V snahe zmeniť tento stav vám preto ako inšpiráciu nielen na sviatočný stôl ponúkame 3 chutné a, čo je dôležité, aj zdravé rybacie recepty, dva z morských rýb a jeden zo sladkovodných.
Fazuľový šalát s tuniakom
Výskyt tuniaka pomaly klesá, a tak si ho treba z času na čas dopriať. Jeho menej výrazná vôňa a chuť sa o to lepšie dá kombinovať s rôznymi zložkami v strave. Ako v tomto šaláte, ktorý je bežný najmä v stredomorskej kuchyni.
Počet porcií
2 porcie
Predpríprava
24 hodín
Príprava
40 minút
Ingrediencie:
- 250 g tuniaka vo vlastnej šťave,
Tu sa na chvíľku zastavme. Odporúčame siahnuť radšej po bio verzii, napríklad tu. Pri tej máte istotu, že v zložení nenájdete nič iné okrem tuniaka, vody a morskej soli. Zároveň tiež viete, že tuniak zo severovýchodného Atlantiku bol ulovený trvalo udržateľným spôsobom v podmienkach kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
- 250 g uvarenej fazule,
- šťava z jedného citróna,
- hrsť petržlenovej vňate,
- 1 červená cibuľa,
- celozrnný toastový chlieb (množstvo podľa chuti),
- 2 polievkové lyžice olivového oleja,
- soľ a čierne korenie.
Postup prípravy:
Fazuľu si namočte deň vopred, aby ste ju mohli na druhý deň uvariť. Keď bude uvarená, sceďte ju a nechajte vychladnúť. Tuniaka nechajte cez sitko odkvapkať a rozdrobte ho na malé kúsky. Cibuľu pokrájajte nadrobno. Všetky zložky zmiešajte v jednej mise, osoľte, bohato posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a na záver okoreňte podľa vlastnej chuti. Na olivovom oleji si opečte celozrnný toastový chlieb do chrumkava a jedzte k šalátu.
Živánska z lososa
Takáto rybacia živánska najlepšie chutí pripravená v pahrebe v prírode, ale vystačíte si, samozrejme, aj s klasickou rúrou.
Počet porcií
2 porcie
Predpríprava
20 minút
Príprava
50 minút
Ingrediencie:
- 300 g filetu z lososa,
- 200 g zemiakov,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 paradajky,
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja,
- citrónová šťava z 1/2 citróna,
- soľ a čierne korenie,
- rozmarín (podľa chuti).
Postup prípravy:
Lososa opláchnite pod studenou tečúcou vodou. Osušte, pokrájajte na menšie kocky a rozdeľte na dve porcie. Rúru dajte rozohriať na 200 °C. Ošúpané zemiaky pokrájajte takisto na menšie kocky a rozdeľte tiež na dve polovice. Prelisujte cesnakové strúčiky. Pripravte si dve vrstvy alobalu, na spodok každej naložte porciu lososa a navrch a naň rovnaké množstvo zemiakov. Posypte soľou, korením, pridajte cesnak, zalejte olivovým olejom a navrch položte čo najjemnejšie nakrájané paradajky. Podľa chuti pridajte aj rozmarín. Nakoniec pokvapkajte citrónovou šťavou. Obe porcie dôkladne zabaľte, aby nevytekala šťava a dajte na 50 minút piecť do rúry.
Pstruh v soľnej kruste
O sladkovodné ryby nie je v našich končinách núdza a ich príprava sa dá variovať na mnohé spôsoby. Aby chutili trochu inak, môžete skúsiť pokojne aj experimentovať.
Počet porcií
4 porcie
Predpríprava
15 minút
Príprava
45 minút
Ingrediencie:
- 1 kg pstruha (zbaveného vnútorností),
- 2 bielka,
- 1 kg morskej soli,
- 1 citrón,
- čerstvý rozmarín,
- čerstvá šalvia (ak nemáte, môže byť aj sušená),
- čerstvý tymian (ak nemáte, môže byť aj sušený),
- 4 strúčiky cesnaku,
- 4 polievkové lyžice pravého masla.
Postup prípravy:
Pstruha umyte a dôkladne usušte. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a jemne premiešajte so soľou. Vnútro ryby alebo rýb naplňte plátkami citróna a bylinkami. Medzitým dajte rozohriať rúru na 180 °C. Na plech dajte polovicu zmesi soli a snehu, na ktorú poukladajte ryby. Druhou polovicou soľnej zmesi ryby potrite, aby boli úplne pokryté. Dajte pomaly piecť asi na 30 minút. Po polhodine plech vyberte, krustu rozbite a opatrne odstráňte. Navrch rýb poukladajte plátky masla a dajte piecť ešte na 15 minút. Podávajte ideálne so zeleninovou prílohou.
Dobrú a zdravú chuť!