4 recepty, ktoré vás zahrejú
V zimnom období, keď je sychravo a chladno, si musíme dávať väčší pozor na zdravie a každý deň dodávať svojmu telu potrebnú porciu vitamínov. Pripravili sme preto recepty, ktoré vás zahrejú vďaka zdravým a chutným ingredienciám, akými sú čili, zázvor či cibuľka. Inšpirujte sa našimi tipmi na hlavné jedlá, snacky aj nápoje
Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu, v ktorom sa spolu s odborníkmi venujeme bezpečnosti na horách a dobrej kondícii aj v zime. Poisťovňa Generali je hrdým partnerom mobilnej aplikácie Horská záchranná služba, ktorou si v prípade núdze privoláte pomoc jedným tlačidlom. Či už ste aktívnym športovcom, alebo milovníkom prechádzok, nezabudnite si tiež pribaliť poistenie do hôr.
Mrkvová polievka so zázvorom
Ingrediencie:
- 300 g mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 lyžica zázvoru
- 1 pomaranč
- 1 lyžica olivového oleja
- zväzok tymianu
- štipka mletej škorice
- asi za hrsť nasekaných lieskových orieškov
- soľ a korenie podľa chuti
V hrnci na rozohriatom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme najemno nastrúhanú mrkvu. Keď cibuľa „zosklovatie“, pridáme najemno nastrúhaný zázvor a zalejeme asi 600 ml vody. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 10 minút.
Po uvarení polievku rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka a dochutíme soľou, korením, mletou škoricou, tymianom a šťavou z pomaranča.
Na panvici si ešte pomaly opečieme lieskové oriešky, ktorými môžeme polievku ozdobiť. K orieškom môžeme pridať aj tymian a kúsky opečeného pečiva.
Kuracie kúsky s paprikou
Ingrediencie
- 400 g kuracích pŕs
- 100 g pikantnej klobásky
- 3 červené papriky
- 1 zväzok pažítky
- 1 pomaranč
- olivový olej
- 1 čili paprička
- soľ a mleté čierne korenie
Kuracie prsia a klobásku nakrájame na kocky. Papriky si očistíme a nakrájame na tenké rezance. Pažítku si umyjeme a nasekáme najemno (ak nemáte čerstvú, môžete použiť aj sušenú). Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou, nastrúhame kôru a z polovice vytlačíme šťavu. Ak máte radi naozaj pikantné jedlá, môžete pridať aj trošku nasekanej sušenej čili papričky.
Vo väčšej mise zmiešame kuracie mäso, klobásku, papriky, asi tretinu z nasekanej pažítky, pomarančovú šťavu s kôrou a 2 lyžice olivového oleja.
Na panvici si rozpálime olivový olej a túto mäsovú zmes pečieme domäkka asi 7 minút tak, aby bolo kuracie mäso hotové.
Nakoniec osolíme, pridáme mleté čierne korenie a posypeme zvyšnou pažítkou.
Podávame s chlebíkom.
Slovenská liptovská nátierka
Ingrediencie
- 50 g mäkkého tvarohu
- 5 g cibule
- asi 2 lyžice mlieka
- mletá červená paprika
- soľ
- pažítka
Tvaroh vymiešame s nadrobno posekanou cibuľkou (môžeme použiť akúkoľvek cibuľku). Potom pridáme mlieko, mletú červenú papriku podľa chuti a soľ. Nakoniec pridáme posekanú pažítku.
Kakao trochu inak
Ingrediencie:
- 2 lyžice kakaového prášku (kakaa)
- asi 1/3 sušenej čili papričky
- 500 ml rastlinného mlieka
Do hrnčeka dáme lyžičku kakaového prášku a rovnaké množstvo rozdrvenej čili papričky. Medzitým si do varu privedieme mlieko, ktorým pripravenú zmes zalejeme a dobre premiešame.