Používaním tohto webu súhlasíte s využívaním súborov cookies, ktoré nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača. Viac informácii

5 tipov na zdravšie maškrty na párty

14. 11. 2019

Prichádza obdobie večierkov, domácich osláv a novoročného hodovania. No a žiadna poriadna párty sa nezaobíde bez obľúbených slovenských chlebíčkov, sladkých dobrôt či nápojov. Ale čo tak pripraviť o niečo zdravšiu verziu, ktorá je rýchla, veľmi jednoduchá na prípravu a ešte aj výborne chutí a vyzerá? Prekvapte svoju návštevu!

1. Brokolicová nátierka

Ten, kto má rád zelenú zeleninu, si určite príde na svoje. Začneme s brokolicovou nátierkou, ktorá vám zaberie len pár minút a okrem toho, že výborne chutí, aj neskutočne dobre vyzerá hlavne na tmavom pečive. Je to jednoducho krásna nátierka.

Ingrediencie:
1 veľká brokolica (iba hlavičky),
cca 30 g kvalitného masla,
1 veľké nátierkové maslo (môže byť Lučina),
čerstvá citrónová alebo limetková šťava,
olivový olej,
čierne mleté korenie,
soľ.

Postup prípravy:
Brokolicu umyjeme a pripravíme na pare asi 5 až 7 minút. Po dovarení necháme brokolicu pár minút vychladnúť. Do misky potom dáme obe maslá, olivový olej, vychladnutú brokolicu a trochu olivového oleja. Všetko dobre rozmixujeme a popri mixovaní môžeme pridať postupne olivového oleja viac, podľa konzistencie nátierky. Nakoniec už len dochutíme koreninami a soľou. Môžeme tiež pridať pár kvapiek citrónovej alebo limetkovej šťavy. Servírujeme na tmavý chlebík a môžeme ozdobiť napríklad čiernymi olivami alebo čili.

5 tipov na zdravšie maškrty na párty

2. Olivová nátierka

Pri olivách naďalej ostaneme, pretože ako druhú si spravíme práve olivovú nátierku, ktorá je podobne ako prvá veľmi jednoduchá a rýchla.

Ingrediencie:
2 menšie poháre zelených olív,
1 menší pohár čiernych olív,
čerstvý rozmarín,
nasekané mandle,
olivový olej,
petržlenová vňať alebo mini paradajky na dozdobenie.

Postup prípravy:
Všetky tieto ingrediencie dáme do misky a poriadne rozmixujeme. V tomto prípade množstvo jednotlivých surovín záleží na vašej chuti. Môžete použiť napríklad iba zelené olivy alebo pridať menej či viac rozmarínu. Dozdobíme vňatkou alebo paradajkami.

5 tipov na zdravšie maškrty na párty

3. Tuniaková nátierka

Aby sme tu mali aj nejaké mäsko, aj naša tretia tuniaková nátierka je veľmi jednoduchá.

Ingrediencie:
tuniak vo vlastnej šťave,
1 avokádo,
mleté čierne korenie,
olivový olej,
citrónová alebo limetková šťava,
čerstvá pažítka, môže byť aj sušená,
soľ.

Postup prípravy:
Do misky si dáme tuniaka a avokádo, ale nemixujeme, roztlačíme vidličkou. Postupne pridávame olivový olej podľa konzistencie a pažítku. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a troškou citrónovej šťavy. Dozdobíme pažítkou.

5 tipov na zdravšie maškrty na párty

4. Jablkovo-kakaový koláč

Samozrejme, neostaneme len pri slaných dobrotách, ale pripravíme si aj niečo sladké, čo určite naši hostia ocenia. Z času na čas nám nezaškodí aj koláčová klasika. Základným pravidlom pri tomto koláčiku je použitie kvalitných surovín, ideálne lokálnych, ktoré budú pravdepodobne v obchodoch o niečo drahšie, ale svojím zložením zdravšie a výdatnejšie.

Ingrediencie:
5 veľkých slovenských jabĺk,
1 hrnček mlieka (môže byť rastlinné mlieko),
2 domáce vajcia,
½ hrnčeka oleja,
1 hrnček trstinového cukru,
2,5 hrnčeka polohrubej múky,
2 lyžičky škorice,
2 lyžičky kakaa,
1 lyžička sódy bikarbóny,
1 prášok do pečiva.

Poleva:
pravý šípkový džem,
kyslá smotana,
čokoláda – môže byť aj horká,
orechy alebo sekané mandle na ozdobenie.

Postup prípravy:
Jablká najprv očistíme a nastrúhame, kľudne aj na väčšie kúsky. Spolu v miske zmiešame všetky suroviny a nakoniec pridáme nastrúhané jablká.

Plech vystelieme papierom na pečenie, dáme pripravené cesto a pečieme asi 30 minút pri 180 stupňoch. Dĺžka pečenia bude závisieť hlavne od toho, aký plech si zvolíte. Ak chcete mať koláčik vyšší, môžete zvoliť menší plech a piecť dlhšie pri nižšej teplote a naopak.
Po upečení koláčik necháme chvíľku vychladnúť, natrieme ho šípkových džemom a na džem potom vylejeme rozpustenú čokoládu zmiešanú s kyslou smotanou. Dozdobíme ľubovoľnými orieškami.

5 tipov na zdravšie maškrty na párty

5. Zázvorovo-ibištekový horúci nápoj

Aj pri príprave drinkov sme mysleli na to, aby boli čo najrýchlejšie hotové a hlavne netypické. Vyhnite sa hotových zmesiam na horúce nápoje, ktoré často obsahujú aj chémiu a veľa cukru. Vašu prácu vám pri príprave domáceho horúceho nápoja určite uľahčia hotové domáce sirupy. Tie totiž nemusíte používať len na letné osviežujúce limonády. Ak si ich sami nevyrábate, vyskúšajte slovenské domáce Herbert sirupy, ktoré dostanete naozaj v rozmanitých príchutiach. Ale ak už hovoríme o zahrievaní, určite odporúčame vyskúšať príchuť zázvor/ibištek, ktorú viete namiešať ako studenú limonádu, ale aj ako teplý nápoj. Stačí vám k tomu podávať plátok zázvoru, ktorý zoženiete takmer v každom obchode a ibištekový kvet, ale nápoj sa zaobíde aj bez kvetu.

5 tipov na zdravšie maškrty na párty

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky priamo do vašej schránky

Inšpirujte sa raz týždenne našimi tipmi na zdravší životný štýl. Prinášame praktické rady, ktoré sú v prvom rade kompatibilné s dnešnou dobou.