Ideálny spoločník na raňajky – banánový chlebík
Nestihli ste zjesť banány a už vám zhnedli? Určite ich nevyhadzujte! Tento rýchly recept vznikol presne pre tieto prípady – aby sme zachránili všetky prezreté banány s hnedou šupkou či bodkami. Navyše si zdravo zamaškrtíte a ešte aj rozvoniate kuchyňu pri jeho pečení. Na tomto recepte je skvelé, že je vegánsky, bezlepkový, bezmliečny a bez pridaného cukru – takže ho znesú aj ľudia s citlivými bruškami. A je tak jednoduchý, že vám s prípravou radi pomôžu aj deti. Natrite si ho svojím obľúbeným džemom alebo čokoládovou nátierkou, nakrájate si čerstvé ovocie, posypte orieškami a potom už len vychutnávajte. Vyskúšate recept už tento víkend?
Ingrediencie:
Suché ingrediencie:
- 100 g ryžovej múky,
- 100 g pomletých mandlí bez šupky,
- 1 lyžička škorice,
- 1 lyžička sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva,
- 1 lyžička vanilkovej esencie.
Mokré ingrediencie:
- 4 stredne veľké prezreté banány (cca 400 g),
- 100 g kokosového mlieka (ideálne toho viac % v plechovke, ktoré je krémové a nie vodové),
- šťava z ½ malého citróna alebo 15 ml jablčného octu.
Voliteľné ingrediencie do cesta:
- prihodiť môžete za hrsť obľúbených orieškov alebo semiačok, sušeného ovocia, kúskov čokolády alebo čokoládových bôbov a pod.
Zdobenie:
- rozkrojený banán, semienka, oriešky.
Postup:
- Predhrejte rúru na 165 °C.
- Popučte banány na kašu vidličkou alebo pučidlom na zemiaky. Keďže sú prezreté, pôjde to ľahko.
- K popučeným banánom primiešajte zvyšné mokré ingrediencie – kokosové mlieko a šťavu z citróna.
- Zmiešajte všetky suché ingrediencie v jednej väčšej mise.
- K suchej zmesi primiešajte mokrú zmes a nechajte odstáť 15 minút, aby sa aktivovala sóda bikarbóna (alebo prášok do pečiva).
- Chlebíkovú formu vysteľte papierom na pečenie. Namiesto chlebíkovej formy môžete použiť napríklad aj formu na muffiny alebo bábovkovú formu, prispôsobte však gramáž ingrediencií veľkosti formy.
- Pečieme 60 minút na 165 °C.
- Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť.
Chutný TIP
Pred podávaním si plátok banánového chlebíka ešte ohriankujte v hriankovači – pridá mu to super chrumkavosť pri zachovaní mäkkého stredu. A potom už len natrite svojím obľúbeným džemom alebo čokoládovou nátierkou a vychutnávajte k čaju, káve alebo kakau.
Nie je banán ako banán
Banány sú skvelým sladkým ovocím, ktoré sa používa len tak, na slano, na sladko a je obľúbené aj u športovcov. Obsahuje slušné množstvo minerálov – najmä draslík.
Zelený banán:
- viac vlákniny,
- viac rezistentného škrobu,
- menej cukru – málo sladký,
- zasýti na dlhšiu dobu,
- dobrý pri hnačke,
- dobrý pre trávenie,
- dobrý pre srdce a cievy,
- málo antioxidantov,
- vhodnejší pri cukrovke.
Žltý banán:
- akurát sladký,
- vyšší glykemický index,
- akurátne množstvo vlákniny,
- rýchlejšie stráviteľný ako zelený,
- obsahuje antioxidanty,
- ideálny pomer minerálov a vitamínov.
Prezretý banán s postupne hnednúcou šupkou:
- veľa cukru – veľmi sladký,
- málo vlákniny,
- dobrý pri zápche,
- najviac antioxidantov,
- najmenej minerálov a vitamínov,
- podľa japonských výskumov zlepšuje zdravie bielych krviniek a pomáha v boji proti abnormálnym bunkám (rakovinovým),
- najvhodnejší na pečenie.
Dobrú chuť!