Zabavte deti varením – tipy na recepty, ktoré hravo zvládnu aj vaše deti
Deti v kuchyni a ešte pri varení? Väčšina z nás si hneď predstaví ten neskutočný neporiadok, iní rodičia majú zase strach, aby sa ich deťom počas majstrovania v kuchyni nič nestalo. Ale práve spoločné varenie s deťmi pomáha zvyšovať ich záujem o jedlo a je to tiež výborný spôsob, ako podporiť ich pravidelné a zdravé stravovacie návyky. Okrem toho sa naše deti konečne dostanú do toho nášho dospeláckeho sveta a ak náhodou „akože” neľúbili zeleninu, tak svoj výtvor si určite dajú. Využite preto voľný čas a vyskúšajte zopár jednoduchých receptov, ktoré zvládnu s vami aj tie najmenšie detičky.
Sladké cuketové lievančeky
- 200 g polohrubej múky,
- 1 lyžička sušeného droždia,
- 40 g trstinového cukru,
- cca 200 ml mlieka,
- 400 g cukety,
- 3 vajcia,
- 50 g jemných ovsených vločiek,
- 250 g mäkkého, prípadne ochuteného tvarohu,
- olej,
- soľ,
- citrónová šťava,
- ovocie podľa vlastného výberu.
Múku preosejeme do hlbšej misy a premiešame s rozdrobeným droždím, štipkou soli a cukrom. Pridáme vajcia a vlažné mlieko. Takto pripravené cesto necháme prikryté v teple nakysnúť. Toto zvládnu bez problémov aj vaše deti. Pripravte sa však, že múka bude všade, aj vo vlasoch.
Medzitým si môžeme pripraviť cuketu, ktorú očistíme, nastrúhame a jemne osolíme. Asi 15 minút ju necháme odstáť. Potom z nej dôkladne vyžmýkame prebytočnú tekutinu a spoločne s vločkami primiešame do už pripraveného cesta.
Misky na lievanečníku vytrieme olejom a vyplníme cestom. Samozrejme, ak nemáte panvicu priamo na prípravu lievancov, určite postačí aj obyčajná. Lievančeky možno nebudú mať úplne presný tvar, ale chutiť budú rovnako. Lievančeky upečieme dozlatista.
Tvaroh dochutíme vyžmýkanou citrónovou šťavou. Môžeme použiť už aj ochutený tvaroh, ktorý rozotrieme na hotové lievančeky. Nakoniec ozdobíme ovocím podľa vlastnej chuti. Túto časť môžeme pokojne nechať na deti.
Farebný mrkvičkový olovrant
- 1 väčšia mrkva,
- 1 menšia jarná cibuľka,
- detská Lučina,
- 1 vajíčko,
- 1 lyžica kyslej smotany,
- soľ,
- zelenina podľa vlastného výberu,
- chlebík.
Mrkvu nastrúhame najemno a pridáme najemno nakrájanú jarnú cibuľku. Ďalej pridáme vajíčko uvarené na tvrdo, Lučinu, kyslú smotanu a soľ podľa chuti. Všetko dobre dohladka vymiešame a natrieme na chlebíky. Chlebíky môžeme ozdobiť zeleninou a pripraviť si tak s deťmi zdravý a veselý olovrant. Táto nenáročná a zdravá nátierka je ideálna pre našich najmenších škôlkarov, ktorí sa práve pri takejto aktivite môžu veľa naučiť.
Veselá mini pizza
- cca 500 g špaldovej celozrnnej hladkej múky,
- kvások,
- olivový olej,
- štipka soli,
- štipka čierneho korenia,
- paradajkový pretlak alebo paradajková drvina,
- ingrediencie na pizzu podľa chuti.
Špaldovú múku, štipku soli a korenia, kvások a olivový olej spojíme dokopy a vytvoríme cesto. Podľa konzistencie cesta môžeme pridať aj vodu. Takto pripravené cesto necháme nakysnúť. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme a vykrojíme alebo ručne vytvoríme podklad na mini pizze. Na vykrajovanie si môžeme pripraviť aj rôzne formičky, ideálne však, ak máme väčšie. Navrch rozotrieme paradajkovú drvinu a na ňu poukladáme to, čo máme radi. V tomto prípade zase treba rátať s tým, že budete mať po kuchyni samé paradajky. 😀 Nakoniec poukladáme na vymastený plech a dáme zapiecť na cca 15 – 20 minút pri 250 stupňoch.
Banánomafinky
- 150 g mandľovej múky,
- 2 lyžice kakaa,
- 2 lyžičky kypriaceho prášku,
- 100 g roztopenej kvalitnej čokolády,
- 3 banány,
- 50 g masla,
- 2 vajíčka,
- 3 lyžice medu,
- banány a sekané mandle na ozdobenie.
V miske si zmiešame všetky ingrediencie a vymixujeme do hladka. Vytiahneme formičky na mafiny a vyplníme ich asi do dvoch tretín. Navrch môžeme poukladať menšie kúsky banánov a posekané mandle. Takto pripravené mafinky pečieme na 200 stupňoch približne 15 až 20 minút. Mimochodom, plnenie formičiek je obľúbenou činnosťou detí. Je tak možné, že po vyskúšaní tohto receptu budú chcieť mafinky robiť zo všetkého.
Veľmi rýchly ananásový dezert
- čerstvý ananás,
- strúhaný kokos,
- šľahačka, ovocie.
Strúhaný kokos zľahka dozlatista opražíme na panvici bez masla. Ananás nakrájame na malé trojuholníčky, ktoré obalíme v pripravenom kokose. Nakoniec poukladáme na tanierik a ozdobíme šľahačkou a ovocím. Ideálne je pripraviť si domácu šľahačku, kupovanej verzii sa odporúčame vyhnúť. Výborný recept pre tých najmenších, ktorí nechcú jesť vitamíny. Svoj naservírovaný tanierik totiž určite spapajú!
Karfiolové srdiečka
- 1 menší karfiol, cca 200 g,
- 1 hrnček ryže,
- 1 vajce,
- 1 hrnček hladkej múky,
- štipka soli,
- čerstvá pažítka,
- olivový olej,
- zelenina podľa vlastnej chuti.
Zvlášť uvaríme karfiol a ryžu, až pokým nezmäknú. Uvarený karfiol nakrájame na menšie kúsky a roztlačíme ho na kašu. Do už pripravenej karfiolovej kaše pridáme uvarenú ryžu a vajce. Osolíme, ochutíme nasekanou čerstvou pažítkou a nakoniec pridáme múku. Z hmoty vytvoríme srdiečka, ideálne, ak máte doma nejaké väčšie srdiečkové formy. Takto pripravené ich smažíme na olivovom oleji. Ako prílohu odporúčame zeleninu. Ak sa vašim deťom doteraz karfiol nepozdával, srdiečka to možno spravia.