Navarte si doma Španielsko
Radi cestujete a ochutnávate miestne špeciality? Aj keď nám momentálna situácia pravdepodobne nedovolí si tak rýchlo užiť opäť zmysluplnú dovolenku v zahraničí, môžete sa do krajín preniesť aspoň zo svojej kuchyne. Ak obľubujete rýchle, ľahké a možno trošku pikantné jedlá, ku ktorým sa skvele hodí pohár kvalitného vína alebo suchého sherry, pripravte si doma pravý španielsky tapas.
Čo je vlastne tapas?
V Španielsku veľmi populárny pokrm, ktorý sa stal spoločenskou tradíciou, ale aj životným štýlom miestnych, ktorí sa stretnú napríklad po práci, porozprávajú sa, vypijú si pohár obľúbeného regionálneho vína a k tomu si niečo malé zobnú. A presne to je tapas, ktorý ak nevyskúšate, akoby ste v Španielsku ani neboli. Ak by ste totiž navštívili niektorý zo španielskych barov, na pultoch by ste práve ako prvé našli vystavené misy plné najrôznejšieho mini občerstvenia, ktoré vyzerá tak lákavo, že musíte ochutnať zo všetkého. U nás by sme tomu povedali jednohubky, ale tapas je tapas. Delí sa dokonca do niekoľkých kategórií. Drobný tapas alebo malé kúsky na zahryznutie, väčšinou servírované na napichovadlách (Casas de picar). Ďalej tapas o niečo výdatnejší, napríklad na špíze (pinchos) a posledný tapas podávaný v kamenných miskách (cazuelas). Všetky tieto typy tapasu sa dajú pripraviť naozaj veľmi rýchlo a jednoducho a veľakrát si vystačíte aj so surovinami, ktoré mávate štandardne doma.
Inšpirujte sa našimi receptami a navštívte s nami Španielsko.
Tortilla pečená v rúre
Ingrediencie:
- 2 strúčiky cesnaku,
- 4 jarné cibuľky,
- 1 zelená paprika,
- 1 červená paprika,
- akýkoľvek olej,
- 2 uvarené zemiaky,
- 5 vajec,
- 75 g zakysanej smotany,
- 150 g čerstvo nastrúhaného roncal syra – ak nemáte, môže byť akýkoľvek tvrdý syr,
- 2 lyžice nasekanej pažítky, ideálne čerstvej, ale nič sa nestane, ak použijete aj sušenú,
- soľ,
- čierne korenie.
Najprv uvaríme zemiaky. Cibuľky očistíme a nakrájame nadrobno. Pripravíme tiež cesnak, ktorý zatiaľ iba očistíme. Kto až tak cesnak nemusí, môže dať pokojne polovičnú dávku, ale určite ho nevynechávajte. Nakrájame obe papriky na menšie kocky. Na panvici rozohrejeme olej a podusíme na ňom cibuľku. Po chvíli pridáme prelisovaný cesnak a papriky a všetko dusíme približne 8 minút, potom necháme vychladnúť. Uvarené zemiaky pokrájame na malé kocky a zmiešame spoločne s podusenou vychladnutou zmesou. Pridáme rozšľahané vajcia, smotanu, strúhaný syr a pažítku. Všetko nakoniec osolíme a okoreníme.
Na tento recept použite zapekaciu misu v rozmeroch cca 18 x 25 cm. Takúto misu vyložíme alobalom, ktorý potrieme olejom a následne ju naplníme pripravenou zmesou. Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme asi 35 minút. Je dôležité, aby vajíčka v zmesi boli zrazené, vtedy budete vedieť, že tortilla je hotová.
Tortillu vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky, ktoré môžeme ešte posypať pažítkou. Podávame teplé a aby sme podčiarkli zmysel tapasu, podávame na napichovadlách.
Andalúzska tapenáda
Ingrediencie:
- čierne olivy,
- kapary,
- asi polovička plechovky tuniaka v oleji,
- 6 sardelových rezov,
- citrónová šťava,
- 1 lyžica horčice,
- olivový olej,
- sušené bylinky – tymián, rozmarín a bazalka,
- soľ,
- čierne korenie.
Olivy a kapary odkvapkáme a dáme do mixéra, prípadne použijeme ručný mixér. Pridáme odkvapkaného tuniaka, sardelové rezy, horčicu a citrónovú šťavu a všetko najemno rozmixujeme. Potom postupne popri mixovaní prilievame ešte olivový olej. Nakoniec pridáme bylinky a čierne korenie. Môžeme pridať aj soľ, ale pozor, aby sme tapenádu nemali príliš slanú, nakoľko slanú chuť nám urobia už samotné sardely. Všetko dobre premixujeme a takto hotovú tapenádu prikryjeme a necháme aspoň 3 hodiny odstáť. Podávame s opečeným chlebíkom.
Kuracie stehná po andalúzsky
Ingrediencie:
- 6 – 8 kuracích stehien,
- čierne olivy,
- 1 červená čili paprička,
- sušené paradajky,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 75 ml suchého sherry, ak nemáte sherry, môže byť akékoľvek suché víno,
- soľ,
- čierne korenie.
Kuracie mäso osolíme, okoreníme a dozlata opečieme na rozohriatom oleji na panvici z každej strany. Potom prikryjeme a dusíme asi 30 minút. Hotové mäso vykostíme a nakrájame na väčšie kúsky.
Ďalej si pripravíme zmes na mäso. Olivy dáme odkvapkať a nakrájame ich na plátky. Čili papričku rozpolíme, semená odstránime, papričku umyjeme a nadrobno nasekáme. Sušené paradajky nakrájame na menšie kúsky. Cesnak očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Taktiež aj v tomto prípade môžete cesnaku dať menej, podľa vašej chuti. Všetky tieto pripravené suroviny premiešame s nakrájaným mäsom.
Pripravíme si rúru, ktorú predhrejeme na 150 °C a pripravené kuracie mäsko vložíme do zapekacej misy, pokvapkáme vínom a zapekáme v rúre asi 20 minút.
Ako tapas podávame s opečeným chlebíkom.
Flamenquines s mrkvou alebo špargľou
Ingrediencie:
- asi 8 mladých mrkiev alebo 8 výhonkov zelenej špargle,
- 8 plátkov dusenej šunky,
- 8 tenkých plátkov polotvrdého syra (manchego – môže byť akýkoľvek polotvrdý syr),
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky,
- strúhanka,
- 2 vajcia,
- olej,
- napichovadlá.
Môžete použiť mrkvu alebo špargľu alebo aj oboje, ako vám lepšie vyhovuje. Obe tieto suroviny očistíme a mierne podusíme v osolenej vode, je však potrebné, aby sa mrkva ani špargľa nerozvarili. Na plátok šunky položíme plátok syra, na to dáme buď mrkvu, alebo špargľu, posypeme petržlenovou vňaťou a poriadne zavinieme. Rozkrájame na kúsky a nakoniec rozšľaháme vajíčka, do ktorých namočíme závinky, obalíme ich v strúhanke a osmažíme na oleji. Podávame teplé a na napichovadlách.
Vysvetlenie:
Roncal syr – druh tvrdého ovčieho syra.
Sherry – suché víno vyrábané z bieleho hrozna viacerých iba miestnych odrôd, nalieva sa do špeciálnych pohárov v tvare tulipána.
Manchego syr – tvrdý ovčí syr.