RECEPTY na jedlá ako od babičky
Cnie sa vám za starými rodičmi a domáckou atmosférou? Vôňa a chuť nás dokážu preniesť v spomienkach - vyskúšajte to! Zaspomínajte si s nami na typickú vôňu kuchyne našich starých rodičov a pripravte si tieto skvelé a jednoduché recepty. Nie sú možno jedny z tých najzdravších na svete, ale aj stravovanie je o rovnováhe a občas môžeme zhrešiť, ak to poteší našu dušu. Dobrú chuť!
Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu venovanému ľudom v elegantnom veku. Spolu s odborníkmi sa venujeme témam seniorského zdravia, vitality, pohody a skvalitnenia ich života, pri príležitosti spustenia predaja životného poistenia pre seniorov od 55 rokov, ktoré ako jediné na trhu ponúka poisťovňa Generali.
Rascová polievka
Ingrediencie:
• rasca,
• olej alebo masť,
• hladká múka,
• 2 vajcia,
• mleté čierne korenie,
• soľ.
Postup:
Na oleji alebo ideálne na masti upražíme rascu, potom pridáme hladkú múku, opäť trochu popražíme a zalejeme studenou vodou. Pridáme soľ, korenie a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme rozšľahané vajcia, ešte chvíľu povaríme a môžeme servírovať.
Domáce slané rožky
Ingrediencie:
• cca 68 dkg hladkej múky,
• 2,5 dkg droždia,
• 1,5 dkg soli,
• 2 dkg kryštálového cukru,
• 2 dkg sušeného mlieka,
• 4,5 dl vlažného mlieka,
• sezamové semiačka,
• rasca alebo hrubá soľ.
Postup:
Z mlieka najprv odlejeme 1,5 dl a spolu s cukrom ho trochu zohrejeme a rozdrvíme v ňom droždie. Keď droždie vykysne, zmiešame ho s múkou, soľou, sušeným mliekom, roztopeným margarínom a zvyškom mlieka. Takto namiešanú zmes vypracovávame na cesto až dovtedy, kým sa nebude odliepať od stien misky. Cesto prikryjeme a asi 1 hodinu ho necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na dva pláty v rozmeroch asi 14 x 40 cm hrubé asi 0,4 cm. Každý tento plát rozrežeme na 7 – 8 trojuholníčkov. Takéto trojuholníčky stočíme začínajúc od širšej strany, potrieme ich vodou a vrch posypeme rascou, hrubou soľou alebo sezamovými semiačkami.
Pekáč vystelieme papierom na pečenie a v predhriatej rúre na 200 °C ich pečieme cca 13 – 15 minút. Po dopečení ich necháme vychladnúť a môžeme podávať napríklad na raňajky, desiatu alebo aj ako zákusok za polievkou.
Zemiakovo-kapustové placky
Ingrediencie:
• 800 g zemiakov,
• 100 ml mlieka,
• soľ a čierne korenie,
• 1 lyžička mletej rasce,
• 3 – 4 strúčiky cesnaku,
• majoránka podľa chuti,
• 1 – 2 vajcia,
• 100 g hladkej múky,
• 400 g kyslej kapusty,
• olej alebo masť.
Postup:
Zemiaky očistíme, najemno nastrúhame a pokropíme horúcim mliekom. Osolíme, okoreníme, ochutíme mletou rascou, prelisovaným cesnakom a majoránkou. Pridáme odkvapkanú pokrájanú kyslú kapustu, vajce a múku podľa toho, aké budeme mať cesto. Ideálne, ak by bolo stredne husté. Na rozohriaty olej alebo masť potom lyžicou pridávame takto pripravené cesto, vytvarujeme placky a opekáme z oboch strán dozlatista. Hotové placky vyberieme a položíme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili prebytočnej masti. Podávame horúce a môžeme posypať nastrúhaným syrom.
Tradičná hrnčeková bublanina
Ingrediencie:
• 2 hrnčeky polohrubej múky,
• 1 hrnček kryštálového cukru,
• ½ hrnčeka oleja,
• 1 hrnček mlieka,
• 2 vajcia,
• 1 kypriaci prášok,
• 1 vanilkový cukor,
• ovocie podľa chuti.
Postup:
Najprv vyšľaháme vajcia s kryštálovým cukrom. Múku preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom, pridáme všetko do našľahaných vajec a nakoniec primiešame olej a mlieko. Takto pripravené cesto vylejeme na plech, ktorý si predtým vymastíme maslom a posypeme múkou. Na cesto poukladáme ovocie a dobre posypeme celý koláč vanilkovým cukrom. Pečieme pri 180 °C asi 25 až 30 minút.
Dobrú chuť!