projekt poisťovne logo generali

Aktivity a pomôcky na rozvoj detí, ktoré si môžete vyskúšať či vyrobiť aj doma

11. 11. 2021

Dieťa potrebuje pri svojom ranom vývoji množstvo podnetov, vďaka ktorým spoznáva svet, učí sa nové zručnosti a trénuje motoriku. V tomto sú veľmi užitočné jednoduché pomôcky a aktivity, ktoré pomáhajú rozvíjať myslenie, cibriť zmysly a trénovať rôzne pohyby a jemnú motoriku.

Tento článok vznikol v rámci mesačnej témy venovanej rodičovstvu. Každý rodič chce svojmu dieťaťu poskytnúť ten najlepší štart do života. Rodičom a deťom zo znevýhodnených rodín na Slovensku v tom už štvrtý rok pomáha aj program Učenie pre život, ktorý v rámci celosvetovej iniciatívy The Human Safety Net spustila poisťovňa Generali v spolupráci s Úniou materských centier.

Takéto pomôcky nemusia byť vôbec drahé a vytvoriť si ich môžete aj doma z predmetov, ktoré vlastníte alebo nájdete v prírode. Vášho drobca zabavia a niečomu ho aj priučia.

Domáci sliz

Plastelína alebo sliz sú skvelými pomôckami pre deti na modelovanie a trénovanie úchopu. Môžete si vyrobiť aj domácu verziu, ktorá je dokonca z jedlých ingrediencií. Postačí vám miska s vodou, prášok ktorý obsahuje Psyllium, a mikrovlnka. Môžete pridať aj potravinové farbivo. Namiešajte si zmes v pomere hrnček vody k polievkovej lyžici prášku a zmes dajte na 5 minút do mikrovlnky. Použite však dostatočne veľkú misku, zmes v mikrovlnke totiž nabublá. Ak chcete tuhší alebo redší sliz, skúste zmeniť pomer prášku a vody. Do slizu môžete vložiť aj guličky a drobné predmety, ktoré bude mať dieťa za úlohu vyslobodiť.

shutterstock_19634784342.jpg

Špongia

Zábavnou hračkou pre deti môže byť aj obyčajná špongia. Deti ňou môžu napríklad prenášať vodu z jednej misky do druhej, vytláčať ju rúčkami, používať silu zápästí.

Čo je vo vrecku?

Pripravte si niekoľko vreciek alebo nádobiek s rôznymi predmetmi a bez toho, aby ste na ne pozreli, ich skúste hmatom identifikovať. Pýtajte sa detí, čo cítia: „Je to hladké, teplé, ostré, hrboľaté, jemné?“ Deti sa tak naučia vnímať vlastnosti vecí. Pripravte napríklad vrecko s ryžou, fazuľou, vatou, či vetvičkami. Dieťa si potom môže skúsiť lopatkou preložiť ryžu či fazuľu z vrecka do vrecka.

Prekážková dráha

Vytvorte si doma prekážkovú dráhu s rôznymi disciplínami. Môžete napríklad nakresliť čiaru, po ktorej sa musí chodiť po špičkách, prípadne rovno, opatrným kladením jednej nohy pred druhú. Rozmiestnite vankúše, podložky či stoličky, ktoré je potrebné podliezť alebo preskočiť. Pridajte tiež disciplínu na trénovanie sústredenosti a rovnováhy – balansujte loptičku na lyžičke alebo kráčajte so zvončekom, ktorý nesmie zacinkať. Deti sa tak naučia rôznym pohybom, a keď si budú istejšie, môžu pridať rýchlosť.

shutterstock_17176877712.jpg

Veľká pinzeta

Podľa jednoduchého návodu si doma viete spraviť veľkú pinzetu, pomocou ktorej sa môžu deti učiť uchopovať menšie predmety. Budú tým cvičiť svoje rúčky a jemnú motoriku. Stačí, ak chrbtom k sebe spojíte vidličky gumičkou.

Zvukové pexeso

Pripravte si párny počet malých nepriehľadných krabičiek či zatváracích nádobiek a každý pár naplňte inými predmetmi alebo surovinami. Môžete použiť napríklad kamienky, šošovicu, slnečnicové semienka či cereálie. Ku každej krabičke sa podľa sluchu snažíme identifikovať jej pár.

Nanuky z vody

Naplňte menšiu nádobku vodou a vložte do nej paličku. Keď voda zamrzne, máte nanuk, s ktorým sa môže váš drobec pohrať bez toho, aby spravil veľký neporiadok, a v lete ho môže pre osvieženie aj cmúľať. Deti tak spoznávajú chlad a teplo.

shutterstock_5633520822.jpg

Hmatové vrecúška

Priehľadné uzatvárateľné vrecko naplňte trochou ľubovoľného oleja alebo gélu na vlasy, ktorý môžete aj prifarbiť trochou farbiva. Do vrecka potom môžete vložiť rôzne drobné predmety ako hračky, guľôčky, trblietky či gumičky. Dieťatko ich môže hmatom skúmať a presúvať po vrecúšku. Po naplnení skúste z vrecka vytlačiť všetok vzduch a pevne ho uzavrite, v prípade potreby aj zalepte.

Aká je to vôňa?

Do drobných vrecúšok nasypte aromatické predmety či korenia, ako napríklad borovicové ihličie, škoricu, mätu, pomarančovú kôru, zázvor, klinčeky alebo aj kúsky voňavého mydla. Nechajte, aby si dieťa z dostatočnej vzdialenosti privoňalo. Bude sa tak učiť rozoznávať rôzne vône a naučí sa pri tom aj nové slovíčka.

Nezabudka (32 of 144).jpg

Podobné pomôcky a aktivity sa využívajú aj v rámci programu Učenie pre život, ktorý v mnohých mestách na Slovensku otvoril priestory materských centier pre znevýhodnené a sociálne slabšie rodiny s deťmi vo veku 0 až 6 rokov. Bezplatný program, ktorý v rámci celosvetovej iniciatívy The Human Safety Net spustila poisťovňa Generali v spolupráci s Úniou materských centier, pomáha už štvrtý rok.

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.