projekt poisťovne logo generali

Klíčky oživia vašu každodennú stravu a podporia zdravie

13. 05. 2022

Kým v čínskej kuchyni sa používajú už tisícročia, u nás sa stali obľúbenými v posledných rokoch. Mnohí zaraďujú klíčky do svojich jedálnych lístkov kvôli nespočetným benefitom, ktoré majú pre naše zdravie. Vďaka jednoduchosti ich pestovania ich môžete mať na dosah ruky kedykoľvek. Sú skvelou prílohou k celozrnnému chlebíku či omelete, môžete nimi spestriť šaláty, smoothie alebo nimi ozdobiť polievku.

Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu, v ktorom sa venujeme aktívnemu a zdravému životnému štýlu. Pohyb je pre prevenciu zdravotných ťažkostí mimoriadne dôležitý. V prípade neočakávaných udalostí je však vhodné mať aj to správne životné poistenie. Životné poistenie La Vita od poisťovne Generali sa dokonale prispôsobí vaším potrebám, pričom poistiť si môžete až 37 závažných ochorení s 3-násobným plnením.

Čo sú klíčky a čo obsahujú

Klíčky sú mladé rastlinky, ktoré sa konzumujú niekoľko dní po vyklíčení. Semienka začínajú klíčiť už niekoľko hodín po namočení, ak sú dodržané tie správne podmienky. Klíčiť možno niekoľko rôznych druhov semienok, ktoré neboli chemicky ošetrované, predvarené a sú ideálne v organickej kvalite.

Najčastejšie sa klíčia strukoviny (mungo fazuľky, šošovica, adzuki fazuľky, hrášok alebo sója), obilniny (amarant, quinoa, pšenica, pohánka), listová a iná zelenina (reďkovka, brokolica, horčica, lucerna, rukola). Treba si však dať pozor na druhy semienok, pri ktorých sa klíčky nekonzumujú, pretože obsahujú škodlivé látky, ako napríklad červená fazuľa, paradajka, jablko či citrusy.

Klíčky obsahujú málo kalórií, no množstvo živín. Klíčením sa zvyšuje obsah bielkovín, vitamínov C a K, horčíka, vápnika, draslíka a ďalších vitamínov a minerálov. Sú tiež skvelým zdrojom enzýmov potrebných na správne trávenie.

shutterstock_1959749818.jpg

Preklíčkujte sa k zdraviu

Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov má pravidelná konzumácia klíčkov blahodarné účinky na zdravie.

  • Pomáhajú udržať správnu hladinu cukru v krvi

Vedci študovali jedálne lístky dvoch skupín ľudí s cukrovkou druhého typu. Prvej skupine pridali do stravy 60 gramov šošovicových klíčkov denne a druhá konzumovala bežnú stravu bez akýchkoľvek prídavkov. Po ôsmich týždňoch trvania štúdie zistili, že ľuďom, ktorí konzumovali klíčky, úroveň hemoglobínu A1c, marker kontroly hladiny cukru v krvi, klesla o 10 %. Výsledky teda naznačili, že konzumácia klíčkov pomáha u diabetikov kontrolovať hladinu cukru v krvi.

  • Zlepšujú metabolizmus a trávenie

Vďaka vysokému obsahu enzýmov v klíčkoch, ktoré je mnohonásobné v porovnaní s dospelou zeleninou, vám klíčky pomôžu nakopnúť trávenie tým správnym smerom. Enzýmy sú totiž nevyhnutné pre odbúravanie potravy a vstrebávanie živín. Sú teda skvelým pomocníkom pri hnačkách aj zápchach. Pri klíčení sa v rastlinke takisto zvyšuje podiel vlákniny, ktorá je pre zdravé trávenie podstatná. Výskumy preukázali, že v obilninách klíčených päť dní sa nachádza až o 133 % viac vlákniny ako v nenaklíčených.

  • Posilňujú zdravie srdca

Klíčky znižujú cholesterol v krvi, ktorý je rizikovým faktorom pre vznik srdcovo-cievnych ochorení. Prispievajú k zvýšeniu „dobrého“ HDL cholesterolu, ako aj k poklesu triglyceridov a „zlého“ LDL cholesterolu. Výsledný efekt je podľa jednej štúdie porovnateľný s účinkom lieku proti cholesterolu.

  • Podporujú imunitný systém

Benefity vitamínu C pre náš imunitný systém sú všeobecne známe. Tento vitamín je silným stimulantom pre biele krvinky v tele. Tie bojujú proti infekciám a chorobám a tým sa posilňuje imunitný systém. V klíčkoch sa obsah vitamínu C po naklíčení znásobuje, napríklad v sóji ho nájdete po troch dňoch klíčenia už päťkrát viac. Okrem vitamínu C je v klíčkoch obsiahnutý aj vitamín A, ktorý je skvelým antioxidantom a okrem podpory imunity má priaznivý vplyv aj na zdravie očí.

shutterstock_1856676799.jpg

Ako nakličovať doma

Keď začínate s nakličovaním, pomôcť si môžete nádobkami, ktoré si doma vytvoríte, alebo si môžete zakúpiť nakličovaciu nádobku, pohár alebo sitko. Ak si chcete klíčkovanie najprv vyskúšať, postačí vám aj zaváraninový pohár s otvormi vo viečku alebo prekrytý gázou pripevnenou gumičkou.

  • Na začiatok semienka namočte do vody a nechajte ich potrebný čas odpočívať. Ten sa pri rôznych semienkach líši – niektoré potrebujú stáť vo vode dlhšie, iné zase nie je potrebné namáčať vôbec.
  • Semienka prepláchnite a odlejte z nich vodu. Vložte ich do nakličovacej nádobky. Klíčky musia byť vlhké, no nesmú stáť vo vode, inak by hrozilo, že splesnivejú.
  • Ak klíčite na sitku alebo v zatvárateľnej nádobke, prvý deň-dva nechajte klíčky uzatvorené, alebo prikryté tanierom, aby sa lepšie udržiavala vlhkosť a teplota.
  • Klíčky je potrebné pravidelne zavlažovať a 2- až 3-krát denne ich prepláchnuť s tým, že zlejeme všetku prebytočnú vodu. Pred manipuláciou s klíčkami si umyte ruky.
  • Na tretí až piaty deň môžete klíčky konzumovať. Ak klíčite v nádobke alebo na sitku, klíčky môžete konzumovať aj s korienkami. Ak však klíčite na gáze alebo na vate, klíčky odstrihnite od korienkov nožnicami.
  • Po doklíčení skladujte klíčky v chladničke najviac týždeň.

shutterstock_2112644834.jpg

Pozor na hygienu

Ak si klíčky kupujete v obchode, dajte si záležať na tom, aby boli uskladnené v dostatočne chladených priestoroch, neboli mazľavé a nezapáchali. Vlhké prostredie, v ktorom sa klíčky vyvíjajú, je totiž rizikovým aj pre množenie baktérií.

Ideálne je preto klíčky pestovať doma, kde presne viete, čo konzumujete. Aj tu je ale potrebné dbať na hygienu a klíčky pravidelne preplachovať.

Ako však upozorňuje Sprout me, nie všetky chlpaté klíčky sú automaticky plesnivé. Aby klíčky lepšie prijímali vlhkosť z prostredia, vyháňajú drobné biele korienky, ktoré pripomínajú pleseň. Keď ich však zalejete, na pohľad sa stratia.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/raw-sprouts#TOC_TITLE_HDR_4

https://www.sciencepublishinggroup.com/journal/paperinfo?journalid=153&doi=10.11648/j.ijnfs.s.2015040201.13

https://www.webmd.com/diet/sprouts-good-for-you

https://zdravopedia.sk/klicky-8-ucinkov-na-zdravie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484045/

https://food.ndtv.com/food-drinks/6-benefits-of-sprouting-and-the-right-way-to-do-it-1691887

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.