Objavte severskú stravu a vyskúšajte tri tradičné recepty
Navštívili ste niekedy Škandináviu? Krajiny ako Nórsko, Dánsko, Švédsko, Fínsko a Island sú veľmi rozmanité krajiny a vynikajú aj svojou zaujímavou gastronómiou. Kuchyňa týchto krajín je veľmi pestrá a okrem toho je práve táto severská zaraďovaná medzi tie zdravšie. Prečítajte si, aké jedlá preferujú na tanieri ľudia zo severu, a vyskúšajte si aj doma pripraviť niektoré z ich typických národných jedál.
Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu, v ktorom sa venujeme cestovaniu a letným dovolenkám. Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Nezabudnite si na tú svoju pribaliť aj cestovné poistenie od poisťovne Generali, aby ste si užili oddych a nové dobrodružstvá bez zbytočných starostí.
Jednoduchý prístup k zdraviu
Jedlo severanov pozostáva najmä zo žitnej múky, koreňovej zeleniny, mastných rýb, mliečnych výrobkov a rôzneho lesného ovocia. Tieto krajiny nie sú veľmi vegetariánskym národom, keďže väčšina ich typických národných jedál pozostáva z mäsa. Dôležitým znakom ich stravovania je však rozumný a nekomplikovaný prístup k jedlu – vysoký podiel zeleniny či ovocia ku každému pokrmu, nájdenie si času na konzumáciu a využívanie hlavne lokálnych a čerstvých surovín. Severské krajiny sú bohaté na lesné plody, ktoré obsahujú množstvo antioxidantov, a ľudia ich tu konzumujú pravidelne, napríklad na raňajky alebo počas dňa.
Dôležitý je pravidelný každodenný pohyb, a to aj počas škaredého počasia, ktoré ľudom na severe vôbec neprekáža a neodradí ich stráviť každý deň nejaký čas vonku.
Sviatočný nórsky chlieb
Zemiaky sú súčasťou takmer každého nórskeho jedla a pri návšteve miestnych reštaurácií ich dostanete v ponuke pripravené na viacero spôsobov a takmer ku všetkým pokrmom. Dokonca je z nich vyrábaná aj ich národná liehovina akvavit, ktorá je populárnou v celej Škandinávii.
Zemiaky sú takisto hlavnou ingredienciou typického nórskeho plochého chleba lefse, ktorý je tu veľmi obľúbený a často pripravovaný v nórskych rodinách počas sviatkov. Asi najtypickejšia je sladká verzia s džemom a škoricovým cukrom. Môžete si však pripraviť aj slanú verziu. Veľkou výhodou je, že tento recept je veľmi lacný, chutný, na jeho prípravu nepotrebujete žiadne droždie a je časovo nenáročný.
Ingrediencie:
- 3 menšie zemiaky
- maslo
- 120 g smotany na šľahanie
- 200 g hladkej múky
- soľ
- džem, ideálne domáci
- čerstvé ovocie
- škoricový cukor
Zemiaky uvaríme v mierne osolenej vode, uvarené roztlačíme a dáme do veľkej misy. Do zemiakov ďalej vmiešame maslo, smotanu s trochou soli a dáme na nejaký čas vychladnúť a odstáť. Do vychladnutej zmesi nakoniec pridáme múku a vypracujeme cesto tak, aby boli všetky ingrediencie dobre spojené. Pomúčime si dosku a cesto dohladka vymiesime. Potom ho rozdelíme na malé guličky a na dobre pomúčenej doske z každej guličky vyvaľkáme tenkú placku podobnú palacinke. Pečieme ich na suchej panvici na miernom až strednom ohni asi minútu a pol z jednej strany a z druhej už len niekoľko sekúnd. Cesto je dostatočne upečené, ak bude škvrnité do zlatohneda. Takto pripravený nórsky chlieb pred podávaním ešte potrieme maslom, prípadne naň môžeme dať napríklad brusnicový džem, posypať škoricovým cukrom a servírovať s čerstvým bobuľovým ovocím.
Obložené chlebíky trochu inak
Populárnym severským jedlom sú obložené chleby smørrebrød, typické najmä pre Dánsko, ale milované sú v každej severskej krajine. Je to jednoduchý pokrm na prípravu, ale keďže severania sú zvyknutí jesť raňajky aj obed často na studeno, takéto chlebíčky sú pre tieto krajiny podávané práve v čase obeda. Teplé väčšie jedlo majú miestni ľudia prvýkrát väčšinou až večer.
Základom je žitný chlieb natretý maslom a obložený rôznymi surovinami ako studeným, niekedy aj teplým mäsom, rôzne spracovanými rybami, miestnymi syrmi či rôznymi druhmi zeleniny či omáčok. Tieto chlebíčky sa pripravujú na rôzne spôsoby a kombinácie chutí sú veľmi zaujímavé. Ak máte radi ryby, pripravte si lososový smørrebrød z ľahko dostupných surovín aj u nás:
Ingrediencie:
- tmavý žitný chlebík
- maslo
- asi 115 g kyslej smotany
- 1 lyžica jemného chrenu
- 1 uhorka
- čerstvý kôpor
- čerstvá petržlenová vňať
- citrónová šťava
- údený losos, ideálne nasekaný na plátky
- 3 reďkovky
- 1 limetka
- kapari
- soľ a mleté čierne korenie
V miske rozšľaháme kyslú smotanu, chren, malú čajovú lyžičku najemno nasekaného kôpru, malú čajovú lyžičku nasekanej petržlenovej vňate a jednu čajovú lyžičku citrónovej šťavy. Do tejto zmesi pridajte ešte približne 2 polievkové lyžice nadrobno nakrájaných uhoriek, zbavených šupky. Všetko zmiešame a dáme bokom. Chlebíky potrieme maslom a naň natrieme zmes z kyslej smotany. Navrch dáme údeného lososa, reďkovky nakrájané na tenké plátky, pridáme pár kapár a ozdobíme vetvičkami čerstvého kôpru. Každú takto pripravenú porciu chlebíka podávame s kolieskami praženej limetky a dochutené soľou a mletým čiernym korením.
Švédske tradičné jedlo
Švédske guličky köttbullar sú známe aj u nás na Slovensku a mnohí sme ich už vyskúšali. Mäsové guličky sú švédskym národným jedlom, ale aj veľmi typickým jedlom celej Škandinávie a našli by ste ich v ponuke pripravované na rôzne spôsoby s rôznymi prílohami, väčšinou však so zemiakmi. Toto jedlo nie je vôbec náročné na prípravu, viete si ho navariť aj doma a vyhnúť sa tak rôznym polotovarom.
Ingrediencie:
- 400 g mletého mäsa (bravčové a hovädzie mäso, môže byť pol na pol)
- mlieko
- 4 PL strúhanky
- 1 cibuľa
- 1 vajce
- petržlenová vňať
- maslo
- 3 PL hladkej múky
- 3 až 4 dl hovädzieho vývaru
- asi 3 PL sójovej omáčky
- mletý muškátový oriešok
- zemiaky
- brusnice
- cukor
V miske zmiešame strúhanku a asi 4 polievkové lyžice mlieka, potom dáme bokom na nejaký čas odležať. Neskôr pridáme k zmesi pomleté mäso, nadrobno nasekanú cibuľku, vajíčko, korenie a trocha soli. Všetko dobre vymiešame na mäsovú zmes. Z takto pripravenej zmesi vytvarujeme guličky, ktoré opekáme na rozohriatom masle na panvici. Ďalej si pripravíme omáčku. Na približne 70 g masla opražíme múku, následne prilejeme vývar a asi 3 dl mlieka. Chvíľu povaríme. Nakoniec pridáme sójovú omáčku, muškátový oriešok na dochutenie a varíme, dokým omáčka neprevrie. Mäsové guličky s omáčkou podávame s varenými zemiakmi a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Nakoniec môžeme na tanier pridať čerstvé brusnice alebo typickú brusnicovú omáčku.
Brusnice jednoducho necháte odkvapkať. Ak nemáte čerstvé, môžete použiť aj mrazené. Šálku vody spoločne so šálkou cukru dáte zovrieť do hrnca a miešate, až kým sa cukor úplne neroztopí. Pridáte brusnice, pomiešate a varíte už len na miernejšom ohni približne 10 minút, kým brusnice nepopraskajú. Ak budú brusnice popraskané, hrniec odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Takto pripravenú omáčku dáme nakoniec ešte úplne vychladiť do chladničky a studené podávame ku köttbullaru.
Obľúbený nápoj
Vedeli ste, že škandinávske krajiny majú najväčšiu spotrebu kávy na jedného obyvateľa? Je to akoby ich národný nápoj a káva sa tu pije skoro stále a hocikedy. Severania pijú kávu v takom množstve, že obyčajný turista žasne, ako je možné, že dokážu vypiť také veľké množstvo tohto nápoja a sú stále v pohode. Väčšinou je tu v obľube horká čierna káva bez mlieka a cukru. Cudzinca tu spoznajú miestni presne podľa toho, či si vypýta ku káve mlieko a cukor. Káva je tu aj súčasťou škandinávskeho nápoja karsk, ktorý okrem kávy obsahuje aj vodku či domácu pálenku a lyžicu cukru.