Bleskové paradajkové rizoto s parmezánom a bylinkami
Sezóna paradajok je tu! Konečne si môžeme dopriať voňavé čerstvé šťavnaté sladké paradajky. Teraz je ten pravý čas, kedy sa ich môžeme doslova objedať. Tohtoročná úroda je bohatá, preto jedzme, varme či zavárajme všakovaké paradajkové dobroty. Jeden bleskový paradajkový tip odo mňa je tu len a len pre vás.
Bleskové paradajkové rizoto pripravíte už za 30 minút.
Počet porcií
2 porcie
Predpríprava
5 minút
Príprava
30 minút
Ingrediencie:
- 150 g ryže „natural“,
- 3 stredne veľké paradajky,
- polovica červenej papriky,
- 2 polievkové lyžice olivového oleja,
- 2 jarné cibuľky,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 čajová lyžička medu,
- soľ a korenie podľa potreby,
- 80 g strúhaného parmezánu,
- štipka čerstvého oregana,
- pár lístkov čerstvej bazalky.
Postup prípravy:
Ryžu si pripravíme vopred. Uvaríme ju v osolenej vode podľa návodu v pomere vody k ryži 2 ku 1. Pokojne môžeme použiť aj ryžu, ktorá nám zvýšila z predošlého dňa.
Jarnú cibuľku a cesnak si nasekáme nadrobno a dáme restovať do rozohriatej panvice s olivovým olejom približne na 2 minúty. Občas premiešame. Paradajky a papriku si nakrájame na menšie kúsky a pridáme do panvice. Stíšime intenzitu a dusíme pod pokrievkou 10 minút.
Odkryjeme a ponorným mixérom párkrát premixujeme tak, aby ostali viditeľné kúsky paradajok. Pridáme med a napokon aj uvarenú ryžu. Premiešame, aby sa nám ingrediencie pekne spojili a vsypeme nastrúhaný parmezán. Opäť premiešame.
Na záver podľa potreby osolíme, okoreníme a pri podávaní posypeme bazalkou a oreganom.