projekt poisťovne logo generali

Káva s hubou reishi? Preberie vás aj vaše zdravie

04. 10. 2018

Káva sa stala neoddeliteľnou súčasťou života viacerých z nás. Radi si ju vychutnávame v spoločnosti priateľov, pri práci alebo len tak doma. Na trhu je v dnešnej dobe veľa rôznych značiek a druhov káv, polemizuje sa o tom, či je zdravá a koľko jej môžete vypiť. Čo tak skúsiť vylepšenú kávu, ktorá spája pozitívne účinky kvalitnej kávy a huby reishi?

Do kávy si ľudia bežne pridávajú mlieko, cukor či maslo alebo kokosový olej. A keďže zdravý trend je na vzostupe, podlieha mu aj káva, ktorá je sama o sebe často kontroverzná. Čo tak však vyskúšať kávu s hubou? Reč nie je o hríboch, ktoré zbierate v lese a pridáte na Vianoce do kapustnice. Reč je o hubách, ktoré sa v orientálnej medicíne používajú už roky pre svoje priaznivé účinky. Sú to napríklad huba chaga, Hericium erinaceus (korálovec ježovitý), Cordyceps (žezlovka čínska) a najmä reishi, ktorá si dobré meno robí už aj v našich končinách.

Svojím každodenným kávovým rituálom tak môžete posilniť svoje zdravie a dokonca aj úspešne bojovať proti niektorým ochoreniam. Pozreli sme sa na kávu obohatenú o hubu reishi, ktorú už dnes celkom bežne nájdete v obchodoch so zdravou výživou alebo na internete.

Svojím každodenným kávovým rituálom tak môžete posilniť svoje zdravie a dokonca aj úspešne bojovať proti niektorým ochoreniam.

Káva s reishi v sebe spája pozitíva kvalitnej kávy a huby, ktorej sa pripisujú viaceré zdravotné benefity. Káva Arabica prvotriednej kvality je zmiešaná s kvalitným bio reishi extraktom, ktorý má priaznivé účinky na náš organizmus.

Káva s hubou reishi? Preberie vás aj vaše zdravie

Čo je reishi?

Reishi alebo odborne lesklokôrovka obyčajná je čínska huba, ktorá slúži na podporu imunity a prevenciu rakoviny. Hovorí sa o nej aj ako o hube dlhovekosti a večnej mladosti. V starej čínskej medicíne patrí medzi najvzácnejšie huby vôbec.

Túto hubu by ste našli rásť dokonca aj na Slovensku, ale jej krajina pôvodu je Čína. Pre hubárov je táto huba však bezcenná, nakoľko je nejedlá. V surovom stave je natoľko horká, že ju nemožno konzumovať. Vyrába sa z nej však práve spomínaný extrakt, ktorý sa užíva samostatne alebo sa pridáva napríklad aj do kávy.

Aké má účinky?

Huba reishi priaznivo pôsobí na celý organizmus. Dokáže posilniť imunitu a udržať človeka v dobrej kondícii. Najviac je však spájaná s bojom proti rakovine, kde pôsobí na:

  • zmenšovanie vedľajších účinkov ožarovania ako napríklad únavu,
  • stimuláciu vlastného imunitného systému,
  • zabránenie vzniku metastáz a nádorov,
  • zlepšenie chuti do jedla a fyzickej kondície,
  • zníženie nebezpečenstva tvorby metastáz,
  • zmiernenie bolestí.

Zároveň pôsobí ako prevencia pred onkologickými ochoreniami a zvyšuje kvalitu života.

Na Slovensku je reishi stále skôr súčasťou alternatívnej medicíny, ale v Japonsku a Číne je zaradená priamo do programu prevencie a podpornej liečby rakoviny.

Huba reishi je prospešná aj pri posilnení imunitného systému. Má antibakteriálne vlastnosti a práve vďaka tomu dokáže pomôcť aj pri prechladnutí, chrípke alebo dokonca bronchitíde. Má pozitívne účinky na cirkuláciu krvi a viaceré srdcovocievne problémy. Upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a zvyšuje okysličenie srdcového svalu.

Je vhodná aj pre alergikov, nakoľko dokáže vo veľkej miere zmierniť alergické príznaky a má protialergické účinky. Pri alergiách alebo aj astme funguje najlepšie ako podporná liečba.

Káva s hubou reishi? Preberie vás aj vaše zdravie

Ak chcete očistiť svoje telo, aj s tým vám huba reishi pomôže. Ako prírodný antioxidant očisťuje pečeň od dlhodobého užívania rôznych liekov, ale aj od alkoholu a hepatitídy. Priaznivé účinky sa však nedostavia hneď, hubu reishi je potrebné užívať dlhodobejšie v závislosti od toho, ako je vaše telo zaplavené toxínmi.

Pre intenzívnejšiu liečbu sú na trhu aj gélové kapsule alebo reishi prášok.

Okrem toho má reishi aj iné prednosti. Veľa ľudí si ju obľúbilo aj pre jej blahodarné účinky na myseľ, zvýšenie energie či odolnosti voči každodennému stresu a pre kvalitnejší spánok.

Okrem kávy s extraktom reishi existujú aj iné produkty. Zaujímavá je napríklad čokoláda s reishi, čaj alebo pre intenzívnejšiu liečbu sú na trhu aj gélové kapsule alebo reishi prášok.
Pri výbere však treba dbať na výrobcu. Určite sa nenechajte zlákať nižšou cenou. Spracovanie huby je totiž náročné a iba kvalitné pestovaná a spracovaná reishi má všetky popisované účinky.

Zdroje:

https://www.cochrane.org/CD007731/GYNAECA_g-lucidum-reishi-mushroom-cancer-treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.