Jahodový koláč s posýpkou
Tento mesiac sa venujeme témam spojeným s nezištnou pomocou na cestách vďaka oceneniu Srdce ciest, ktoré má ambíciu cez príbehy odvážnych ľudí ukazovať, že pomáhať si je ľudské a zachraňuje to životy. Inšpirujme sa k ohľaduplnejšiemu správaniu na cestách, aby sa každý účastník cestnej premávky vrátil bezpečne domov.
Vláčne cesto, šťavnaté jahody a chrumkavá posýpka. Tento koláčik je veľmi jednoduchý na prípravu, no chuťovo očarí naozaj všetkých. Vďaka cestu z kyslej smotany je koláč aj menej kalorický, keďže už nie je potrebné pridať veľa oleja či masla. Poď sa teda pustiť do prípravy, ingrediencie máš doma možno aj teraz.
Počet porcií
8
Príprava
55 minút
Jahodový koláč s posýpkou
8 porcií, dĺžka prípravy 15 minút, pečenie 40 minút
INGREDIENCIE
na cesto:
150 g hladkej múky
150 g kyslej smotany
70 g trstinového cukru
30 ml repkového oleja
1 vajce
½ ČL sódy bikarbóny
½ ČL kypriaceho prášku
štipka soli
na dokončenie:
300 g jahôd
50 g polohrubej múky
40 g trstinového cukru
40 g masla
na podávanie:
práškový cukor (voliteľné)
POSTUP
- Najskôr pripravíme posýpku – múku s cukrom a studeným maslom rozdrobíme prstami a posýpku zatiaľ odložíme do chladničky.
- Smotanu premiešame s vajíčkom a olejom.
- Pridáme cukor a preosiatu múku s kypriacim práškom, soľou a sódou bikarbónou.
- Ingrediencie spolu dôkladne premiešame a hustejšie cesto prelejeme do tortovej formy v tvare srdca s priemerom 21 cm.
- Na cesto navrstvíme jahody nakrájané na menšie kúsky a zasypeme ich pripravenou posýpkou.
- Koláč pečieme pri teplote 180 °C cca 40 minút – drevená špajdľa musí vyjsť z cesta suchá.
Pred krájaním necháme koláč úplne vychladnúť a môžeme ho podávať posypaný práškovým cukrom.