3 letné tipy na zeleninové polievky na studeno
S južanskými teplotami prichádzajú aj južanské zvyky. Naše telo si prirodzene žiada stravu viac bohatú na vodu. Naše mamy nás učili variť husté a výdatné polievky, vhodné skôr do chladnejších dní. Počas leta sa však môžeme inšpirovať vôňami a chuťami Stredomoria a receptami tamojších mám. Výhodou je, že ich pripravíte rýchlo, bez varenia a zachováte všetky vitamíny v zelenine.
Gazpacho
Gazpacho („gaspáčo“) je studená polievka z južnej oblasti Andalúzie. Existuje niekoľko variant podľa konkrétneho regiónu. V letných mesiacoch je obľúbená nielen v Španielsku, ale aj Portugalsku. Uchádza sa o čestné miesto aj vo vašej letnej domácnosti.
Počet porcií
4 porcie
Predpríprava
10 minút
Príprava
25 minút
Potrebujeme:
- 4 veľké čerstvé paradajky olúpané a nakrájané na kocky,
- 1/2 uhorky olúpanej a nakrájanej na kocky,
- 150 g najemno nakrájanej červenej papriky,
- 70 g posekanej cibule,
- 2 strúčiky pretlačeného cesnaku,
- 1 čajovú lyžičku soli,
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce,
- štipku sušeného oregana,
- 2 polievkové lyžice najemno nasekanej bazalky,
- 450 g cherry paradajok,
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja,
- šťavu z 1 limetky,
- 1 polievkovú lyžicu octu balsamico,
- 1 čajovú lyžičku worcesterskej omáčky,
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie na dochutenie.
Postup prípravy:
Zmiešajte na kocky pokrájané paradajky, uhorku, papriku, cibuľu a cesnak vo veľkej mise. Pridajte rascu, oregano a čierne korenie. Ak máte radi pálivejšie chute, pridajte aj papričku jalapeňo a kajenské korenie.
Rozmixujte na jemno cherry paradajky, olivový olej, limetkovú šťavu, ocot balsamico a worcesterskú omáčku. Prelejte cez sitko do veľkej misy na pokrájanú zmes rajčín a ostatnej zeleniny. Odoberte 1/3 výslednej zmesi a rozmixujte ju na hladko. Túto potom primiešajte späť do pôvodnej zmesi.
Výslednú zmes uložte do chladničky na dve hodiny. Pred podávaním rozdeľte polievku do misiek, dochuťte soľou a čiernym korením a ozdobte kúskami uhorky a bazalkou.
Môžete podávať s hriankami.
Salmorejo
Osviežujúca studená zeleninová polievka salmorejo („salmorecho“) je ďalším dôkazom, že zeleninu nemusíte jesť vždy iba ako šalát. Salmorejo je cordobská sestra klasického gazpacha. Pozostáva však z menšieho počtu ingrediencií.
Počet porcií
4 porcie
Predpríprava
10 minút
Príprava
30 minút
Potrebujeme:
- 100 g tvrdého bieleho chleba alebo polovicu bagety,
- 150 ml vody,
- 3 polievkové lyžice panenského olivového oleja + na pokvapkanie,
- 2 polievkové lyžice vínneho octu,
- 1 malú cibuľku,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 červenú papriku nakrájanú na kocky,
- 250 g stredne veľkých paradajok nakrájaných na kocky,
- 1 uhorku ošúpanú a nakrájanú na kocky,
- 2 vajíčka natvrdo pokrájané na kúsky,
- 2 tenké plátky slaniny,
- soľ a čierne korenie na dochutenie.
Postup prípravy:
Rozlámte chlieb na malé kúsky a zmiešajte s olejom, octom a 75 ml vody v miske. Cesnak, cibuľu, papriku, paradajky a väčšinu uhorky vymixujte spolu so zvyškom vody. Pridajte rozmočený chlieb, opäť rozmixujte a dochuťte soľou a korením.
Dajte do nádoby a nechajte v chladničke 2 hodiny vychladnúť. Nalejte do misiek a zamiešajte zvyšok uhorky. Posypte pokrájaným vareným vajíčkom, nadrobno nakrájanou slaninkou a pokvapkajte olivovým olejom.
Variácia:
Salmorejo sa dá použiť aj inak ako polievka. Ak obľubujete zemiakový šalát s vajíčkom, nahraďte majonézu salmorejom. Vznikne tak kombinácia sviežich chutí s jemným dotykom našej kuchyne.
Studená uhorková polievka
Tretí tip nás zo Stredomoria zavedie na Balkán. Ide o variant studenej bulharskej polievky tarator. O priaznivých účinkoch uhoriek sa toho už popísalo veľa. Okrem dôležitých vitamínov obsahujú 90 % vody, čo je skvelá správa najmä v lete, keď treba prísnejšie dodržiavať pitný režim. Pripravte si studenú polievku, ktorá nielen osvieži, ale aj doplní tekutiny. Navyše je sezóna a o lokálne či doma pestované šťavnaté uhorky nie je vôbec núdza.
Počet porcií
4 porcie
Predpríprava
7 minút
Príprava
20 minút
Potrebujeme:
- 2 veľké uhorky,
- 300 ml gréckeho jogurtu,
- 4 polievkové lyžice olivového oleja,
- šťavu a kôru z 1 citróna,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 lyžicu najemno nasekaného kôpru,
- 70 g nahrubo nasekaného petržlenu,
- 1/2 čajovej lyžičky soli,
- 70 g nakrájanej červenej cibule.
Postup prípravy:
Rozmixujte spolu uhorky, jogurt, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, olivový olej, cesnak, kôpor, petržlen a soľ. Nechajte v chladničke 2 hodiny vychladnúť. Do hotovej zmesi môžete, podľa chuti, zamiešať ešte červenú cibuľku. Podávajte v miskách.
Dobrú – osviežujúcu a letnú – chuť!