Poznáte godži? Zázrak na dlhovekosť
Godži (goji) alebo kustovnica čínska (Lycium chinense) je plod, ktorý pochádza pôvodom z Himalájí. V dnešnej dobe sa už pestuje aj v západných krajinách, ale v Číne a Tibete sa používa už od nepamäti. Práve tieto plody sa považujú za vysvetlenie tak skvelej kondície tibetských mníchov a hlavne ich vysokého veku. Preto je godži považované za elixír mladosti, ktorý zabraňuje starnutiu a vraj aj predlžuje život.
V oblastí Himalájí si godži tak veľmi vážia, že na jeho počesť každoročne usporadúvajú niekoľkodňové oslavy. Taktiež koluje aj legenda o čínskom bylinkárovi, ktorý sa dožil až neuveriteľného veku 256 rokov. Tento bylinkár vraj godži konzumoval denne a varil si z neho polievku. V Číne poznajú aj elixír dlhovekosti, ktorý pozostáva z bobúľ godži, ich kvetov, listov a koreňa. Dôležitý je čas zberu konkrétnych častí samotnej rastliny, iba vtedy bude elixír vraj naozaj účinný.
Účinky
Godži je v prvom rade veľmi silným antioxidantom, ktorý dosahuje výborné výsledky pri podpore imunity. Obsahuje vysoký podiel vitamínu C, čo sa prejavuje hlavne lepšie zvládnutým bojom organizmu proti bakteriálnym a vírusovým ochoreniam. Využíva sa aj v rámci podpornej liečby rakoviny, nakoľko látky v godži stimulujú tvorbu červených a bielych krviniek.
Pravidelným užívaním godži si dokonca viete znížiť aj krvný tlak.
Pravidelným užívaním godži si dokonca viete znížiť aj krvný tlak. Okrem toho veľmi dobre bojuje aj s rozkladom nebezpečného tuku v krvi, čo dokázali aj čínske výskumy. Nakoľko godži obsahuje selén a najmä betakarotén, má veľmi pozitívne účinky aj na našu pleť a zrak. Aj preto sa práve z godži vyrábajú rôzne omladzujúce pleťové krémy.
Má tiež priaznivý vplyv na regeneráciu pečene a je výborným bojovníkom proti stresu a zlepšuje náladu. Podporuje tiež trávenie, takže je vhodným doplnkom aj pri chudnutí a hodí sa do vášho zdravého jedálnička. Toto ovocie môžete tiež užívať za cieľom prevencie. Spomaľuje starnutie, dodáva telu energiu, vitalitu a podporuje imunitný systém organizmu.
Godži doma
Ak by ste chceli mať svoje vlastné godži, viete si ho dopestovať v záhradke. Je to možné aj zo semena, ale vhodnejšie je zakúpiť si malú sadenicu, či už cez e-shop, alebo od pestovateľov, napríklad na výstavách rastlín a kvetín. Tento stromček potrebuje mať okolo seba dostatok priestoru, aby sa mu darilo. Rastie celkom rýchlo a zvykne rodiť už po druhom roku od vysadenia.
Kvitne v lete a koncom leta a v priebehu jesene už môžete zbierať čerstvé plody. Godži ako stromček nepotrebuje špeciálnu starostlivosť, dokonca prežije aj mrazy. V prípade veľmi silných mrazov je vhodné ho pre istotu zazimovať napríklad obalením polystyrénu v okolí kmeňu a koreňov. Na jar ho stačí už iba zostrihať a dozerať, či má dostatočné množstvo vlahy a môžete sa tešiť na krásny stromček plný dvojfarebných kvetov a červených plodov.
Ak by ste chceli mať svoje godži, viete si ho dopestovať v záhradke.
Konzumácia
Godži sú malé červené bobule, ktoré svojou chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou a šípkou, takže ich môžete využiť tiež tam, kde by ste inak využili tieto dve plodiny. Najčastejšie je dostupné v sušenom stave a takéto kvalitné sušené godži už dnes dostanete takmer v každom lepšom bioobchode.
Ak vám nechutí samotné, môžete ho napríklad pridať do jogurtu či ovsenej kaše. Ak radi pečiete, môžete ho použiť aj ako prísadu do koláča. Veľmi obľúbený je aj čaj, ktorý sa pripravuje podobne ako šípkový a ovocie po vylúhovaní môžete zjesť.
Chuťou pripomína niečo medzi brusnicou a šípkou, takže ho môžete využiť tiež tam, kde by ste inak využili tieto dve plodiny.
Godži však môžete jesť nielen v sušenom stave, ale aj čerstvom. V tomto prípade však odporúčame tie domáce dopestované, nakoľko v obchodoch ich len málokedy dostanete čerstvé.
Ak máte radi skôr ovocné šťavy, môžete si kúpiť aj godži šťavu. Pozor však pri výbere, odporúčame vyberať naozaj kvalitne spracované šťavy, ktoré sú lisované za studena. Sústreďte sa tiež na výrobcu, o ktorom si viete dohľadať informácie, prípadne nájdete všetko na etikete. Čo by určite na etikete malo byť, je pôvod godži, spôsob spracovania a dávkovanie.
Nezabudnite však na to, že kvalitná godži šťava nesmie byť pasterizovaná a nemala by tiež obsahovať žiadne pridané látky. Aj keď sa pasterizáciou zabíjajú všetky nevhodné mikroorganizmy, godži sa ako liek znehodnotí zníženou aktivitou prospešných látok.
Užívanie tohto ovocia nemá žiadne závažné nežiaduce účinky. Platí však, ako všade inde, všetko s mierou. Denná konzumácia by nemala presiahnuť 30 gramov. Radšej nejedzte godži tesne pred spaním – môže spôsobiť nespavosť. Tiež neodporúčame podávať túto plodinu deťom do troch rokov a taktiež by si na ňu mali dávať pozor ľudia s nízkym tlakom a tí, ktorí užívajú lieky na diabetes a zrážanlivosť krvi. Tehotné ženy by sa mali radšej poradiť so svojím lekárom.