projekt poisťovne logo generali

Ako sa postupne približovať k zero waste princípom aj pri podnikaní

Dada a Matúš Zvalovci 24. 02. 2019

Podnikanie by malo odrážať to, čím človek žije aj v bežnom živote. To, ako sme žili doma, nás priviedlo k tomu, v čom podnikáme. A keďže sme zrazu vo výrobni videli všetko to vyprodukované množstvo odpadu, chceli sme s tým niečo spraviť. Aby sme mohli byť aj naďalej stotožnení s tým, čo robíme.

Zdroj foto

Je pre nás tiež dôležité, aby to, čo robíme, malo úžitok aj pre spoločnosť. Preto prvým krokom je chuť približovať sa k zero waste vo svojom súkromnom živote. Ak sa to človeku darí, je motivovaný posúvať sa ďalej.

Podnikanie by malo odrážať to, čím človek žije aj v bežnom živote.

Začnite doma a preneste to postupne aj do firmy

Preto začnite od seba doma. Skúste triediť odpad, separovať bioodpad. Nosiť si vlastné vrecká alebo látkovú tašku. Odmietnuť slamku v podniku. Nenakupovať potraviny do zásoby a nekupovať toho zbytočne veľa.

V rámci podnikania sa dá napríklad komunikovať so svojimi dodávateľmi a poprosiť ich, aby zbytočne neposielali reklamné materiály, ako sú napríklad letáky. Svojim zákazníkom môžete ukázať jeden leták, ktorý si následne môžu odfotiť. Aj tak by ho doma vyhodili alebo by sa na neho už znovu nepozreli.

Ako sa postupne približovať k zero waste princípom aj pri podnikaní

Uplatňujte zero waste pri partneroch, dodávateľoch aj zákazníkoch

Ďalším dobrým príkladom, kde sa dá uplatniť zero waste, sú vizitky. Tie sú už vo väčšine prípadov naozaj prežitkom. Svoju vizitku viete poslať komukoľvek priamo na mail, prípadne si vizitky fotiť a ukladať do osobitého albumu v telefóne alebo si na to stiahnuť špeciálnu appku.

Ak je to možné, objednávajte väčšie množstvo tovaru naraz. Minimalizujete tak počet ciest kuriérov. Pokiaľ nakupujete potraviny, skúste sa dohodnúť s dodávateľmi, aby ste mohli vrecia vracať na opätovné naplnenie. V prípade gastroprevádzky je skvelou pomocou elektrický kompostér, vďaka ktorému skompostujete bioodpad. Vo výrobni triedime tiež sklo, papier, plasty a kov.

Ak je to možné, objednávajte väčšie množstvo tovaru naraz. Minimalizujete tak počet ciest kuriérov.

Upcyklujte, čo sa dá. U nás v predajni napríklad znovu používame papier. Keď sa pomýlime a je na vyhodenie, tak si na druhú stranu zapisujeme poznámky.

V prípade gastroprevádzky je skvelou pomocou elektrický kompostér, vďaka ktorému skompostujete bioodpad.

Ako sa postupne približovať k zero waste princípom aj pri podnikaní

Zdroj foto

Postupne meňte návyky aj vnútri firmy

Aj pri diári, ak ho používate, je priestor na zero waste. Kúpte si taký, do ktorého viete dopĺňať papiere. Napríklad aj takéto upcyklované, ktoré len predierkujete. Tak si vždy odkladáte len papiere, keď je ich už priveľa, ale nemusíte si kupovať nový diár.

Keď pracujete v kancelárii, veľkou pomocou je mať so sebou coffee cup a nádobku na obed. Vždy, keď si naši kolegovia idú zobrať obed, vezmú si so sebou aj nádobku. Tiež si do kancelárie môžete kupovať sušené ovocie či oriešky z bezobalových obchodov.

Keď pracujete v kancelárii, veľkou pomocou je mať so sebou coffee cup a nádobku na obed.

Ako sa postupne približovať k zero waste princípom aj pri podnikaní

Zdroj foto

Všetko je o tom, kam to chcete posunúť a posúvať vy!

Nedá sa čakať na zmeny, ktoré prídu od okolia. Častokrát sme na rôzne naše požiadavky počúvali odpoveď, že sa to nedá. Keď sme však našu prosbu zopakovali niekoľkokrát, postupne sa z toho stal štandard.

Stačí sa „len” rozhodnúť, aj keď tento krok je, samozrejme, ten najnáročnejší.

A cieľom je práve tá cesta, ten progres, nie dokonalosť!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.