Zdravé recepty na sýte šaláty
Sýty hladnému neverí a ľudia často mylne veria, že šaláty nedokážu zasýtiť. Ak ste milovníkom šalátov, viete, že vedia byť aj sýte. Ak ste skôr skeptický, presvedčte sa o opaku a skúste si pripraviť proteínové šaláty, ktoré prinášajú z rastlinnej ríše to najlepšie a zároveň vás plnohodnotne zasýtia. Vyskúšajte tieto tri tipy na šaláty, po ktorých zaručene neostanete hladní.
Thajský šalát s tempehom
Počet porcií
4 porcie
Predpríprava
24 hodín
Príprava
30 minút
Tempeh alebo tempe má indonézsky pôvod. Dnes sa už však používa na celom svete aj u nás. Vzniká fermentáciou sójových bôbov do kompaktnej formy. Používa sa ako skvelý zdroj proteínu a vďaka svojej fermentačnej povahe sú sójové bôby ľahko stráviteľné. V thajskom šaláte hrá tempeh hlavnú úlohu a s jeho marinovaním začnite 24 hodín vopred.
Na marinovaný tempeh potrebujeme:
- 1 tempeh,
- 1 celú posekanú čili papričku,
- 1,5 čajovej lyžičky sezamového oleja,
- 2 polievkové lyžice soleného orechového (arašidového) masla,
- 4 polievkové lyžice tamari alebo sójovej omáčky,
- 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy,
- 3 polievkové lyžice javorového sirupu.
Postup prípravy:
Tempeh prekrojte pozdĺžne a následne na trojuholníky. Dajte napariť na 12 minút, čím sa tempeh otvorí a neskôr vsiakne viac marinády. Ostatné ingrediencie zmiešajte a do vzniknutej marinády poukladajte naparený tempeh. Marinujte v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne však 24 hodín. Občas premiešajte. Pred pečením ešte môžete pokvapkať tamari alebo sójovou omáčkou a javorovým sirupom. Pečte 30 minút alebo dozlatista na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 190°C.
Na šalát potrebujeme:
- 170 g rezancov typu vermicelli alebo soba,
- 2 stredne veľké nastrúhané alebo „našpiralizované“ mrkvy,
- 2 stonky posekanej jarnej cibuľky,
- 70 g nasekaného koriandru,
- 2 – 3 polievkové lyžice nasekanej mäty,
- 200 g nahrubo nasekaného špenátu,
- 150 g najemno nakrájanej červenej kapusty,
- 1 najemno nakrájanú červenú papriku,
- upečený marinovaný tempeh.
Na dresing potrebujeme:
- 100 g arašidového masla,
- 3 polievkové lyžice tamari alebo sójovej omáčky,
- 3 polievkové lyžice javorového sirupu,
- 1 čajovú lyžičku čili cesnakového oleja alebo 1/4 čajovej lyžičky čili vločiek,
- 3 polievkové lyžice limetkovej šťavy,
- 75 ml vody (na zriedenie, ak je to potrebné).
Postup prípravy:
Uvarte rezance, sceďte ich a nechajte vychladnúť. Vo veľkej mise ich jemne premiešajte s mrkvou, jarnou cibuľkou, koriandrom, špenátom, kapustou a červenou paprikou.
Dresing pripravte zo všetkých ingrediencií v mixéri okrem vody. Tú postupne prilievajte tak, aby mal dresing ideálnu konzistenciu, teda aby bol dostatočne hustý, ale stále sa lial.
Pridajte do šalátu polovicu tempehu a polovicu dresingu a premiešajte. Navrch poukladajte zvyšný tempeh a opäť prelejte dresingom.
Koreňový šošovicový šalát
Počet porcií
4-5 porcií
Predpríprava
60 minút
Príprava
60 minút
V lete postupne dozrieva množstvo koreňovej zeleniny. Málokto ju však používa inak ako do polievok. Upečená v rúre získa úplne novú karamelovú chuť a šťavu. Výborne dotvorí šaláty so suchším základom. V tomto šaláte hrá prím dresing, tak ho určite nevynechajte.
Na prípravu šošovice potrebujeme:
- 200 g sušenej zelenej šošovice,
- 900 ml vody,
- 1 malú cibuľku pokrájanú na štvrtiny,
- 2 pretlačené strúčiky cesnaku,
- 1 bobkový list,
- 3/4 čajovej lyžičky morskej soli,
- 1 polievkovú lyžicu extra panenského olivového oleja.
Na úpravu koreňovej zeleniny potrebujeme:
- 1 zväzok očistenej a nakrájanej mrkvy,
- 1 zväzok očisteného petržlenu pokrájaného na krúžky,
- 8 rozštvrtených reďkoviek,
- 6 celých strúčikov cesnaku,
- 2 polievkové lyžice olivového oleja,
- 1/4 červenej cibuľky nakrájanej na plátky,
- soľ a čierne korenie na dochutenie,
- vňať z mrkvy a petržlenu.
Na dresing potrebujeme:
- 125 g tahini,
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy,
- 1/2 čajovej lyžičky soli,
- 1/4 čajovej lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia,
- 3 – 4 polievkové lyžice teplej vody.
Postup prípravy:
Namočte šošovicu na 1 hodinu. Potom ju sceďte, zalejte 900 ml vody a posoľte (3/4 čajovej lyžičky). Pridajte štvrtinu cibule, pretlačený cesnak a bobkový list. Varte 30 minút alebo domäkka. Sceďte a vyberte cibuľu a bobkový list. Nakoniec premiešajte s 1 polievkovou lyžicou extra panenského olivového oleja.
Medzitým predhrejte rúru na 220°C. V mise premiešajte pokrájané mrkvy, petržlen, reďkovky a neošúpané strúčiky cesnaku s 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, soľou a čiernym korením. Vysypte na plech s papierom na pečenie a pečte 20 až 30 minút. Každých 10 minút premiešajte. Po upečení zbavte cesnak šupiek. Všetko nechajte vychladnúť, následne pridajte k šošovici a dochuťte soľou a čiernym korením.
V malej miske si pripravte dresing. Zmiešajte všetky ingrediencie a postupne pridajte 3 – 4 polievkové lyžice teplej vody. Dresing by mal byť hustý, ale zároveň stále tekutý.
Nakrájajte najemno vňať z mrkvy a petržlenu a posypte ňou šalát. Polejte dresingom a podávajte s opečenými hriankami.
Avokádový quinoa šalát
Počet porcií
4-6 porcií
Predpríprava
5 minút
Príprava
25 minút
Cícer a avokádo je dokonalá chuťová dvojica. Výrazná chuť cíceru a maslové avokádo typu Hass (to s čiernou šupkou po dozretí) plné zdravých tukov dodá šalátu krémovú chuť. Spolu tvoria navyše dokonalý zdroj proteínov a omega mastných kyselín.
Potrebujeme:
- 250 g quinoy,
- 1 avokádo typu Hass pokrájané na menšie kúsky,
- 225 g uvareného cíceru,
- 75 ml vody,
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy,
- 1,5 polievkovej lyžice tahini,
- 1,5 čajovej lyžičky dijonskej horčice,
- 1/2 na kocky pokrájanej červenej cibule,
- 30 pokrájaných cherry paradajok,
- hrsť nahrubo posekaného koriandru,
- hrsť mladého špenátu,
- soľ a čierne korenie na dochutenie.
Postup prípravy:
Prepláchnite quinou studenou vodou. Varte ju na miernom ohni vo vode asi 15 až 20 minút. Na jeden diel quinoy pritom pripadá 1,5 diela až 2 diely vody (alebo vývaru).
Rozmixujte 75 g cíceru s vodou, citrónovou šťavou, tahini, horčicou, soľou a korením na dresing.
V mise zmiešajte zvyšný cícer, quinou, cibuľu, rajčiny, koriander, mladý špenát a avokádo. Podávajte spolu s dresingom, ktorý si môžete primiešať do šalátu.
Tento šalát sa dá variovať a dopĺňať o iné druhy zeleniny. Môžete ho tiež použiť napríklad ako snack na pikniky alebo ako náplň do placiek či sendvičov.