projekt poisťovne logo generali

Spravte si s deťmi výlet do Banskej Bystrice

Linda Mikesková 27. 08. 2019

Banská Bystrica aj jej malebné okolie je aj vďaka mnohým pekným a príjemným miestam výbornou destináciou pre rodinný výlet. So stúpajúcimi teplotami a stabilne krajším počasím by bola škoda nevyužiť množstvo zážitkov a atrakcií, ktoré okolie stredoslovenskej metropoly ponúka. Pripravili sme si pre vás na inšpiráciu výber najkrajších výletov a atrakcií, ktoré sa tu s deťmi oplatí absolvovať. Či už máte menšie alebo väčšie deti, radi bádate či navštevujete pamiatky, to svoje si nájdete.

Zdroj foto

Zábavné detské svety

Donovaly – Habakuky, Myšiačikov zábavný park a Donovalkovo

Donovaly sa v posledných rokoch zmenili a viac prispôsobili pre rodiny s deťmi. Ak sa sem vyberiete, nie je to len o jednej atrakcii. Pripravte sa (aj finančne) na deň plný zábavy. Pokiaľ ste ešte neboli v Habakukoch, je to skvelý začiatok. Odporúčame najmä rozprávku v podaní miestnych hercov. Jednotné vstupné je 10 €, deti do 3 rokov majú vstup zdarma.

Na Donovaloch však nájdete aj ďalšiu detskú atrakciu – vodný zážitkovo-edukatívny Myšiačikov detský park, kde sa deti nielen naučia veľa o základných fyzikálnych zákonoch, ale viacero z nich si môžu hravou formou aj vyskúšať. Jednotné vstupné je 10 €, deti do 2 rokov majú vstup zdarma. Ak sprevádzate svoje ratolesti, zaplatíte ako dospelák len 5 €.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Zdroj foto

Treťou veľkou detskou atrakciou je „hlavné mesto detí” Donovalkovo, kde všetko vyzerá tak, ako keby veľký dospelácky svet niekto čarovným prútikom prispôsobil deťom. Jednotné vstupné je 7 €, deti do 3 rokov majú vstup zdarma.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Zdroj foto

Výhodou Donovalov je dostatok miest, kde sa dá fajn najesť. Nevýhodu však je, že každá z atrakcií sa nachádza v rámci strediska na inom mieste.

Zaujímavé prírodné úkazy a pamiatky

Tajomná Netopieria jaskyňa nad Banskou Bystricou

Bavia vás dobrodružné výlety s deťmi? Máme pre vás jedno ešte neobjavené a tajomné miesto. Ocenia ho najmä dobrodružnejšie povahy, malí bádatelia a trpezliví rodičia, ktorým neprekážajú zablatené topánky a trocha tmy.

Výlet je vhodný pre deti od 4 – 5 rokov vyššie. Netopieria jaskyňa je iba jednou z viacerých tzv. Sásovských jaskýň. Ako názov napovedá, nachádzajú sa asi 2,5 km pešo nad banskobystrickým sídliskom Sásová.

Trasa vedie po modrej značke od všeobecne známeho „kravína” nad Sásovou (opýtajte sa miestnych, stopercentne vám poradia), kde môžete nechať aj auto. Približne v polovici je pekná lúka s ohniskom na opekanie ako základný tábor pre tých, ktorí už nevládzu. Samotná jaskyňa má dĺžku 57 metrov. Ak sa tam vyberiete, nezabudnite na čelovku a repelent proti kliešťom. Na lúkach nad Banskou Bystricou sa im celkom darí.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Zdroj foto

Harmanecká jaskyňa

Ak máte však chuť skôr na klasický menej dobrodružný variant, určite navštívte Harmaneckú jaskyňu, ktorá sa nachádza v Kremnických vrchoch cca 16 kilometrov na severozápad od Banskej Bystrice neďaleko obce Harmanec.

Jaskyňa sa vyznačuje mohutnými dómami a mimoriadne bohatým výskytom sintra, čo je hornina tvorená uhličitanom vápenatým, ktorá býva krásne a pestro sfarbená vďaka oxidom železa.

Jaskyňa je aj výborným miestom na pozorovanie netopierov, ktoré sa tu vždy vyskytujú a v chladnejšom období tu aj húfne zimujú. Vstup pre dospelých stojí 6 €, pre deti od 6 do 15 rokov 3 € a študenti majú vstup za 5 €.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Mičinské travertíny pre malých bádateľov

Zaujímavým prírodným úkazom sú malé travertínové krátery v zemi, z ktorých vyviera železitá – do červena sfarbená – voda. Volajú sa Mičinské travertíny a nájdete ich neďaleko obce Dolná Mičiná na polceste medzi Banskou Bystricou a Zvolenom.

Ľudia z okolia si sem chodia naberať minerálku. Voda sa stráca v okolitom rašelinisku. Aj preto je na lúke vybudovaný drevený chodník. Pokiaľ sa sem chystáte s deťmi, nezabudnite na čižmy alebo nepremokavú obuv. Mičinské travertíny sú atraktívnou exkurziou pre všetkých malých nadšencov geológie.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Zdroj foto

Výlet na Kráľovu studňu a Krížnu

Ak hľadáte tip na pohodovú turistiku s deťmi v dojazde od Banskej Bystrice, určite vyskúšajte Kráľovu studňu na Krížnej vo Veľkej Fatre. Až do výšky 1384 metrov vedie lesná cesta, na ktorú je síce autám vjazd zakázaný, k horskému hotelu však premáva turistický autobus.

Výlet na vrchol Krížnej sa tak o poznanie skráti a vy si môžete vychutnať pohodovú turistiku s deťmi – od hotela je to na vrchol cca dve hodiny pešo. Hotel pritom slúži aj ako útočisko pri zmene počasia.

Autobus premáva cez víkendy a počas štátnych sviatkov. Odchádza ráno o 8:30 z Banskej Bystrice, na Kráľovej studni budete o 10:15. Spiatočný lístok stojí 7 €. Kompletný cestovný poriadok nájdete tu.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Zdroj foto

Zábavná edukácia a zaujímavosti

Hvezdáreň Vartovka na Urpíne

Táto atrakcia je zaujímavá, ale tak trochu zložitá, pretože vstup si musíte vopred telefonicky dohodnúť. Ak máte však doma malého astronóma, neváhajte – je to neopakovateľný zážitok.

Personál hvezdárne je veľmi ochotný a ak vychytíte hvezdáreň otvorenú, radi vám spravia exkurziu aj bez rezervácie. Vstup vás vyjde na 2 € pre dospelých, 1,50 € pre mladých od 6 do 18 rokov a pre deti do 6 rokov je zadarmo.

Tento výlet môžete pokojne spojiť aj s opekačkou, pretože pred hvezdárňou je krásne oficiálne ohnisko. Výstup na Urpín vám aj s deťmi zaberie približne hodinu.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Zdroj foto

Dobrá rada: Okolie Banskej Bystrice a Zvolena je neslávne známe zvýšeným výskytom kliešťov infikovaných lymskou boreliózou a kliešťovou encefalitídou. Či už sa do prírody vyberiete s deťmi, alebo bez nich, myslite vždy na vhodný repelent. Predídete tak nepríjemným prekvapeniam.

Vojenské lietadlo + pamätník a Múzeum SNP v Banskej Bystrici

Táto atrakcia garantuje veľa zážitkov pre deti, ale treba povedať, že výlet do Múzea Slovenského národného povstania by mal byť povinnou jazdou aj pre každého rodiča. Okrem stálej expozície venovanej SNP tu nájdete aj skanzen bojovej techniky. Vstupné do expozícií sú symbolické 2 € pre dospelých, 1 € pre žiakov a študentov a deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Pred pamätníkom a Múzeom SNP na Kapitulskej ulici nájdete aj bojové lietadlo Li-2. Lietadlami tohto typu bolo vyzbrojené sovietske diaľkové letectvo, ktoré poskytovalo leteckú pomoc SNP aj slovenským partizánom. Platí tu však samostatné vstupné 0,50 €.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Zdroj foto

K múzeu patrí aj národná kultúrna pamiatka Kalište, ktorú nájdete 27 kilometrov smerom na Brezno. Ide o jednu z mnohých obcí a osád, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny.

Špania dolina, banícky orloj a banský náučný chodník

Španiu dolinu máme radi, pretože „dýcha” baníctvom. V tejto malebnej dedinke nájdete známy banícky orloj. Ten pripomína uzatvorenú skalnú stenu, ktorá sa však pravidelne doširoka otvára, aby odhalila model špaňodolinskej bane s domčekmi, šachtami, štôlňami a postavičkami baníkov, ktorí kladivkami usilovne symbolicky roztĺkajú rudu.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Zdroj foto

Ďalšou atrakciou v Španej doline je aj malý banský náučný chodník, ktorý sa venuje histórii baníctva v regióne. Trasa začína pri Klopačke a chodník vedie až na mohutnú haldu (pôvodnej šachty) Maximilián, odkiaľ je nádherný výhľad na okolité Kremnické vrchy. Do Španej doliny je to z Banskej Bystrice cca 17 minút jazdy autom.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Hrad Slovenská Ľupča

Tento hrad sme dlho obchádzali a musíme povedať, že to bola veľká škoda. Ak cestujete z Banskej Bystrice do Brezna, určite neunikne vašej pozornosti. Prehliadka hradu nie je nudná ani pre menšie deti.

Hrad samotný je zdrojom nekonečných podnetov a otázok, na ktoré treba neustále odpovedať. Ak budete mať šťastie ako my, ujdú sa vám aj koláče od veselých svadobčanov. Pred návštevou hradu si pre istotu overte návštevné hodiny.

Vstupné je 2 € pre dospelých, 1 € pre deti a mládež od 6 do 19 rokov a deti do 6 rokov majú vstup zdarma. Zobrať si môžete aj rodinné vstupné za 4 € (2 rodičia + maximálne 4 deti do 14 rokov).

Tip pre starostlivých rodičov: Aj počas horúceho leta môže byť za mohutnými múrmi hradu malým deťom chladno.

Spravte si výlet do Banskej Bystrice

Zdroj foto

Šport aj zábava v jednom

Generali Balans Minimaratón

Ak máte tiež radi pohyb a výzvy, príležitosť zabaviť sa, zašportovať si a symbolicky tak ukončiť letné prázdniny, príďte na 8. ročník Generali Balans Minimaratónu pre deti a mladých v sobotu 31. augusta 2019 v Banskej Bystrici. Podujatie sa uskutoční v parku pod pamätníkom Slovenského národného povstania od 8:30 do 12:30.

Svoju bežeckú kategóriu si nájdu dievčatá aj chlapci od 3 až do 15 rokov na tratiach od 200 do 800 metrov. Chystá sa aj špeciálny beh na jednu míľu pre mamičky s kočíkmi či dokonca preteky lezúňov.

Kým budete čakať na štart vašich malých šampiónov, nudiť sa určite nebudete. Okrem stretnutia so športovcami z miestnych športových klubov a programu zameranom na detskú atletiku sú pripravené aj ďalšie aktivity.

Generali Balans Minimaratón

Registrovať sa môžete online tu (do 28. augusta 2019) alebo osobne deň pred podujatím v nákupnom centre Europa od 16:00 do 18:30 alebo v deň konania minimaratónu priamo na mieste v registračnom stane v parku pod pamätníkom SNP už od ôsmej ráno. Štartovné je 2 € pri online registrácii alebo 3 € priamo na mieste.

Ak prídete autom, zaparkovať môžete na parkovisku pod pamätníkom SNP (pri zmrzline), na parkovisku pri Dome kultúry (od Námestia slobody) alebo na parkovisku pri malej železničnej stanici. Podrobné informácie o minimaratóne nájdete tu.

Príjemné potulky po krásnej Banskej Bystrici a jej malebnom okolí!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.