projekt poisťovne logo generali

Ako neplytvať potravinami a využiť zvyšky potravín v kuchyni

24. 09. 2021

Vedeli ste, že ročne dokáže jeden člen slovenskej domácnosti vyprodukovať až 70 kg potravinového odpadu? Mnohí z nás si často vôbec neuvedomujú, koľko potravín dokážu vyhodiť len počas jedného dňa. Skôr či neskôr to každého z nás dobehne, a preto by sme jedlo nemali vnímať ako samozrejmosť. Tým, že toho kupujeme viac, ako sme schopní skonzumovať, potraviny často končia v koši.

Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu, v ktorom sa venujeme životnému prostrediu a rôznym ekologickým témam. Starajte sa o svoj domov a majetok, aby ste si ich mohli užívať čo najdlhšie. Ochrániť ich pomôže aj poistenie majetku od Poisťovne Generali, na ktoré sa môžete spoľahnúť aj v prípade neočakávaných udalostí.

Poďte sa s nami pozrieť, ako jednoducho sa dajú využiť zvyšky rôznych potravín, a inšpirujte sa našimi tipmi a receptami. 🙂

Vývar zo zeleninových šúp

Ak ste doteraz vyhadzovali šupy zo zeleniny, máme pre vás tip, ako spracovať aj túto časť surovín. Pri príprave polievok nám naozaj ostáva veľa šupiek, ktoré však môžeme neskôr využiť. Zo zeleninových šúp sa dá pripraviť plnohodnotný zeleninový vývar, z ktorého môžete neskôr pripraviť polievku alebo ho použiť do iných jedál. Zeleninový vývar si môžete aj zamraziť, prípadne si zamrazte len zeleninové šupy, z ktorých neskôr takýto vývar pripravíte.

vyvar zo zeleninovych sup.jpg

Šupky zo zemiakov

Takisto šupky zo zemiakov by bolo škoda vyhodiť. Takéto šupky si viete veľmi jednoducho pripraviť ako výborný domáci snack k televízii. Stačí, ak šupky trošku osolíte, okoreníte podľa chuti, premiešate s troškou oleja a dáte zapiecť v rúre.

supeky zemiaky 1.jpg

Prezreté banány

Kúpili ste viac banánov, ktoré ste nestihli skonzumovať, a ony vám prezreli? Čo však s takýmito banánmi? Nevyhadzovať! Vyskúšajte prezreté banány zužitkovať tak, že ich pridáte do cesta na lievance.

Ingrediencie:

  • cca 4 prezreté banány
  • 250 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 2 – 3 vajíčka
  • 1 vanilkový cukor
  • maslo na prípravu
  • polovica prášku do pečiva
  • štipka soli

Vo veľkej miske zmiešame múku, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Potom postupne pridávame mlieko a vajíčka. Vidličkou primiešame roztlačené prezreté banány a vypracujeme cesto, ktoré necháme približne 20 minút oddýchnuť. Z oboch strán pečieme na masle alebo oleji dozlatista. Podľa chuti podávame napríklad s javorovým sirupom a ovocím.

bananove lievance.jpg

Suroviny pred spotrebou

Ak vám často ostáva veľa surovín, ktoré sú tesne pred spotrebou, využite ich napríklad v nátierkach. Ideálnou surovinou na prípravu je napríklad bryndza. Pridajte do bryndze biely jogurt, nasekaný špenát alebo nadrobno nastrúhanú surovú mrkvu, trošku olivového oleja a mletej papriky. Takúto výbornú nátierku môžete mať v chladničke aspoň ďalšie dva dni.

bryndzove natierky.jpg

Kyslá smotana nám vie tiež mnohokrát ostať v chladničke a nevieme, čo s ňou. Prisypte kakao, trochu práškového cukru (nemusí byť), kúsky nasekanej čokolády, pridajte piškóty a nechajte chvíľku odstáť v chladničke. Môžete ešte dozdobiť akýmkoľvek ovocím, ktoré vám doma ostalo. Okrem toho, že ste takto využili „nepotrebné“ suroviny, pripravili ste si aj zdravšiu verziu sladkého dezertu.

smotanovy dezert.jpg

Na záver už len zopár rád. Snažme sa nakupovať len toľko potravín, koľko naozaj potrebujeme a zjeme.  Ak sa aj stane, že toho kúpime viac, snažme sa všetky suroviny spotrebovať, ako najlepšie sa dá, a obmedziť zbytočné vyhadzovanie do koša. Chutnými jedlami nemusíme potešiť len seba, ale aj svojich blízkych. Niektoré časti potravinového odpadu nevieme spotrebovať, ale skúsme spracovať aj túto časť odpadu. Je napríklad vhodný ako krmivo pre zvieratá alebo aj na spracovanie do kompostu.

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.