Cestoviny s avokádovo-hráškovou omáčkou pre zdravé srdce
Vynikajúce cestoviny s avokádovo-hráškovou omáčkou, ktoré si pripravíte za 15 minút. Tieto cestoviny sú vďaka avokádu, treščej pečeni a kvalitnému olivovému oleju bohaté na zdravé tuky a tiež na vzácne omega-3 mastné kyseliny. Tie majú okrem iných zdravotných benefitov aj protizápalové účinky a pozitívny vplyv na kardiovaskulárnu sústavu.
Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu venovanému zdraviu nášho srdca a ciev. Srdcovo-cievne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí Slovákov, nepodceňujte preto ich prevenciu. Pre prípad závažného ochorenia sa chráňte životným poistením La Vita od poisťovne Generali, ktoré vám v náročných chvíľach podá pomocnú ruku.
Okrem treščej pečene môžete použiť aj tuniaka alebo lososa. Ryby bohaté na tuk sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín. V recepte sú použité cícerové cestoviny, vďaka ktorým sú nielen rýchlo pripravené, no tiež nutrične hodnotnejšie a výsledok je bez lepku.
Počet porcií
3 porcie
Príprava
15 minút
Ingrediencie
- 250 g cícerových cestovín fusilli (prípadne klasických pšeničných cestovín)
- 2 malé alebo 1 veľké zrelé avokádo
- 3 PL kvalitného extra panenského olivového oleja
- 40 g sušených paradajok
- 150 g rozmrazeného hrášku
- hrsť lístkov čerstvej bazalky
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g treščej pečene zbavenej nálevu (alebo tuniaka či lososa)
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
Postup
- Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme s 1 ČL soli.
- Do vody vysypeme cestoviny a varíme ich do mäkka, potom ich scedíme.
- Medzitým rozmixujeme avokádo, rozmrazený hrášok, olivový olej, umyté lístky bazalky a očistené strúčiky cesnaku. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme trochu vody.
- Hotovú omáčku zmiešame s precedenými cestovinami, dosolíme a dokoreníme ich podľa chuti, pridáme nasekané sušené paradajky a cestoviny servírujeme spolu s treščou pečeňou zbavenou nálevu.