Používaním tohto webu súhlasíte s využívaním súborov cookies, ktoré nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača. Viac informácii

Chutné kompletné vegánske menu

08. 07. 2019

Pripravili sme pre vás kompletné vegánske menu, aby ste si mohli sami vyskúšať, ako chutne sa dá stravovať aj pri absencii živočíšnych produktov. Obmedziť množstvo mäsa a živočíšnych výrobkov v strave prospeje aj tým z vás, ktorí sa ich nechystajú kompletne vzdať. Napokon, ich podiel v strave nebol v minulosti ani v našich zemepisných šírkach zďaleka taký vysoký ako dnes. Mäsité pokrmy boli skôr výnimkou ako súčasťou každodenného menu.

Predjedlo – taliansky rajčinový cícer



Počet porcií
2 porcie


Predpríprava
10 minút


Príprava
15 minút

Ingrediencie (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):

  • 2 PL olivového oleja,
  • 3 malé šalotky pokrájané na kocky,
  • 2 veľké strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno,
  • 1/4 ČL údenej papriky,
  • 1/2 ČL sladkej papriky,
  • 1/2 ČL škorice (alternatívou je rasca),
  • 1/2 ČL soli,
  • 3/4 ČL cukru (na dochutenie),
  • čierne korenie (podľa chuti),
  • 1 konzerva lúpaných rajčín (400 g) alebo 2 veľké čerstvé rajčiny,
  • 2 poháre uvareného cíceru,
  • čerstvý petržlen alebo kôpor (alebo iné bylinky na ozdobenie).

Postup prípravy:

Zohrejte na panvici olivový olej. Pridajte šalotky a osmažte ich do sklovita. Pridajte cesnak a smažte ho, pokiaľ nezmäkne. Pridajte všetky koreniny a 2 minúty dobre miešajte so šalotkou a s cesnakom. Roztlačte rajčiny (alebo čerstvé nakrájajte) a pridajte k šalotke s 3 – 4 polievkovými lyžicami vody. Nechajte povariť na miernom ohni, kým omáčka nezhustne. Pridajte uvarený cícer a opäť povarte. Dochuťte ešte podľa potreby soľou, čiernym korením a cukrom. Podávajte posypané bylinkami, prípadne aj s vegánskym chlebom.

Polievka – brokolicový krém

Mnohé slovenské polievky sa dajú veľmi jednoducho pripraviť aj na vegánsky spôsob. Živočíšnu smotanu môžete nahradiť rastlinnou. Zahusťovanie múkou a mliekom zase postrúhaným zemiakom. Recept na brokolicovú polievku je základným receptom, ktorý si môžete upravovať podľa vašich individuálnych zvyklostí a chutí.



Počet porcií
3 porcie


Predpríprava
10 minút + 20 minút (chladnutie)


Príprava
30 minút

Ingrediencie (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):

  • 1 brokolica (rozobratá na ružičky),
  • 6 stredne veľkých zemiakov (pokrájaných nadrobno),
  • 1 liter zeleninového vývaru,
  • rastlinná smotana (môžete si kúpiť hotovú alebo vyrobiť doma),
  • soľ a čierne korenie (prípadne aj citrón na dochutenie),
  • zopár lístkov tzv. baby špenátu (na ozdobenie).

Postup prípravy:

Brokolicu rozoberte na malé ružičky a zemiaky pokrájajte nadrobno. Varte ich domäkka v zeleninovom vývare. Keď sú zemiaky a brokolica uvarené, vylejte polovicu vývaru do nádoby a odložte bokom. Nechajte polovicu vývaru so zeleninou vychladnúť a následne rozmixujte na krém. Prilejte rastlinnú smotanu. Ak je krém príliš hustý až kašovitý, primiešajte viac vývaru. Dochuťte soľou a čiernym korením. Ozdobte ružičkou brokolice a lístkami baby špenátu. Na dosiahnutie kyselkavej sviežej chuti experimentujte s citrónom.

Chutné kompletné vegánske menu

Hlavný chod – tofu v pikantnej arašidovej omáčke s jazmínovou ryžou



Počet porcií
2 porcie


Predpríprava
15 minút


Príprava
15 minút

Ingrediencie (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):

  • 2 PL olivového oleja,
  • 2 šalotky pokrájané na kocky,
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku,
  • 2 PL sójovej omáčky,
  • 2 PL bio kečupu,
  • 1/4 pohára arašidového masla (s kúskami orechov alebo hladké podľa chuti),
  • 1 PL javorového sirupu,
  • 1 pohár zeleninového vývaru,
  • 1 biele tofu (pokrájané na kocky),
  • 1/2 ČL pikantnej čili omáčky Sriracha (voliteľné na dochutenie),
  • najemno nakrájané krúžky jarnej cibuľky (na ozdobenie),
  • jazmínová alebo klasická ryža (ako vhodná príloha podľa vašej chuti).

Postup prípravy:

Na ohni rozpáľte dve lyžice olivového oleja a osmažte pokrájané šalotky a cesnak po dobu 2 minút. Pridajte sójovú omáčku, bio kečup, arašidové maslo a javorový sirup. Prilejte pohár zeleninového vývaru, nechajte zovrieť a vsypte na kocky pokrájané tofu a omáčku Sriracha, ak chcete. Nechajte variť, pokiaľ omáčka nezhustne. Pri servírovaní môžete na dozdobenie použiť najemno nakrájané krúžky jarnej cibuľky. Podávajte s jazmínovou alebo klasickou ryžou podľa vlastnej preferencie.

Chutné kompletné vegánske menuZdroj foto

Dezert – pečené jabĺčka v lístkovom ceste



Počet porcií
2 porcie


Predpríprava
15 minút


Príprava
50 minút

Ingrediencie (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):

  • 2 jablká,
  • 275 g lístkového cesta (v tenkých plátoch),
  • rastlinný olej (napríklad repkový) na potretie cesta,
  • nasucho na panvici opečené oriešky (píniové, para alebo pekanové),
  • 4 PL trstinového cukru,
  • 2 ČL škorice.

Postup prípravy:

Ošúpte jabĺčka a vykrojte z nich jadrovník tak, aby zostali vcelku. Uložte tri pláty lístkového cesta na seba a každý z nich pretrite rastlinným olejom. Na tretí položte jablko bez jadrovníka. Do priestoru po jadrovníku vložte zopár opečených orieškov. Posypte 2 polievkovými lyžicami trstinového cukru a 1 čajovou lyžičkou škorice. Zabaľte všetko do lístkového cesta a vrch potrite olejom. Zopakujte rovnaký proces aj s druhým jablkom. Pred vložením do rúry môžete (ale nemusíte) dozdobiť zvyškom opekaných orieškov. Pečte pri teplote 175 °C po dobu 45 minút.

Chutné kompletné vegánske menu

Ak by ste sa chceli o princípoch vegánstva či vegánskej kuchyni dozvedieť viac, prečítajte si náš blog na túto tému.

Dobrú vegánsku chuť!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Odoberajte náš newsletter a stiahnite si e-guide o regenerácii

Regenerácia je pre zdravie rovnako dôležitá ako cvičenie. Preto sme pre vás pripravili nápady ako zregenerovať a doplnili sme aj základné tréningové tipy ako bonus.

Pripravili sme pre vás tipy na efektívnu regeneráciu.

Stiahnuť e-guide