Fit koláč z vločiek, tvarohu a ovocia
Chrumkavá mrvenička sa príjemne rozpadáva na jazyku, tvaroh je zase sladký a krémový a ovocie kyslasté. Tento fit koláčik vyburcuje všetky chuťové poháriky. Je veľmi jednoduchý na prípravu. Netreba k nemu žiadne špeciálne pekárenské zručnosti a, navyše, jeden kúsok má len 160 kcal!
Počet porcií
6 porcií
Predpríprava
25 minút
Príprava
60 minút + 60 minút (chladnutie)
Ingrediencie na mrveničku (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):
- 200 g celozrnnej polohrubej múky (špaldovej alebo pšeničnej),
- 150 g ovsených vločiek (nepoužite jemné, ale celé),
- 125 g masla,
- 1/2 ČL sódy bikarbóny,
- 50 g bio nerafinovaného trstinového cukru,
- štipka soli.
Ingrediencie na tvarohovú plnku (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):
- 650 g jemného nízkotučného tvarohu,
- šťava z 1/2 citróna,
- 30 g bio nerafinovaného trstinového cukru,
- 2 bio vajíčka.
Ovocie:
- 200 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok,
- 200 g čerstvých alebo mrazených brusníc (alebo jahôd),
- 1 PL bio nerafinovaného trstinového cukru (na posypanie ovocia).
Postup prípravy:
Múku a vločky vysypeme do misy, pridáme maslo nakrájané na kocky, cukor, sódu bikarbónu a štipku soli. Prstami vytvoríme mrveničku. Vložíme zatiaľ do chladničky a predhrejeme rúru na 180 °C. Formu na pečenie (ja som použila vyššiu štvorcovú formu s rozmerom 21 x 21 cm) si obložíme papierom na pečenie tak, aby papier prevísal cez okraje. Potom sa nám bude ľahšie koláč vyťahovať z formy a následne aj krájať.
Plnku pripravíme zmiešaním všetkých uvedených surovín, z ktorých ju pripravujeme. Na spodok formy vysypeme a prstami pritlačíme cca 2/3 mrveničkového cesta. Na cesto vyklopíme plnku, ktorú posypeme ovocím. Ovocie posypeme cukrom a navrch vysypeme zvyšné mrveničkové cesto. Vložíme do rúry a pečieme 45 minút na 180 °C.
Po upečení necháme koláč vychladnúť najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke. Stačí 1 hodinu. Koláč sa potom bude lepšie krájať.
Nech vám chutí tak, ako u mňa doma, že nestihol ísť ani do chladničky. Dobrú chuť!