Sezónny recept do krabičky na cesty – Mini Galetka
Galetka je skvelým dezertom, v ktorom sa dá pekne zužitkovať akékoľvek sezónne ovocie. V aktuálnom období odporúčam kombináciu sladkých jahôd a kyslastej rebarbory, vďaka ktorej bude galetka príjemne osviežujúca. Ja som galetku tentoraz pripravila v mini verzii, ktorá je ľahko prenosná v krabičke a teda skvelá aj na cesty.
Tento mesiac si posvietime na cesty a ako na nich byť čo najviac v bezpečí pri každej jazde. Tu naozaj platí – lepšie byť pripravený ako prekvapený. Ak chcete od svojho PZP dostať viac, vyberte si z balíkov s rozšíreným krytím aj pre vaše auto. A vďaka komplexným asistenčným službám ti pomôžeme vyriešiť každý problém, ktorý ťa po ceste stretne.
Mini jahodové galetky
Počet porcií
6
Príprava
40 minút
INGREDIENCIE
na cesto:
- 120 g hladkej špaldovej múky + na pomúčenie
- 40 g masla
- 30 g bieleho jogurtu
- 20 ml vody
- 20 g trstinového cukru
- štipka soli
na náplň:
- 100 g rebarbory
- 100 g jahôd
- 20 g trstinového cukru
- 10 g kukuričného škrobu
na dozdobenie:
- 1 žĺtok
- 10 g trstinového cukru
POSTUP
- Múku premiešame s cukrom a soľou. Pridáme maslo nakrájané na plátky, jogurt, vodu a vypracujeme hladké a pevné cesto.
- Cesto dáme odpočinúť do chladničky, kým nepripravíme náplň.
- Rebarboru a jahody nakrájame na malé kúsky a premiešame ich s cukrom a škrobom.
- Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký plát.
- Pomocou menšej misky z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom cca 7 cm a prekladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Stred cesta posypeme našou ovocnou náplňou, 1-2 cm od okraja však necháme prázdne.
- Okraje cesta zahneme smerom dovnútra, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a posypeme trochou cukru.
- Mini galetky pečieme pri teplote 180 °C do zozlátnutia, približne 20-25 minút.
Galetky necháme pred podávaním aspoň trochu vychladnúť a skladujeme ich v uzatvorenej nádobe.