projekt poisťovne logo generali

Ideálny spoločník na raňajky – banánový chlebík

02. 03. 2020

Nestihli ste zjesť banány a už vám zhnedli? Určite ich nevyhadzujte! Tento rýchly recept vznikol presne pre tieto prípady – aby sme zachránili všetky prezreté banány s hnedou šupkou či bodkami. Navyše si zdravo zamaškrtíte a ešte aj rozvoniate kuchyňu pri jeho pečení. Na tomto recepte je skvelé, že je vegánsky, bezlepkový, bezmliečny a bez pridaného cukru – takže ho znesú aj ľudia s citlivými bruškami. A je tak jednoduchý, že vám s prípravou radi pomôžu aj deti. Natrite si ho svojím obľúbeným džemom alebo čokoládovou nátierkou, nakrájate si čerstvé ovocie, posypte orieškami a potom už len vychutnávajte. Vyskúšate recept už tento víkend?

Ingrediencie:
Suché ingrediencie:

  • 100 g ryžovej múky,
  • 100 g pomletých mandlí bez šupky,
  • 1 lyžička škorice,
  • 1 lyžička sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva,
  • 1 lyžička vanilkovej esencie.

Mokré ingrediencie:

  • 4 stredne veľké prezreté banány (cca 400 g),
  • 100 g kokosového mlieka (ideálne toho viac % v plechovke, ktoré je krémové a nie vodové),
  • šťava z ½ malého citróna alebo 15 ml jablčného octu.

Voliteľné ingrediencie do cesta:

  • prihodiť môžete za hrsť obľúbených orieškov alebo semiačok, sušeného ovocia, kúskov čokolády alebo čokoládových bôbov a pod.

Zdobenie:

  • rozkrojený banán, semienka, oriešky.

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 165 °C.
  2. Popučte banány na kašu vidličkou alebo pučidlom na zemiaky. Keďže sú prezreté, pôjde to ľahko.
  3. K popučeným banánom primiešajte zvyšné mokré ingrediencie – kokosové mlieko a šťavu z citróna.
  4. Zmiešajte všetky suché ingrediencie v jednej väčšej mise.
  5. K suchej zmesi primiešajte mokrú zmes a nechajte odstáť 15 minút, aby sa aktivovala sóda bikarbóna (alebo prášok do pečiva).
  6. Chlebíkovú formu vysteľte papierom na pečenie. Namiesto chlebíkovej formy môžete použiť napríklad aj formu na muffiny alebo bábovkovú formu, prispôsobte však gramáž ingrediencií veľkosti formy.
  7. Pečieme 60 minút na 165 °C.
  8. Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť.

Ideálny spoločník na raňajky – banánový chlebík

Chutný TIP
Pred podávaním si plátok banánového chlebíka ešte ohriankujte v hriankovači – pridá mu to super chrumkavosť pri zachovaní mäkkého stredu. A potom už len natrite svojím obľúbeným džemom alebo čokoládovou nátierkou a vychutnávajte k čaju, káve alebo kakau.

Nie je banán ako banán

Ideálny spoločník na raňajky – banánový chlebík

Banány sú skvelým sladkým ovocím, ktoré sa používa len tak, na slano, na sladko a je obľúbené aj u športovcov. Obsahuje slušné množstvo minerálov – najmä draslík.

Zelený banán:

  • viac vlákniny,
  • viac rezistentného škrobu,
  • menej cukru – málo sladký,
  • zasýti na dlhšiu dobu,
  • dobrý pri hnačke,
  • dobrý pre trávenie,
  • dobrý pre srdce a cievy,
  • málo antioxidantov,
  • vhodnejší pri cukrovke.

Žltý banán:

  • akurát sladký,
  • vyšší glykemický index,
  • akurátne množstvo vlákniny,
  • rýchlejšie stráviteľný ako zelený,
  • obsahuje antioxidanty,
  • ideálny pomer minerálov a vitamínov.

Prezretý banán s postupne hnednúcou šupkou:

  • veľa cukru – veľmi sladký,
  • málo vlákniny,
  • dobrý pri zápche,
  • najviac antioxidantov,
  • najmenej minerálov a vitamínov,
  • podľa japonských výskumov zlepšuje zdravie bielych krviniek a pomáha v boji proti abnormálnym bunkám (rakovinovým),
  • najvhodnejší na pečenie.

Dobrú chuť!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.