Jablkovo-zázvorové palacinky s hruškovým čatní
Keď vás prepadne neodolateľná chuť na sladké, je fajn mať po ruke chutný recept, ktorý dodá maškrteniu trochu zdravší rozmer. Toto je môj obľúbený palacinkový recept, ktorý si síce vyžaduje o niečo viac energie na prípravu, ale lahodný výsledok vám to bohato vynahradí. Úžasné vône vás však budú sprevádzať aj počas celej prípravy. Nechajte sa inšpirovať a užite si to!
Počet porcií
10 palaciniek
Predpríprava
15 minút
Príprava
20 minút
Ingrediencie na hruškové čatní:
- 5 hrušiek,
- 1 ČL škorice,
- 1 ČL pomletých klinčekov,
- 2 PL trstinového cukru,
- 3 PL jablčného octu.
Ingrediencie na palacinky:
- 400 ml plnotučného mlieka,
- 100 ml perlivej minerálky,
- 50 ml rozpusteného masla ghee (môžete nahradiť olivovým olejom),
- 2 vajcia,
- 100 g špaldovej hladkej múky,
- 100 g celozrnnej hladkej špaldovej múky,
- 1 ČL sušeného zázvorového prášku,
- 1/2 ČL škorice,
- štipka himalájskej soli,
- 1 PL trstinového cukru,
- 2 jablká.
Na ozdobu:
- brusnicový džem.
Postup prípravy:
Najprv si pripravte hruškové čatní. Hrušky zbavte šupky, odkôstkujte ich a nakrájajte na cca 1 cm veľké kocky. Vložte ich do hrnca s hrubším dnom. Pridajte všetky ostatné ingrediencie a počas stáleho miešania varte na strednej intenzite približne 7 minút, nech sa kocky úplne nerozvaria, ale nech sú zároveň mäkké a majú mierne rôsolovitú konzistenciu. Ak by mali málo šťavy, môžete ich trochu podliať vodou. Ak by boli, naopak, príliš vodnaté, varte ich pri vyššej intenzite o 2 minúty dlhšie, až kým sa odparí voda.
Palacinkové cesto pripravte zmiešaním všetkých surovín. Existuje jeden trik, aby vám nevznikli hrudky – zmiešajte najprv všetky suché ingrediencie, potom všetky mokré a mokrú zmes postupne prilievajte do suchej a zároveň stále cesto miešajte. Prípadne nechajte túto prácu za vás urobiť kuchynského robota. Na záver do palacinkového cesta nastrúhajte 2 jablká a cesto ešte raz premiešajte.
Cesto nechajte chvíľu postáť, kým poriadne rozpálite palacinkovú panvicu. Do rozpálenej panvice pridajte trochu oleja a začnite opekať prvý kus. Pri ďalších palacinkách by ste už olej nemali pridávať, závisí to však od kvality panvice. Pokiaľ sa vám palacinky lepia, pridávajte pred každou várkou trošku oleja.
Palacinky podávajte naplnené aj poliate hruškovým čatní a ozdobené brusnicovým džemom.
Dobrú chuť na sladké!