Karfiolovo-cícerové kari
Milujem, keď mi celá kuchyňa rozvoniava úžasnými aromatickými koreninami. Preto hľadám veľmi často inšpiráciu v indickej kuchyni. Najviac mana tom však najviac baví to, keď môžem všetky tie koreniny, ktoré už nie je u nás problém kdekoľvek kúpiť, kombinovať s lokálnymi surovinami. Toto chutné kari patrí medzi moje najobľúbenejšie a objavuje sa často aj v mojom jedálničku.
Počet porcií
4 porcie
Predpríprava
15 minút
Príprava
25 minút
Ingrediencie:
- 1 menšia hlávka karfiolu,
- 1 balenie sterilizovaného cíceru v slanom náleve (napríklad z DM),
- 2 PL masla ghee (môžete nahradiť olivovým olejom),
- 1 ČL celého kmína,
- 1 ČL mletého kmína,
- 1/2 ČL sušeného zázvoru (pokojne aj menej podľa chuti),
- 1/2 ČL muškátového orieška,
- 1 bobkový list,
- 1 ČL kurkumy,
- 1 malá čili paprička (veľkosť asi 2 cm),
- 1 ČL kokosového cukru,
- 1 paradajka,
- hrsť petržlenovej vňate,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 biely jogurt,
- 1 dcl filtrovanej vody,
- soľ,
- 200 g jazmínovej ryže (ako príloha).
Postup prípravy:
Karfiol očistite, umyte a rozoberte na menšie hlavičky. Nechajte ho 5 minút blanšírovať v osolenej vriacej vode.
Na rozohriatu panvicu pridajte maslo ghee, celý aj drvený kmín, bobkový list, sušený zázvor, nasekanú čili papričku, muškátový oriešok a roztlačený cesnak. Nechajte všetko pekne rozvoniať a miešajte aspoň 1 minútu. Pridajte na kocky nakrájanú paradajku a miešajte, kým paradajka zmäkne. Trvá to približne 1 minútu.
Panvicu dajte mimo ohrev a pridajte jogurt, kurkumu a cukor. Poriadne premiešajte a vráťte na sporák. Miešajte, kým zmes trošku zhustne, trvá to asi 2 minúty. Osoľte, pridajte vodu a zamiešajte. Nechajte prevrieť, pridajte nasekanú vňať a zmes prelejte do mixéra, kde ju kratučko rozmixujte, ale pozor, nie na hladko! Vráťte zmes na panvicu.
K omáčke pridajte scedený karfiol, prepláchnutý cícer a za stáleho miešania nechajte prevrieť asi 2 minúty. Jedlo podávajte s jazmínovou ryžou posypané koriandrom alebo vňaťou a nasekanými paradajkami.
Dobrú chuť!