Klasické lečo ako vitamínová bomba
Možno si to neuvedomujeme, ale lečo je svojím zložením jedným z najzdravších sezónnych jedál. Jeho nezameniteľná typická vôňa po dusených paprikách a paradajkách vždy rozvonia celý byt! Ja vám naservírujem lečo v ešte hodnotnejšej verzii, v ktorej špekáčiky či klobásky nahradím údeným tofu a pridám ešte viac zeleniny a byliniek. Tak sa z tohto chutného výživného jedla stane doslova vitamínová bomba! No najskôr vám napíšem zopár tipov, ako zachovať, prípadne zvýšiť výživovú hodnotu vášho leča.
Tipy, ako zachovať/zvýšiť výživovú hodnotu leča:
- Rozhodne ho pripravujte v sezóne z čerstvých surovín.
- Použite rôzne druhy farebných paprík, každá v sebe nesie iné dôležité vitamíny. Červená paprika obsahuje už v 150 g dennú dávku betakaroténu a tiež dôležitý antioxidant lykopén. V zelenej paprike nájdete zasa potrebnú dávku kyseliny listovej či vitamínu E a C. Žltá paprika zasa vďaka obsahu luteínu chráni vaše oči pred šedým zákalom.
- Na základ použite čerstvú jarnú cibuľku aj so zelenou stonkou.
- Zeleninu duste krátko tak, aby ostala chrumkavá. Ponecháte v nej tak podstatne viac živín.
- Na záver pridajte do leča čerstvé bylinky a vňať. Bylinky a vňate pomáhajú tráveniu a obsahujú množstvo živín.
- Ak chcete mať lečo sladšie, použite čerstvé cherry paradajky.
Počet porcií
2 porcie
Predpríprava
10 minút
Príprava
15 minút
Ingrediencie (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):
- 1 klas jarnej cibuľky,
- 100 g oranžovej alebo žltej papriky,
- 100 g bielej papriky,
- 100 g červenej papriky alebo kapie,
- 150 g cukety,
- 160 g údeného tofu,
- 200 g cherry paradajok,
- 3 PL olivového oleja,
- 1 čerstvé farmárske vajce,
- štipka kurkumy,
- soľ a korenie (podľa vlastnej chuti),
- bylinky (kôpor, pažítka, petržlenová vňať).
Postup prípravy
Cibuľku si nakrájajte nadrobno, papriku, cuketu a údené tofu na pásiky a cherry paradajky na polovičky. Na 1 PL olivového oleja si opražte údené tofu. Trvá to asi 3 až 4 minútky, kým je mierne hnedé a chrumkavé. Potom ho odstavte.
Na 2 PL olivového oleja vo väčšej panvici orestujte cca 2 minúty cibuľku. Následne pridajte papriky a restujte ďalšie 2 minúty. Potom pridajte cuketu, tiež restujte 2 minúty a na záver pridajte cherry paradajky a restujte 1 minútu.
K zelenine pridajte opražené údené tofu. Rozmiešajte vidličkou vajíčko so soľou a vmiešajte ho do leča. Na záver ešte podľa potreby osoľte, okoreňte, pridajte štipku kurkumy a posypte bylinkami a vňaťou.
Môj tip na záver: Lečo podávajte s kváskovým chlebíkom.
Dobrú letnú a vitamínovú chuť!