Používaním tohto webu súhlasíte s využívaním súborov cookies, ktoré nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača. Viac informácii

Klasické lečo ako vitamínová bomba

Natália Spišiaková 13. 08. 2019

Možno si to neuvedomujeme, ale lečo je svojím zložením jedným z najzdravších sezónnych jedál. Jeho nezameniteľná typická vôňa po dusených paprikách a paradajkách vždy rozvonia celý byt! Ja vám naservírujem lečo v ešte hodnotnejšej verzii, v ktorej špekáčiky či klobásky nahradím údeným tofu a pridám ešte viac zeleniny a byliniek. Tak sa z tohto chutného výživného jedla stane doslova vitamínová bomba! No najskôr vám napíšem zopár tipov, ako zachovať, prípadne zvýšiť výživovú hodnotu vášho leča.

Tipy, ako zachovať/zvýšiť výživovú hodnotu leča:

  1. Rozhodne ho pripravujte v sezóne z čerstvých surovín.
  2. Použite rôzne druhy farebných paprík, každá v sebe nesie iné dôležité vitamíny. Červená paprika obsahuje už v 150 g dennú dávku betakaroténu a tiež dôležitý antioxidant lykopén. V zelenej paprike nájdete zasa potrebnú dávku kyseliny listovej či vitamínu E a C. Žltá paprika zasa vďaka obsahu luteínu chráni vaše oči pred šedým zákalom.
  3. Na základ použite čerstvú jarnú cibuľku aj so zelenou stonkou.
  4. Zeleninu duste krátko tak, aby ostala chrumkavá. Ponecháte v nej tak podstatne viac živín.
  5. Na záver pridajte do leča čerstvé bylinky a vňať. Bylinky a vňate pomáhajú tráveniu a obsahujú množstvo živín.
  6. Ak chcete mať lečo sladšie, použite čerstvé cherry paradajky.


Počet porcií
2 porcie


Predpríprava
10 minút


Príprava
15 minút

Ingrediencie (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):

  • 1 klas jarnej cibuľky,
  • 100 g oranžovej alebo žltej papriky,
  • 100 g bielej papriky,
  • 100 g červenej papriky alebo kapie,
  • 150 g cukety,
  • 160 g údeného tofu,
  • 200 g cherry paradajok,
  • 3 PL olivového oleja,
  • 1 čerstvé farmárske vajce,
  • štipka kurkumy,
  • soľ a korenie (podľa vlastnej chuti),
  • bylinky (kôpor, pažítka, petržlenová vňať).

Klasické lečo ako vitamínová bomba

Postup prípravy
Cibuľku si nakrájajte nadrobno, papriku, cuketu a údené tofu na pásiky a cherry paradajky na polovičky. Na 1 PL olivového oleja si opražte údené tofu. Trvá to asi 3 až 4 minútky, kým je mierne hnedé a chrumkavé. Potom ho odstavte.

Na 2 PL olivového oleja vo väčšej panvici orestujte cca 2 minúty cibuľku. Následne pridajte papriky a restujte ďalšie 2 minúty. Potom pridajte cuketu, tiež restujte 2 minúty a na záver pridajte cherry paradajky a restujte 1 minútu.

K zelenine pridajte opražené údené tofu. Rozmiešajte vidličkou vajíčko so soľou a vmiešajte ho do leča. Na záver ešte podľa potreby osoľte, okoreňte, pridajte štipku kurkumy a posypte bylinkami a vňaťou.

Môj tip na záver: Lečo podávajte s kváskovým chlebíkom.

Klasické lečo ako vitamínová bomba

Dobrú letnú a vitamínovú chuť!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky priamo do vašej schránky

Inšpirujte sa raz týždenne našimi tipmi na zdravší životný štýl. Prinášame praktické rady, ktoré sú v prvom rade kompatibilné s dnešnou dobou.