projekt poisťovne logo generali

Klasické slovenské polievky, ktoré zohrejú a ozdravia

22. 01. 2019

Polievky si skutočne našli cestu do každej kultúry sveta. Aj na našom území sa vieme pochváliť tradičnými slovenskými polievkami, ktorých receptúry si odovzdávajú už celé generácie. Vybrali sme si pre vás niekoľko najznámejších verzií klasických pochúťok, ktoré jednak potešia vaše chuťové bunky, no telu dodajú aj potrebné vitamíny a živiny.

Polievka je úzko spätá s životom človeka od nepamäti a hoci sa historici nevedia dohodnúť na presnej dobe jej vzniku, predpokladá sa, že prví ľudia ju varili už pred vyše 20 000 rokmi. Z tohto obdobia sa totiž v Číne našli predmety pripomínajúce hrnčeky, na ktorých bolo jasne vidieť, že sa vkladali do ohňa a pravdepodobne sa v nich teda aj varilo. Iní historici dokonca predpokladajú, že polievky boli súčasťou stravy ešte skôr, pretože ľudia si dokázali pomôcť aj bez hrncov či iných nádob. Jednoducho vykopali do zeme jamu, vystlali ju zvieracou kožou, zaliali vodou a dnu hodili horúce kamene, ktoré vodu ohrievali. Dnes už máme jednoduchšie spôsoby prípravy polievok, tak prečo to nevyužiť a nespraviť si jednu z typicky slovenských surovín.

Slepačí vývar

Vývar je liekom pre telo aj dušu, ktorý pomôže pri prechladnutí, po opici či pri zlej nálade. Vo väčšine slovenských rodín sa navyše stal nedeľnou tradíciou, vďaka ktorej sa všetci zídu pri jednom stole. O jej pozitívnych účinkoch na zdravie sa diskutovalo už dlho, no dohady definitívne potvrdili súčasní vedci, ktorí zistili, že slepačia polievka skutočne môže mať protizápalové účinky a pomôcť tak pri prechladnutí, upchatých dutinách či odstraňovaní hlienu. Okrem toho jej konzumácia prispieva k psychickej aj fyzickej pohode a posilneniu imunity.



Počet porcií
12 porcií


Predpríprava
30 minút


Príprava
3 hodiny

Ingrediencie:

  • celá sliepka,
  • mrkva,
  • kaleráb,
  • zeler,
  • petržlen,
  • cibuľa,
  • pór,
  • kel, karfiol, kaleráb (môžete použiť akúkoľvek zeleninu podľa vlastného výberu),
  • petržlenová vňať,
  • celé čierne korenie,
  • bylinky na dochutenie,
  • soľ.

Postup prípravy:

Zeleninu očistite, nakrájajte a spolu s očistenou sliepkou ju vložte do hrnca. Všetko zalejte dostatkom studenej vody, pridajte soľ, korenie a bylinky a pod pokrievkou priveďte k varu. Po zovretí (10 – 15 minút) stiahnite plameň, aby polievka nasledujúce 2 – 3 hodiny len pomaly bublala. Na povrchu polievky sa bude postupne objavovať pena, ktorú môžete pravidelne vyberať, aby bol vývar čistý. Polievka je hotová, keď sú mäso aj zelenina úplne mäkké. Ak vývar nespotrebujete naraz, určite ho nevyhadzujte, v chlade vydrží aj týždeň. Využitie nájde v omáčkach, rizote, ďalších polievkach ako základ, no môžete ho aj jednoducho popíjať zo šálky ako čaj. Rovnako tak môžete využiť aj zeleninu, ktorá sa dá použiť napríklad na sviečkovú omáčku.

Kapustnica

Kapustnica patrí k Vianociam v slovenských domácnostiach rovnako ako stromček či darčeky. Kyslá kapusta, ktorá je základom kapustnice, patrí medzi nutričné hviezdy našich končín s vysokým obsahom vitamínov, najmä céčka, probiotík aj fytochemikálií. Aj keď najvýživnejšia je surová, aj varená má pre vás mnoho benefitov. Je ľahšie stráviteľná a obsahuje dostatok vlákniny. Jej príprava sa v rôznych krajoch mierne líši, platí však, že sa vždy pripravuje vo veľkom hrnci, aby jej bolo dosť na celé sviatky. Jej špeciálnou vlastnosťou je totiž to, že dlhším skladovaním nestráca na kvalite, práve naopak, odležaná chutí ešte lepšie. Tradične sa varí s bravčovým mäsom a klobásou, no my sme si pre vás vybrali odľahčenú verziu, po ktorej vám nebude ťažko. Váš žalúdok to v záplave vianočných dobrôt určite ocení.



Počet porcií
8 porcií


Predpríprava
10 minút


Príprava
60 minút

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty,
  • 2 bobkové listy,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • soľ,
  • štipka cukru,
  • hladká múka,
  • 150 ml smotany na varenie,
  • 100 g sušených húb,
  • 70 g sušených sliviek,
  • 3 – 5 ks zemiakov.

Postup prípravy:

Základom je kvalitná kvasená kapusta, ideálne siahnite po domácej alebo takej, ktorá neobsahuje zbytočné prídavné látky. Kapustu opláchnite studenou vodou, aby ste zjemnili kyslosť. Vložte ju do hrnca s korením, soľou, cukrom, hubami, sušenými slivkami aj na kocky nakrájanými zemiakmi a varte do zmäknutia. Počas varenia pridajte do hrnca prelisovaný cesnak a keď je všetko mäkké, môžete rovno podávať. Ak však chcete dosiahnuť jemnejšiu chuť, prilejte do kapustnice aj smotanu a z trochy hladkej múky a vody vytvorte zátrepku, čím kapustnicu zahustíte. V tomto prípade ju však treba nechať ešte posledných 10 minút prevrieť.

Klasické slovenské polievky

Rascová polievka s vajíčkom

Rascová polievka je pomerne jednoduchá na prípravu aj suroviny, preto ju varia už celé generácie. Stačí opražiť pár zrniek rasce, ktorá tak pustí krásnu vôňu, zahustiť ju múkou a vajíčkom a obed je na svete. Navyše rasca je výborná na trávenie, v boji s plynatosťou, účinkuje proti nadúvaniu a nevoľnosti. Je aj močopudná, takže odstraňuje nadbytočnú vodu z tela.



Počet porcií
8 porcií


Predpríprava
10 minút


Príprava
30 minút

Ingrediencie:

  • maslo,
  • 1 polievková lyžica rasce,
  • 1 polievková lyžica hladkej múky,
  • mletá červená paprika (sladká),
  • 1 l vývaru,
  • 2 vajcia,
  • soľ,
  • polievkové korenie,
  • petržlenová vňať.

Postup prípravy:

Na rozpustenom masle opražíme rascu, môžete použiť celú, drvenú alebo aj kombináciu oboch. Pridajte hladkú múku, čím vytvoríte svetlú zápražku a mletú červenú papriku. Všetko zalejte vývarom a varte na miernom ohni 10 minút. Následne za stáleho miešania veľmi pomaly pridávajte vidličkou rozšľahané vajíčka. Polievku podľa potreby osoľte, okoreňte a na úplný záver pridajte nakrájanú vňať.

Klasické slovenské polievky, ktoré zohrejú a ozdravia

Mliečna šošovicová polievka

Nízkotučná a nízkokalorická šošovica obsahuje veľa železa, vďaka čomu dobre vplýva na tvorbu aj obnovu krvi. Jej konzumácia sa odporúča aj pri problémoch s vysokým cholesterolom a chudokrvnosti, pomôže však aj pri zápche. Verili by ste, že má dokonca trojnásobne viac vápnika ako obilniny a až sedemkrát viac železa ako špenát? Nájdete v nej najviac bielkovín zo všetkých strukovín a aj najmenej tukov, preto by bol hriech nevyužiť ju v rámci rodinných obedoch.



Počet porcií
8 porcií


Predpríprava
12 hodín


Príprava
40 minút

Ingrediencie:

  • 250 g zemiakov nakrájaných na kocky,
  • 200 g šošovice (namočenej cez noc vo vode),
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • mletá rasca,
  • 800 ml mlieka,
  • 200 ml kyslej smotany,
  • 50 g hladkej múky,
  • 30 g masla.

Postup prípravy:

Šošovicu opláchnite pod tečúcou vodou a vložte do hrnca spolu s nakrájanými zemiakmi, soľou a korením, pridajte vlažnú vodu a nechajte variť do mäkka. V menšej nádobke si rozmiešajte smotanu, mlieko a múku tak, aby sa netvorili hrudky. Hrniec odstavte zo sporáka a mliečnu zátrepku opatrne, za stáleho miešanie vlejte k šošovici. Hrniec vráťte na sporák a nechajte krátko prevariť. Maslo pridajte až nakoniec, stačí ho vložiť do polievky a nechať rozpustiť. Ideálnou prílohou je čerstvý kváskový chlieb.

Klasické slovenské polievky

Krúpová polievka so zemiakmi

Ak sa zaujímate o zdravé stravovanie, pojmy bulgur, kuskus či quinoa asi v posledných rokoch počúvate často. Medzi tieto „superpotraviny“ by sme však kľudne mohli zaradiť aj krúpy, ktoré mali vo svojich jedálničkoch už naši starí, ba aj prastarí rodičia, no akosi sa na ne v poslednom čase zabudlo. Obsahujú vitamíny B, K a E, no známe sú najmä obsahom cenného kremíka, ktorý napomáha spevňovať tkanivá v tele, či obsahom vlákniny, ktorá sa stará o správne fungovanie čriev.



Počet porcií
12 porcií


Predpríprava
12 hodín


Príprava
40 minút

Ingrediencie:

  • 150 g cíceru,
  • 200 g krúp,
  • 100 g fazule,
  • 250 g zemiakov,
  • 2 mrkvy,
  • 50 g cibule,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • maslo,
  • majorán,
  • 3 l vývaru.

Postup prípravy:

Strukoviny treba pred varením namočiť do vody, ideálne cez noc. Vodu následne zlejte a v novej vode uvarte cícer, hrach aj fazuľu do mäkka. Cibuľku nakrájanú najemno speňte na masle a opražte spolu s nakrájanou mrkvou, pridajte múku a zápražku zalejte vývarom, pridajte soľ a korenie. Krúpy (tiež namočené vo vode a prepláchnuté) pridajte do hrnca a varte ďalej do zmäknutia. Na záver pridajte zemiaky nakrájané na menšie kocky, dochuťte koreninami a po zmäknutí zemiakov môžete podávať.

Klasické slovenské polievky

Zemiaková kyslá

Zemiaky pravdepodobne väčšina z nás považuje za samozrejmosť, pretože sú bežne dostupnou a navyše pomerne lacnou ingredienciou. Pravdou však je, že správnou prípravou sa telu dokážu odvďačiť benefitmi ako máloktorá iná plodina. Okrem iného odvodňujú a prečisťujú telo, pozitívne vplývajú na srdce, nervy, trávenie aj imunitu, pomáhajú predchádzať vzniku obličkových kameňov, dodávajú telu vitamín C alebo ovplyvňujú hladinu cukru v krvi. Troška nezmyselne sa im vyhýbajú ľudia s diétou, problémom však nie je kalorický obsah samotných zemiakov (100 g zemiakov obsahuje iba 70 kcal, napríklad taká ryža má kalórií dvojnásobok), no spôsob ich prípravy, či už ide o olej, maslo alebo iný tuk. Tak ako pri každej inej potravine aj tu platí všetko s mierou.



Počet porcií
12 porcií


Predpríprava
20 minút


Príprava
40 minút

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov,
  • 3 l vývaru,
  • sušené huby,
  • bobkový list,
  • 100 g masla,
  • 100 g hladkej múky,
  • 1/2 l mlieka,
  • ocot,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie.

Postup prípravy:

Zemiaky očistite, nakrájajte na väčšie plátky a zalejte vývarom. Pridajte k nim dobre prepláchnuté huby, bobkový list a všetko spolu varte do polomäkka. Z masla a múky pripravte svetlú zápražku, ktorú zalejete vývarom zo zemiakov a varte ju aspoň 30 minút. Zápražku potom vlejte do zemiakov a nechajte prevariť, pridajte mlieko a varte do úplného zmäknutia zemiakov. Soľ a korenie pridávajte postupne podľa vlastnej chuti, rovnako aj ocot. Pred servírovaním si môžete nasekať napríklad petržlenovú vňať a použiť ju ako ozdobný prvok.

Klasické slovenské polievky, ktoré zohrejú a ozdravia

Bryndzový demikát

Bryndza je naše slovenské biele zlato. Doprajte si ju a telu dodáte látky, ktoré pôsobia ako prevencia rakoviny hrubého čreva, ochorení zažívacieho ústrojenstva, alergií, rednutia kostí, cukrovky či vysokého krvného tlaku. Tou horšou správou je, že v bežných obchodoch väčšinou nájdete len pasterizovanú bryndzu, ktorá svojím spracovaním o všetky prospešné látky prichádza. Ak teda máte tú možnosť, zadovážte si domov tradičnú salašnícku bryndzu vyrobenú zo surového mlieka, ktoré neprešlo procesom pasterizácie.



Počet porcií
8 porcií


Predpríprava
15 minút


Príprava
30 minút

Ingrediencie:

  • 250 g bryndze,
  • 1 cibuľa,
  • 50 g masla,
  • 4 zemiaky,
  • 1 čajová lyžička červenej mletej papriky (sladkej),
  • 1/2 čajovej lyžičky rasce,
  • mleté čierne korenie,
  • 100 ml kyslej smotany.

Postup prípravy:

Nakrájanú cibuľu orestujte na masle dozlatista. Pridajte rascu, papriku, nakrájané zemiaky a bryndzu. Všetko dôkladne premiešajte a zalejte litrom horúcej vody. Varte, kým sú zemiaky mäkké, potom všetko dochuťte soľou, čiernym korením a celú hmotu rozmixujte dohladka ponorným mixérom. Nakoniec pridajte smotanu, ktorá polievku zjemní a môžete ju dozdobiť napríklad nasekanou vňaťou či pažítkou.

Klasické slovenské polievky, ktoré zohrejú a ozdravia

Dobrú klasickú chuť!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.