Kvíz: Ktorá potravina obsahuje viac tukov?
Tuky v našej strave potrebujeme mať. Pomáhajú nášmu telu napríklad rozpúšťať vitamíny A, D, E či K, ktoré potrebujeme k životu. Tuky z potravín, ktoré naše telo nespotrebuje, sa ukladajú v podobe telesného tuku. Viete z dvojice uvedených potravín vybrať tú, ktorá obsahuje viac tukov? Otestujte sa v našom kvíze.
Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu venovanému zdraviu nášho srdca a ciev. Srdcovo-cievne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí Slovákov, nepodceňujte preto ich prevenciu. Pre prípad závažného ochorenia sa chráňte životným poistením La Vita od poisťovne Generali, ktoré vám v náročných chvíľach podá pomocnú ruku.
Nezabúdajte však, že existujú rôzne druhy tukov. Jedno z delení je na nenasýtené, nasýtené a transtuky. Tie nenasýtené sú všeobecne známe ako „dobré“ tuky a tie nasýtené a transtuky sú pri nadmernej konzumácii tie „škodlivé“ tuky. To, že niečo obsahuje viac tukov, neznamená, že je potrebné to automaticky z jedálneho lístka vylúčiť, je však potrebné tieto potraviny konzumovať s mierou. Viac sa dozviete aj v rámci našej témy mesiaca.
#1. Cottage cheese alebo biely jogurt?
Cottage cheese obsahuje 4,5 g a biely jogurt 3,8 g na 100 g.
#2. Tekvicové semená alebo vlašské orechy?
Vlašské orechy obsahujú 63,4 g a tekvicové semená 45,9 g na 100 g.
#3. Hovädzie mäso na prírodno alebo pečená bravčová panenka?
Hovädzie mäso na prírodno obsahuje 10,9 g tuku a bravčová panenka 6,3 g na 100 g.
#4. Údená makrela alebo údený losos?
Údená makrela obsahuje 10,8 g a údený losos 8,4 g na 100 g.
#5. Syr mozzarella alebo bryndza?
Bryndza obsahuje 22,7 g a syr mozzarella 21,6 g na 100 g.
#6. Mliečna čokoláda alebo orechový závin?
Mliečna čokoláda obsahuje 33,1 g a orechový závin 17,4 g na 100 g.
#7. 33 % smotana alebo maslo?
Maslo obsahuje 82,6 g a 33 % smotana obsahuje 32,5 g na 100 g.
#8. Zemiakové placky alebo palacinky s makom?
Zemiakové placky obsahujú 11,8 g a palacinky s makom 9,4 g na 100 g.
Results
Ako ste na tom s vedomosťami o bielkovinách obsiahnutých v bežných potravinách? Otestujte sa tu!
Zdroj: Online potravinová databáza Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra