Liečivá tekvicová polievka
Lezie na vás niečo? Recept na každú chorobu aj dušebôľ je v našich končinách už od nepamäti poriadny domáci vývar. Ak chcete vyskúšať aj iné chute, ktoré sú nemenej liečivé, dajte šancu krémovej tekvicovej polievke posilnenej o liečivé bylinky. Postaví vás na nohy a ešte si aj pochutíte. Ako bonus je bez mlieka aj bez lepku, takže nezaťaží vaše trávenie.
Ingrediencie:
- 1 hokkaido tekvica, približne 800 g po očistení,
- 1 stredne veľký batat alebo 2 stredne veľké mrkvy, cca 200 g,
- 1 PL olivového oleja,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 cm kúsok čerstvého zázvoru,
- 400 ml kokosového mlieka z plechovky,
- 2 – 3 hrnčeky vody alebo zeleninového vývaru,
- 1 ČL mletej červenej papriky,
- ½ čajovej lyžičky kurkumy,
- 2 ČL kari korenia, žlté, sladké (je možné vynechať),
- 1 PL citrónovej šťavy,
- soľ podľa chuti,
- čierne korenie,
- voliteľné prídavky: ak má niekto rád pikantnejšie chute, čili vločky alebo 2 ČL kari korenia.
Postup:
- Umyte zeleninu, ošúpte batat alebo mrkvu. Tekvicu hokkaido nie je potrebné šúpať, jedine, ak má nepeknú šupku. Vydlabte tekvicu a všetko nakrájajte na kocky. Nakrájajte cibuľu, môžu byť aj väčšie kusy. Očistite a nastrúhajte zázvor a cesnak.
- Vo vyššom hrnci na oleji orestujte pár minút cibuľu, pridajte na pár minút restovania aj tekvicu s batatom alebo mrkvou.
- Zalejte vývarom alebo vodou tak, aby zelenina bola tesne pod hladinou, pridajte soľ, čierne korenie, kurkumu, mletú červenú papriku, kari korenie, nastrúhaný zázvor a pretlačený cesnak. Ak chcete pikantnejšiu polievku, pridajte aj čili vločky alebo 2 ČL kari korenia. Premiešajte a varte, kým zelenina úplne nezmäkne, cca 20 minút.
- Odstavte z plameňa, rozmixujte tyčovým mixérom do hladka – ak je hmota príliš hustá, dolejte trochu vody alebo vývaru.
- Vráťte späť na plameň, pridajte kokosové mlieko a krátko prevarte. Dochuťte podľa vašej chuti ešte soľou, korením, citrónom a čili.
- Podávajte posypané tým, na čo máte práve chuť – napríklad tekvicovými semiačkami a tekvicovým olejom alebo sa inšpirujte našimi tipmi nižšie.
Chutný TIP
Osviežte chute a spravte si polievku vždy tak trochu inak vďaka posýpke pri servírovaní! Najobľúbenejšie kombinácie sú:
- tekvicové semiačka a tekvicový olej,
- vír z trošky kokosového mlieka a granátové jablko,
- bazalkové pesto a čerstvé bylinky, napríklad bazalka, pažítka, tymián, koriander či petržlen,
- opečená slaninka,
- kúsky opečeného celozrnného chlebíka,
- arašidy alebo akékoľvek iné obľúbené oriešky či semienka, skvelé sú aj údené mandle,
- feta syr.
Liečivé ingrediencie
Kurkuma
Obsahuje kurkumín, ktorý je bojovníkom proti rôznym typom srdcovocievnych ochorení, podporuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a svedčí aj pokožke. Pre získanie týchto benefitov je potrebné kurkumín konzumovať spolu s piperínom, ktorý nájdete v čiernom korení.
Zázvor
Zohrieva organizmus vďaka zlepšeniu prietoku krvi, rozširuje cievy. Podporuje trávenie, imunitný systém a pomáha pri boji s baktériami a infekciami.
Cesnak
Pomocník pri znižovaní cholesterolu a krvného tlaku, zlepšuje stav a priechodnosť ciev. Je antioxidant, podporuje trávenie, pôsobí antisepticky. Oceníte ho najmä pri chrípke a horúčkach.
Tekvica
Výborný zdroj vitamínu A, znižuje hladinu tukov v krvi. Podporuje trávenie a má optimálnu kombináciu minerálov ako meď, draslík, železo a horčík. Pôsobí močopudne a pomáha pri problémoch s obličkami a prostatou.
Tekvicové semiačka
Sú bohaté na zinok, vápnik a horčík, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie imunity, pokožky, zdravie kostí a plodnosť. Podporujú fungovanie mozgu a zmierňujú zápaly. Zatočia aj s črevnými parazitmi či so zväčšenou prostatou.