projekt poisťovne logo generali

Luxusný, ale zdravý hruškový vianočný dezert

Natália Spišiaková 03. 12. 2019

Maškrtiť sa dá počas vianočných dní aj zdravo. Hruškový koláč poslúži ako sladká bodka za sviatočnou večerou. Prípravu zvládne skutočne každý a netreba na ňu žiadne špeciálne zručnosti. Vďaka kombinácii sezónnych ingrediencií sa doň zamilujú deti aj dospelí. Horká čokoláda, perníkové korenie, sušený zázvor, vanilkový puding a čerstvé hrušky sú ideálnou kombináciou a rozvoňajú každú kuchyňu. Zaručene ním spravíte radosť sebe aj vašim hosťom a, navyše, bez zbytočných výčitiek. Poďme sa teda pustiť do prípravy.



Počet porcií
12 porcií


Predpríprava
25 minút


Príprava
15 minút

Ingrediencie na cesto:

  • 280 g celozrnnej špaldovej múky,
  • 15 g perníkového korenia,
  • 15 g sódy bikarbóny,
  • 20 g kakaového prášku,
  • 5 g prášku do pečiva,
  • 5 g sušeného zázvoru,
  • 5 g škorice,
  • štipka soli,
  • 120 g nerafinovaného trstinového cukru,
  • 5 vajec,
  • 350 ml plnotučného mlieka,
  • 180 g kokosového oleja,
  • 100 g nasekanej tmavej BIO čokolády 75 %,
  • 2 hrušky,
  • 3 PL šípkového džemu.

Hrušková náplň:

  • 500 ml plnotučného mlieka,
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku,
  • 2 PL jemného tvarohu,
  • 1 hruška,
  • 2 PL nerafinovaného trstinového cukru,
  • ½ ČL sušeného zázvoru.

Čokoládová poleva:

  • 150 g nasekanej tmavej BIO čokolády 75 %,
  • 3 PL plnotučného mlieka.

Postup prípravy:
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Plech na pečenie si vystelieme papierom a potrieme ho kokosovým olejom. Dajte si pozor, kokosový olej rýchlo reaguje na zmenu teploty, dbajte na to, aby všetky ingrediencie mali rovnakú teplotu.

Zmiešame všetky suché ingrediencie. Potom všetky mokré a zmesi spojíme. Nastrúhame si čokoládu priamo do misy, potom nastrúhame hrušky, zamiešame a vylejeme na plech. Pečieme 15 minút.

Po upečení vytiahneme, necháme úplne vychladnúť. Studený perník prerežeme na polovicu. Uvaríme si puding podľa návodu, pridáme hrušku nakrájanú na drobné kocky, cukor, citrón a sušený zázvor. Po uvarení zamiešame do pudingu ešte jemný tvaroh. Pudingovú náplň necháme úplne vychladiť.

Spodnú časť perníkového cesta potrieme džemom. Na džemovú vrstvu nanesieme puding s hruškami a spojíme hornou polovicou cesta.

V hrnci si na miernom stupni roztopíme čokoládu, pridáme k nej 3 lyžice mlieka a zmes miešaním prepojíme. Vylejeme na koláč a rozotrieme. Nakrájame a slastne užívame.

Luxusný, ale zdravý hruškový vianočný dezert

Nech vám chutí a príjemne obohatí vianočný stôl!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.