Naše najobľúbenejšie zdravé muffiny: jablkové s orechami a hrozienkami
Muffiny sú klasika, ktorá nesklame. Prípravu zvládne naozaj každý, keďže muffiny patria medzi najjednoduchšie koláčiky. Tie naše majú vďaka proteínu aj dostatok bielkovín a využijeme v nich sezónne jablká a oriešky. Kľudne môžeme prihodiť aj kvalitnú čokoládu pokrájanú na menšie kúsky. Poďme sa teda pustiť do prípravy.
Počet porcií
12 muffinov
Predpríprava
10 minút
Príprava
30 minút
Ingrediencie (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):
- 100 g celozrnnej špaldovej múky,
- 70 g jemných ovsených vločiek,
- 25 g vanilkového proteínu (túto ingredienciu môžete prípadne vynechať, zníži sa však nutričná hodnota, čo sa týka bielkovín; na zvýraznenie vanilkovej chuti môžete alternatívne použiť štipku mletého vanilkového prášku alebo vanilkovú príchuť, ideálne v bio kvalite),
- 1 ČL škorice,
- 1 ČL kypriaceho prášku,
- 2 vajíčka,
- 100 g jablkovej detskej výživy bez cukru,
- 75 g bieleho jogurtu,
- ľubovoľné sladidlo podľa chuti (my sme použili stéviu),
- 50 – 100 ml mlieka (podľa konzistencie),
- 30 g vlašských orechov,
- 30 g sušených hrozienok,
- 1 jablko (cca 150 g).
Postup prípravy:
Najskôr si zmiešame suché ingrediencie – múku, vločky, proteín, škoricu a kypriaci prášok. Zvlášť si zmiešame mokré ingrediencie – vajíčka, detskú výživu, biely jogurt a sladidlo. Mokré ingrediencie vlejeme do suchých a prilejeme mlieko podľa konzistencie – cesto by malo byť polotekuté.
Na záver vmiešame do cesta nasekané orechy, hrozienka a ošúpané jablko nakrájané na kocky. Cestom plníme silikónové košíčky na muffiny a pečieme ich 20 minút pri teplote 180 °C, až kým nemajú približne zlatistú farbu.
Nutričné informácie
Živiny | Obsah (na 1 muffin z celkových 12) |
---|---|
Kalórie | 109 kcal |
Bielkoviny | 5 g |
Sacharidy | 15 g |
Tuky | 3 g |
Dobrú chuť!