projekt poisťovne logo generali

Osviežujúce letné snacky plné živín a vlákniny

02. 07. 2020

Horúce letné dni si pýtajú chutné, zdravé a nenáročné maškrty. A najmä osviežujúce! S našimi piatimi maškrtami sa nemusíte báť ani o svoju formu do plaviek a s radosťou ich ponúknite aj návšteve. Zároveň sú bohaté na vlákninu, ľahké na trávenie a plné živín. Vyskúšajte ich s nami!

Naše snacky sú nenáročné na prípravu aj ingrediencie, a možno vám ani nenapadlo, že tieto suroviny môžete využiť aj inak ako obyčajne. A ak chcete odľahčiť vaše trávenie a črevá od ťažkých jedál,  umelých prísad a zbytočného pridaného cukru, zaraďte tieto recepty do vašej letnej výbavy.

Mrazené hrozno

mrazene hrozno v jogurte.jpg

Najbližšie, keď si kúpite hrozno (môže byť červené aj zelené), dôkladne ho umyte a ideálne len čisté bobuľky hoďte do vrecka vhodného do mrazničky a nechajte ho zamraziť cez noc. A na druhý deň si môžete užívať osviežujúcu pochúťku – len tak samostatne alebo hodiť si ich do limonády či prihodiť do raňajkovej kaše, či jogurtu. A ak máte chuť viac experimentovať, napichnite jednotlivé bobuľky hrozna na špajdľu, namočte do obľúbeného jogurtu a posypte orieškami, dajte zamraziť a máte efektnú a jednoduchú maškrtu aj pre návštevy.

Maliny plnené čokoládou

shutterstock_500896840.jpg

Maliny a čokoláda sú skvelá kombinácia. Pripravte si ich ako jednohubky. Umyté a osušené maliny plňte kúskami čokolády – ideálne kvalitne horkej. Kombinácia ovocia a čokolády vás zasýti a zaženie aj chuť na sladké. Výborné je to aj s bielou čokoládou.

Banánová zmrzlina

shutterstock_689562241.jpg

Chutná, rýchla a bez výčitiek. Taká je zmrzlina z banánu. Na základ potrebujete len 2 ingrediencie – mrazené banány a trošku mlieka (klasického alebo rastlinného, napríklad mandľového). Banány (použite radšej zrelšie a nie zelené) zbavte šupky, nakrájajte na štvrtiny, umiestnite do obalu alebo vrecka vhodného do mrazničky a mrazte minimálne cez noc. Mrazené banány vložte do výkonného mixéru, na približne 2 veľké banány prilejte postupne 2-4 polievkové lyžice mlieka a mixujte dohladka. Ak sa s tým váš mixér bude trápiť, premiešajte a prilejte trochu mlieka tak, aby výsledná konzistencia bola hustá ako zmrzlinová. Po vymixovaní buď ihneď konzumujte, alebo dajte ešte na pár hodín zachladiť. Ak máte chuť na zmenu, pridajte do mixovania, čo máte radi. Výborne sa hodí napríklad za hrsť jahôd alebo akéhokoľvek drobného ovocia, prípadne kakao. Rovnako si môžete dopriať aj posýpku podľa chuti – osvedčené  sú  posekané oriešky.

Jablko s arašidovým maslom

shutterstock_288710747.jpg

Toto je snáď najrýchlejšia desiata, ktorá zasýti a je naozaj výživná. Je plná vlákniny a zdravých tukov i bielkovín. Nakrájajte si jablko a pridajte pár lyžíc čistého arašidového masla bez cukru a iných zbytočných prídavkov. Ak sa cítite na niečo špeciálne, posypte ešte štipkou škorice. Jednoduchšie to už byť nemôže.

Pečený pikantný cícer

shutterstock_267502805.jpg

Táto pochúťka ako jediná vyžaduje tepelnú úpravu, ale stojí za to, ak radi chrumkáte niečo napríklad pri televízii alebo pri práci a chcete sa vyhnúť nezdravým čipsom. Sušený cícer namočte na minimálne 8 hodín, následne ho premyte a osušte od vody. Zmiešajte si olivový olej s vaším obľúbeným korením, napríklad so škoricou, údenou paprikou, čili, soľou, grilovacím korením. Výslednú zmes zmiešajte s pripraveným cícerom. S olejom to nemusíte preháňať, cícer sa v ňom nemá kúpať, má ho len obaliť. Rozprestrite v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte cca 40 minút pri 200 stupňoch do zlatohneda. Raz za čas plechom potraste, aby sa cícer rovnomerne opiekol a skontrolujte ho, aby sa nespálil. Podávajte po vychladnutí, kedy ešte dôjde do dokonalej chrumkavosti. Ak máte chuť na sladkú verziu týchto pukancov, tak vymeňte olivový olej za kokosový a koreniny za kakao s kokosovým cukrom.

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.