Prírodné zdroje probiotík na dobré trávenie a silnú imunitu
Základ imunity je v črevách. Čo to pre vás znamená? Jednoducho, ak chcete byť zdravý, musíte mať v prvom rade zdravé črevá. A to nielen pre dobre fungujúce vyprázdňovanie. S dobrou črevnou mikroflórou ľahšie odoláte napríklad aj infekciám horných a dolných dýchacích ciest, ktorých sezóna sa nezadržateľne blíži.
Správny pomer baktérií v čreve vám navyše môže pomôcť s odstránením kožných problémov, zmiernením prejavov alergií a zlepší vám spánok aj náladu. Práve hormón dobrej nálady sérotonín sa tvorí v črevách. To už stojí za venovanie pozornosti správnemu osadenstvu vašich čriev, nie? Prospešné črevné baktérie viete podporiť aj jednoduchým zaradením tých správnych potravín do vášho jedálnička.
Stravovanie pre dobré trávenie
Ak cítite nepohodu a vaše trávenie nie je práve ukážkové, zároveň máte problémy s kožou, so spánkom a ste často chorí, posvieťte si na svoje celkové stravovanie. Základom by mala byť pestrá strava s dostatkom vlákniny v podobe zeleniny a ovocia. Vláknina je v tomto prípade naozaj dôležitá. Je to tzv. prebiotikum, ktoré uľahčuje probiotikám – to sú tie dobré baktérie, ktoré podporujete – prežiť a vykonať ich dobrú prácu.
Vyhnite sa veľkému množstvu živočíšnych bielkovín a tukov v podobe mäsa a údenín, ktoré podporujú práve tie nezdravé baktérie v našich črevách a zabíjajú tie dobré, čo naozaj nechcete. Snažte sa úplne vylúčiť alebo aspoň významne obmedziť polotovary a priemyselne upravované potraviny, ktoré sú kokteilom nekvalitných surovín, chemikálií a rafinovaného cukru.
Probiotiká z kuchyne
Esom v rukáve pre vaše trávenie a zdravie je pravidelný príjem prírodných zdrojov probiotík. Naša i zahraničná kuchyňa obsahuje hneď niekoľko skvelých potravín. Pokiaľ ste ich doteraz nezvykli bežne konzumovať, začnite s tým zľahka. Ich rýchle účinky na trávenie by vás mohli totiž prekvapiť.
(1) Kyslá kapusta
Kyslá kapusta je stálicou slovenskej kuchyne a jej sezóna sa nezadržateľne blíži. Ako bonus obsahuje slušnú dávku vitamínu C a najmä v zimných mesiacoch bude silným spojencom pre vašu imunitu. Najlepšia je domáca. Dnes sa k nej už ľahko dostanete na rôznych farmárskych trhoch, v tržniciach a obchodoch.
(2) Fermentovaná zelenina
Zaváranie a prírodné kvasenie zeleniny už našťastie nie sú len výsadou našich babičiek, opäť sa vracajú do módy. To je dobrá správa aj pre naše črevá. Siahnite napríklad po kvasených uhorkách. Dobre však chutí aj fermentovaná mrkva alebo cvikla. Prípadne môžete skúsiť niečo exotickejšie – kimchi. Je to kórejská nakladaná kapusta s cesnakom, soľou, čili papričkami, bielou reďkovkou a jarnou cibuľkou.
(3) Acidofilné mlieko
Acidko je mlieko obohatené o probiotické kultúry. Obsahuje menej laktózy ako bežné mlieko. Vyberte si však radšej jeho čistú nedosladenú verziu. Cukor, ktorý primiešavajú k rôznym príchutiam totiž neguje pozitívny účinok na črevnú mikroflóru.
(4) Kefír
Jeho história siaha až na Kaukaz. Kefír je skutočnou hviezdou spomedzi kyslomliečnych nápojov, čo sa týka palety probiotík, ktoré obsahuje. Vyrába sa kvasením kefírovej kultúry nielen z kravského mlieka, ale aj kozieho či z rôznych rastlinných mliek. Chutný je napríklad ten z kokosového mlieka.
(5) Bryndza
Tá pravá nepasterizovaná ovčia bryndza obsahuje veľké množstvo probiotík. Aby urobili svoju úlohu v črevách, je najlepšie jesť bryndzu čerstvú a tepelne neupravovanú. Napríklad vo forme chutnej nátierky.
(6) Jogurt
Neobsahuje síce také veľké množstvo probiotík ako ostatné spomínané mliečne produkty, no pokiaľ si vyberiete ten správny, môže byť chutným doplnkom. Aby jogurt naozaj obsahoval probiotiká a nezničili sa pri pasterizácii, sú dodávané až po tomto procese vo forme živých kultúr. Tým sa výrobcovia radi pochvália na obale. Opäť siahnite po verzii bez umelých prísad, príchutí a cukrov.
(7) Zrejúce syry
Medzi chuťovo výraznejšie syry vznikajúce fermentáciou a zachovávajúce si dostatočný objem probiotík patrí napríklad tradičný parmezán, čedar, gouda, pravá mozzarella a kozí syr.
(8) Olomoucké syrečky
Nevoňajú práve vábne, zato ich zloženie poteší vaše črevá. Prirodzene obsahujú slušnú dávku probiotík a vápnika. Majú zaujímavý nutričný profil. Hodia sa aj k diéte a pre športovcov. Obsahujú totiž veľa bielkovín a málo tukov.
(9) Jablčný ocot
Jedno jablko denne je známa fráza pre zdravie. Mohli by sme ju však zameniť aj jednou lyžičkou jablčného octu zmiešaného s vodou denne. Okrem toho, že je zdrojom probiotík, prírodných enzýmov a kyselín podporujúcich zdravé baktérie v črevách, tiež pomáha pri regulácii krvného tlaku a cholesterolu.
(10) Tempeh
Je pôvodom z Indonézie. Veľmi obľúbený je medzi vegánmi. Je výborným zdrojom nielen probiotík, ale aj kalcia, bielkovín a vitamínov. Napríklad aj B12 – vitamínu, ktorý často vegánom chýba. Vyrába sa fermentáciou sójových bôbov a je výbornou náhradou mäsa. Nájdete ho v špecializovaných ázijských a vegánskych obchodoch či v obchodoch so zdravou výživou.
(11) Natto
Ďalšia exotická špecialita, tentoraz pôvodom z Japonska a opäť z fermentovaných sójových bôbov. Tentokrát sa však na fermentáciu využíva iný druh baktérie ako v prípade tempehu. Okrem probiotík obsahuje aj enzým nattokináza, ktorý má schopnosť rozpúšťať krvné zrazeniny a tým podporuje zdravý krvný obeh.
(12) Miso
Opäť produkt z Japonska a opäť zo sóje. V procese vzniku miso pasty sa baktérie mliečneho kvasenia postarajú o to, že hmota vykvasí a získa svoju typickú príchuť. Tradičné miso preto obsahuje probiotické baktérie mliečneho kvasenia. Tak, ako si v našich končinách zakladáme na vývare, tak Japonci nedajú dopustiť na svoju miso polievku. Miso pasta je vlastne ochucovadlo, ktoré pridávajú do polievky. Nesmie sa však prevariť, aby sa nezničili jej zdravé účinky.
(13) Kombucha
Pôvodom opäť z Ázie je aj prirodzene jemne perlivý fermentovaný nápoj kombucha. K fermentácii sa používa najčastejšie čierny alebo zelený čaj a čajová huba. Vzniká prirodzene žijúce symbiotické spoločenstvo rozmanitých kvasiniek, rias a rôznych baktérií. V Číne je považovaná za elixír zdravia vďaka obsahu probiotík, vitamínov skupiny B a enzýmov.