Pšenový nákyp s tvarohom a čučoriedkami
Pšenový nákyp poteší viacerých z vás hneď z niekoľkých dôvodov. Po prvé, je bezlepkový a po druhé, vďaka množstvu tvarohu obsahuje bohatú dávku proteínov. Radosť tak budú mať najmä všetci fitness pozitívni ľudia. Vďaka zloženiu - pšeno, tvaroh, čučoriedky - je zdravší, než akékoľvek iné koláče či sladkosti a v neposlednom rade je tak jednoduchý, že ho zvládnu aj úplní začiatočníci.
Počet porcií
8 – 10 porcií
Predpríprava
20 minút
Príprava
45 minút
Ingrediencie na prípravu pšena (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):
- 500 g pšena,
- 3 vajíčka,
- 3 PL nerafinovaného trstinového cukru,
- štipka soli.
Ingrediencie na prípravu tvarohu (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):
- 500 g tvarohu (môže byť hrudkovitý alebo jemný),
- 50 g masla,
- šťava z 1/2 citróna,
- 1 PL nerafinovaného trstinového cukru.
Ďalšie ingrediencie:
- 200 g mrazených čučoriedok,
- za hrsť kokosových lupienkov (na posypanie nákypu),
- za hrsť vlašských orechov (na posypanie nákypu).
Postup prípravy:
Pšeno dvakrát prepláchnite prevarenou vodou, aby nebolo horkasté. Potom ho uvarte vo vode v pomere 1 : 2 so štipkou soli. Varte ho približne 15 minút. Dávajte však pozor, aby sa pšeno nerozvarilo. Potom ho nechajte úplne vychladnúť. Rúru si predhrejte na 180 °C.
Žĺtka s cukrom vymiešajte na penu a z bielok spravte sneh. K pšenu pridajte žĺtkovú penu a po lyžiciach primiešavajte aj sneh z bielkov.
V ďalšej mise si zmiešajte všetky ingrediencie na tvaroh. Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie. Na spodok rozložte vrstvu pšena a rozotrite naň tvaroh (ja som použila jemný hrudkovitý). Na tvarohovú vrstvu vysypte mrazené čučoriedky a navrch dajte poslednú vrstvu pšena. Pečte 35 minút na 180 °C.
Po vybratí z rúry nechajte nákyp vychladnúť. Medzitým si nahrubo rozomeľte a podrťte kokosové lupienky a vlašské orechy. Pšenový nákyp opatrne vyberte z formy a podávajte posypaný orechovo-kokosovou zmesou.
Dobrú chuť!