Používaním tohto webu súhlasíte s využívaním súborov cookies, ktoré nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača. Viac informácii

Pšenový nákyp s tvarohom a čučoriedkami

Natália Spišiaková 03. 04. 2019

Pšenový nákyp poteší viacerých z vás hneď z niekoľkých dôvodov. Po prvé, je bezlepkový a po druhé, vďaka množstvu tvarohu obsahuje bohatú dávku proteínov. Radosť tak budú mať najmä všetci fitness pozitívni ľudia. Vďaka zloženiu - pšeno, tvaroh, čučoriedky - je zdravší, než akékoľvek iné koláče či sladkosti a v neposlednom rade je tak jednoduchý, že ho zvládnu aj úplní začiatočníci.



Počet porcií
8 – 10 porcií


Predpríprava
20 minút


Príprava
45 minút

Ingrediencie na prípravu pšena (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):

  • 500 g pšena,
  • 3 vajíčka,
  • 3 PL nerafinovaného trstinového cukru,
  • štipka soli.

Ingrediencie na prípravu tvarohu (v poradí, v akom nasledujú pri príprave):

  • 500 g tvarohu (môže byť hrudkovitý alebo jemný),
  • 50 g masla,
  • šťava z 1/2 citróna,
  • 1 PL nerafinovaného trstinového cukru.

Ďalšie ingrediencie:

  • 200 g mrazených čučoriedok,
  • za hrsť kokosových lupienkov (na posypanie nákypu),
  • za hrsť vlašských orechov (na posypanie nákypu).

Postup prípravy:

Pšeno dvakrát prepláchnite prevarenou vodou, aby nebolo horkasté. Potom ho uvarte vo vode v pomere 1 : 2 so štipkou soli. Varte ho približne 15 minút. Dávajte však pozor, aby sa pšeno nerozvarilo. Potom ho nechajte úplne vychladnúť. Rúru si predhrejte na 180 °C.

Žĺtka s cukrom vymiešajte na penu a z bielok spravte sneh. K pšenu pridajte žĺtkovú penu a po lyžiciach primiešavajte aj sneh z bielkov.

V ďalšej mise si zmiešajte všetky ingrediencie na tvaroh. Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie. Na spodok rozložte vrstvu pšena a rozotrite naň tvaroh (ja som použila jemný hrudkovitý). Na tvarohovú vrstvu vysypte mrazené čučoriedky a navrch dajte poslednú vrstvu pšena. Pečte 35 minút na 180 °C.

Pšenový nákyp s tvarohom a čučoriedkami

Po vybratí z rúry nechajte nákyp vychladnúť. Medzitým si nahrubo rozomeľte a podrťte kokosové lupienky a vlašské orechy. Pšenový nákyp opatrne vyberte z formy a podávajte posypaný orechovo-kokosovou zmesou.

Dobrú chuť!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Odoberajte náš newsletter a stiahnite si e-guide o regenerácii

Regenerácia je pre zdravie rovnako dôležitá ako cvičenie. Preto sme pre vás pripravili nápady ako zregenerovať a doplnili sme aj základné tréningové tipy ako bonus.