Používaním tohto webu súhlasíte s využívaním súborov cookies, ktoré nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača. Viac informácii
projekt poisťovne logo generali

RECEPTY na jedlá ako od babičky

15. 10. 2020

Cnie sa vám za starými rodičmi a domáckou atmosférou? Vôňa a chuť nás dokážu preniesť v spomienkach - vyskúšajte to! Zaspomínajte si s nami na typickú vôňu kuchyne našich starých rodičov a pripravte si tieto skvelé a jednoduché recepty. Nie sú možno jedny z tých najzdravších na svete, ale aj stravovanie je o rovnováhe a občas môžeme zhrešiť, ak to poteší našu dušu. Dobrú chuť!

Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu venovanému ľudom v elegantnom veku. Spolu s odborníkmi sa venujeme témam seniorského zdravia, vitality, pohody a skvalitnenia ich života, pri príležitosti spustenia predaja životného poistenia pre seniorov od 55 rokov, ktoré ako jediné na trhu ponúka poisťovňa Generali.

Rascová polievka

Ingrediencie:

• rasca,
• olej alebo masť,
• hladká múka,
• 2 vajcia,
• mleté čierne korenie,
• soľ.

Postup:

Na oleji alebo ideálne na masti upražíme rascu, potom pridáme hladkú múku, opäť trochu popražíme a zalejeme studenou vodou. Pridáme soľ, korenie a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme rozšľahané vajcia, ešte chvíľu povaríme a môžeme servírovať.

shutterstock_247222063.jpg

Domáce slané rožky

Ingrediencie:

• cca 68 dkg hladkej múky,
• 2,5 dkg droždia,
• 1,5 dkg soli,
• 2 dkg kryštálového cukru,
• 2 dkg sušeného mlieka,
• 4,5 dl vlažného mlieka,
• sezamové semiačka,
• rasca alebo hrubá soľ.

Postup:

Z mlieka najprv odlejeme 1,5 dl a spolu s cukrom ho trochu zohrejeme a rozdrvíme v ňom droždie. Keď droždie vykysne, zmiešame ho s múkou, soľou, sušeným mliekom, roztopeným margarínom a zvyškom mlieka. Takto namiešanú zmes vypracovávame na cesto až dovtedy, kým sa nebude odliepať od stien misky. Cesto prikryjeme a asi 1 hodinu ho necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na dva pláty v rozmeroch asi 14 x 40 cm hrubé asi 0,4 cm. Každý tento plát rozrežeme na 7 – 8 trojuholníčkov. Takéto trojuholníčky stočíme začínajúc od širšej strany, potrieme ich vodou a vrch posypeme rascou, hrubou soľou alebo sezamovými semiačkami.
Pekáč vystelieme papierom na pečenie a v predhriatej rúre na 200 °C ich pečieme cca 13 – 15 minút. Po dopečení ich necháme vychladnúť a môžeme podávať napríklad na raňajky, desiatu alebo aj ako zákusok za polievkou.

shutterstock_1533386405.jpg

Zemiakovo-kapustové placky

Ingrediencie:

• 800 g zemiakov,
• 100 ml mlieka,
• soľ a čierne korenie,
• 1 lyžička mletej rasce,
• 3 – 4 strúčiky cesnaku,
• majoránka podľa chuti,
• 1 – 2 vajcia,
• 100 g hladkej múky,
• 400 g kyslej kapusty,
• olej alebo masť.

Postup:

Zemiaky očistíme, najemno nastrúhame a pokropíme horúcim mliekom. Osolíme, okoreníme, ochutíme mletou rascou, prelisovaným cesnakom a majoránkou. Pridáme odkvapkanú pokrájanú kyslú kapustu, vajce a múku podľa toho, aké budeme mať cesto. Ideálne, ak by bolo stredne husté. Na rozohriaty olej alebo masť potom lyžicou pridávame takto pripravené cesto, vytvarujeme placky a opekáme z oboch strán dozlatista. Hotové placky vyberieme a položíme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili prebytočnej masti. Podávame horúce a môžeme posypať nastrúhaným syrom.

shutterstock_198201095.jpg

Tradičná hrnčeková bublanina

Ingrediencie:

• 2 hrnčeky polohrubej múky,
• 1 hrnček kryštálového cukru,
• ½ hrnčeka oleja,
• 1 hrnček mlieka,
• 2 vajcia,
• 1 kypriaci prášok,
• 1 vanilkový cukor,
• ovocie podľa chuti.

Postup:

Najprv vyšľaháme vajcia s kryštálovým cukrom. Múku preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom, pridáme všetko do našľahaných vajec a nakoniec primiešame olej a mlieko. Takto pripravené cesto vylejeme na plech, ktorý si predtým vymastíme maslom a posypeme múkou. Na cesto poukladáme ovocie a dobre posypeme celý koláč vanilkovým cukrom. Pečieme pri 180 °C asi 25 až 30 minút.

shutterstock_103261064.jpg

Dobrú chuť!


Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.