Šalát panzanella
Famózny šalát, ktorý vás svojou chuťou okamžite prenesie do slnečného Talianska. Jeho základom sú zrelé rajčiny, bazalka, výrazný dresing a dochrumkava opečený chlieb, no môžete ho doplniť aj fetou, mozzarellou či pridať viac druhov sezónnej zeleniny.
Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Nezabudni si na tú svoju pribaliť aj cestovné poistenie od poisťovne Generali, aby si si užil/-a oddych a nové dobrodružstvá bez zbytočných starostí v zahraničí, aj na Slovensku.
Počet porcií
4
Príprava
25 minút
Panzanella
4 porcie, dĺžka prípravy 25 minút
INGREDIENCIE
300 g kváskového chleba
750 g rajčín (rôznych farieb a veľkostí)
1 menšia šalátová uhorka
1 menšia červená cibuľa
80 ml olivového oleja
20 – 30 ml červeného vínneho octu
20 g dijonskej horčice
hrsť čerstvej bazalky
mleté čierne korenie
soľ
POSTUP
- Chlieb nakrájame na kocky, prelejeme ho 20 ml olivového oleja, osolíme a rozložíme na veľký plech tak, aby sa kocky chleba neprekrývali.
- Chlieb pečieme dozlatista cca 15 – 20 minút pri teplote 180 °C.
- Medzitým rajčiny nakrájame na kúsky rôznej veľkosti, premiešame ich s 1 ČL soli a v sitku ich necháme odkvapkať, kým sa upečie chlieb – šťavu nevylievame, ale zachytávame v miske.
- Uhorky nakrájame na kúsky, cibuľu na tenké mesiačiky a bazalku nasekáme nahrubo.
- Šťavu z rajčín premiešame so zvyšným olejom, s horčicou, vínnym octom a podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Dresing premiešame s nakrájanou zeleninou, bazalkou, opečeným chlebom a môžeme podávať.