Škoricové koláčiky s džemom a ovsenou posýpkou
Viacerí z vás sa iste tešia na všakovaké vianočné dobroty, ako aj na samotný proces pečenia, ktorého atmosféra a vôňa k sviatkom neodmysliteľne patria. Pre tých z vás, ktorí rozmýšľate viac vo fitness móde a zamýšľate sa aj nad tým, ako prepašovať do vianočného pečenia viac zdravia, ponúkame jeden recept na zdravšie vianočné dobroty.
Počet porcií
70 koláčikov
Predpríprava
40 minút
Príprava
15 minút
Ingrediencie na cesto:
- 200 g celozrnnej špaldovej múky,
- 50 g mletých mandlí,
- 1 vajce,
- 60 g kokosového oleja,
- 60 g arašidového masla,
- 80 g medu,
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku,
- 1 čajová lyžička škorice,
- 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru,
- 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamonu.
Ingrediencie na posýpku:
- 50 g celozrnnej špaldovej múky,
- 25 g trstinového cukru,
- 10 g jemných ovsených vločiek,
- 15 g arašidov,
- 30 g kokosového oleja.
Na potretie:
- 100 g jahodového džemu (ideálne bez cukru).
Postup prípravy:
Najskôr si pripravte cesto. Múku zmiešajte s mletými mandľami, koreninami a kypriacim práškom. Prilejte tekutý kokosový olej, med, arašidové maslo a vajíčko. Rukami vypracujte tuhé cesto, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie a dajte ho odležať na cca 20 minút do mrazničky. Zatiaľ si pripravte posýpku.
K suchým ingredienciám pridajte kokosový olej v tuhom stave a rukami ho spojte so zvyškom surovín. Cesto si rozdeľte na 4 časti a postupne ich rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 milimetre. Nevaľkajte celé cesto v jednom kuse, potrhá sa. Z cesta vykrajujte ľubovoľné tvary, ktoré ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Džem rozmiešajte a štetcom natrite na vykrojené koláčiky. Posypte posýpkou a dajte piecť pri teplote 180 °C na cca 12 minút. Koláčiky skladujte v uzatvorenej nádobe.
Nutričné informácie
Živiny | Obsah / 1 koláčik |
---|---|
Kalórie | 45 cal |
Bielkoviny | 1 g |
Sacharidy | 5 g |
Tuky | 2 g |
Dobrú chuť praje Fitclan!