projekt poisťovne logo generali

Starajte sa o svoje črevá: Slováci príliš často bojujú s rakovinou hrubého čreva.

08. 07. 2020

Viaceré  odborné  štúdie poukazujú na zhoršujúci sa stav nášho zdravia a obzvlášť tráviaceho systému. Slovensko dokonca dlhodobo obsadzuje prvé priečky v rebríčkoch v počte novozískaných prípadov rakoviny hrubého čreva. Venujete zdraviu svojich čriev dostatočnú pozornosť? Viete, čo je to črevný mikrobióm a črevná mikloflóra?

Črevný  mikrobióm je taký malý vesmír ukrytý uprostred nášho tráviaceho systému, ktorý má veľký vplyv na naše celkové zdravie. Mnohé  vedecké  štúdie uskutočnené v posledných rokoch potvrdzujú, že mikrobiálna flóra, ktorú máme v črevách, hrá dokonca významnú úlohu v prevencii a liečbe civilizačných či chronických ochorení. Bolo dokonca preukázané, že črevná  mikroflóra dokáže ovplyvniť našu náladu, chuť k jedlu, obezitu alebo vznik alergií, či intolerancií. Nie nadarmo sa tak hovorí: Si to, čo ješ.

Viaceré  odborné  štúdie poukazujú na zhoršujúci sa stav nášho zdravia a obzvlášť tráviaceho systému. Slovensko dokonca dlhodobo obsadzuje prvé priečky v rebríčkoch v počte novozískaných prípadov rakoviny hrubého čreva. V prípade mužov dokonca vedieme tento nechvályhodný  rebríček, u žien zastávame druhé  miesto. Zhoršujúcu sa situáciu potvrdzujú aj štatistiky poisťovne Generali, ktorá zaznamenáva každoročne nárast poistných udalostí zo životného poistenia následkom ochorenia tráviacej sústavy. V porovnaní s rokom 2018 bolo v minulom roku poisťovni Generali dokonca nahlásených o 58 % viac takýchto poistných udalostí.

Aká je úloha črevného mikrobiómu:

  • Vytvára ochrannú bariéru proti mikroorganizmom a rôznym patogénom s negatívnym vplyvom na naše trávenie.
  • Zabezpečuje správne fungovanie nášho tráviaceho systému v črevách.
  • Stimuluje črevný imunitný systém.
  • Redukuje množenie nevhodných bakteriálnych kultúr
  • Umožňuje lepšie vstrebávanie živín.

Podľa vedcov negatívne vplýva na náš zdravotný stav najmä  nedostatok pohybu a nevhodná strava chudobná  na vlákninu, vitamíny, minerály a iné  telu prospešné látky. Dnes prijímame v strave len 10 % vlákniny v porovnaní s tým, koľko jej denne v minulosti zjedli naši predkovia. Okrem stravy chudobnej na vlákninu však na náš črevný mikrobióm negatívne pôsobia aj potraviny ošetrené chemickými postrekmi či častá  antibiotická  liečba.

Narušenie tejto krehkej rovnováhy v našich črevách má za následok vznik mnohých ochorení, ako sú zápaly čriev, rôzne infekčné  hnačkové  ochorenia, syndróm dráždivého čreva, ale aj rôzne autoimunitné ochorenia, alergie, intolerancie či dokonca cukrovku druhého typu.

Rady, ako si uchovať črevný mikrobióm v dobrom stave:

  • Jedzte dostatočné  množstvo surovej zeleniny a ovocia.
  • Celozrnné  obilniny, strukoviny a orechy by mali byť pravidelnou súčasťou vašej stravy.
  • Obohaťte váš  jedálniček o fermentované potraviny ako je jogurt, kefír či kyslá  kapusta.
  • Vyhýbajte sa konzumácii vyprážaných a mastných jedál.
  • Pri výbere potravín dbajte na ich čerstvosť. Trvanlivé  potraviny obsahujú  množstvo konzervačných látok a stabilizátorov, ktoré  majú  negatívny vplyv na dobré  baktérie vo vašich črevách.
  • Vyhýbajte sa konzumácii jedál bohatých na cukor.
  • Fajčenie, alkohol a nedostatok pohybu má  na mikrobióm taktiež  negatívny vplyv.
  • V prípade, ak musíte brať antibiotiká, nezabúdajte na súčasné  užívanie probiotík, ktoré  je potrebné  brať aj po dobratí antibiotickej liečby.

Na prvom mieste by mala byť prevencia – naše zdravie je naša najväčšia zodpovednosť a ak vieme čo i len čiastočne svojim životným štýlom zmenšiť pravdepodobnosť ochorenia, stojí to za to. A aby nás nič neprekvapilo, je dobré myslieť preventívne aj vo forme životného poistenia, ktoré dokáže pomôcť v ťažkých životných situáciách najmä finančne.

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.