Šťavnatý vianočný koláč s čučoriedkami
Vianoce – čas pokoja, relaxu a tiež maškrtenia. Po sviatočnej večeri skvele padne šťavnatý koláč plný dobrôt, akými sú čučoriedky, tvaroh či mak. Sviatočný dezert môžete dozdobiť vykrojenými hviezdičkami či inými tvarmi. Zapojte do pečenia aj svojich malých pomocníkov, ktorí vám iste radi pomôžu s vykrajovaním a ochutnávaním plnky. Dobrú chuť!
Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu venovanému našim najmenším. Spolu s odborníkmi sa venujeme témam rozvoja detí, aby boli zdravé, šťastné a mali ten správny štart do života. Rovnaký cieľ má aj program Učenie pre život, ktorý v rámci celosvetovej iniciatívy The Human Safety Net spustila poisťovňa Generali v spolupráci s Úniou materských centier, so snahou pomôcť deťom zo znevýhodnených rodín na Slovensku.
Ingrediencie
Cesto
- 190 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 75 g masla
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- soľ
Maková plnka
- 60 g mletého maku
- 35 g práškového cukru
- vanilkový cukor
- 2 vaječné bielky
- 1 čajová lyžička škorice
- 2 veľké lyžice mlieka
Tvarohová plnka
- 150 g mäkkého tvarohu
- 35 g kyslej smotany
- 36 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 2 veľké lyžice šťavy z čučoriedkového kompótu
- malý čučoriedkový kompót
Postup
Najprv si pripravíme cesto. Všetky sypké ingrediencie zmiešame s maslom a vypracujeme mrveničku. Potom pridáme vajíčko a žĺtok. Takto vypracované cesto odložíme asi na 30 minút do chladničky a kým nám trošku stuhne, pripravíme si plnky.
Mak zmiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou a pridáme vyšľahané bielky. Ak sa nám plnka zdá tuhšia, môžeme pridať 1 až 2 väčšie lyžice mlieka. Bude sa tak dať ľahšie natrieť na cesto. Tvaroh premiešame s čučoriedkovou šťavou a postupne pridáme ostatné suroviny. Plnky máme pripravené.
Cesto vytiahneme z chladničky, vyvaľkáme a dáme do formy. Trochu cesta si môžeme odložiť bokom a vytvoriť z neho ozdoby. Na uvedené množstvo ingrediencií odporúčame použiť formu s rozmermi približne 11 x 35 cm, prípadne okrúhlu formu. Keď máme cesto vo forme, popicháme ho vidličkou a začneme naň ukladať jednotlivé vrstvy. Najskôr odkvapkané čučoriedky, potom tvarohovú plnku a na vrch makovú plnku. V tomto prípade nie je nutné dávať cesto vopred predpiecť. Do rúry môžeme dať rovno celý koláč aj s plnkami. Pečieme pri teplote 180 °C približne 35 – 40 minút.
Odložené cesto si vyvaľkáme a vykrojíme z neho ozdoby pomocou vianočných formičiek. Koláč z rúry vytiahneme asi po 10 minútach, poukladáme naň takto pripravené ozdoby a dopečieme.