Používaním tohto webu súhlasíte s využívaním súborov cookies, ktoré nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača. Viac informácii
projekt poisťovne logo generali

Navarte si doma Taliansko

17. 06. 2021

Zbožňujete na cestovaní najviac ochutnávanie a spoznávanie jedál a zvykov iných krajín? Ak sa tento rok nechystáte dovolenkovať v zahraničí, takúto voňavú atmosféru si môžete vytvoriť aj u vás doma. Pripravte si s nami extrémne chutné a jednoduché tradičné talianske recepty a presuňte sa na dovolenku vo svojej kuchyni. :-)

Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu, v ktorom sa venujeme bezpečnému cestovaniu. O to, aby ste si dovolenku v zahraničí aj v slovenských horách užili bez zbytočných starostí, sa postarajú cestovné poisteniepoistenie do hôr od poisťovne Generali, ktoré vám poskytnú potrebnú ochranu a bezpečie.

Taliansky chlebík Focaccia

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 1 PL lyžica soli
  • ½ kocky droždia
  • 4 dl vlažnej vody
  • olivový olej
  • 250 g bryndze
  • rôzna zelenina podľa chuti, ideálne môžete použiť olivy, cherry paradajky, sušené paradajky, kapary, väčšie časti byliniek, ako napríklad rozmarín a podobne

Vo vode rozmiešame droždie, až kým sa nerozpustí. Potom zmiešame múku so soľou a pomaly prisypeme do droždia. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste, prípadne prikryjeme utierkou. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a môžeme doň vmiesiť rozdrobenú bryndzu. Focaccia sa dá, samozrejme, pripraviť aj bez bryndze, prípadne miesto bryndze môžeme vyskúšať pridať oštiepok. Vyvaľkané cesto prenesieme na väčší plech, ktorý dobre vymastíme olivovým olejom, a prstami roztlačíme cesto až do okrajov. Použijeme nakrájanú zeleninu podľa vlastne fantázie a chuti, môžeme použiť aj bylinky, napríklad rozmarín. Všetky tieto suroviny jemne povtláčame do cesta. Nakoniec ešte pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť na 10 až 12 minút do vyhriatej rúry na maximum.

focaccia2.jpg

Špagety so sušenými paradajkami

Ingrediencie

  • špagety, prípadne iné cestoviny
  • sušené paradajky
  • čierne olivy
  • kapary
  • 1 dl bieleho vína
  • voda z precedených cestovín
  • 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • parmezán alebo strúhanka
  • petržlenová vňať
  • soľ

Na panvicu dáme olivový olej, a keď bude rozpálený, dáme orestovať roztlačený cesnak. Po chvíľke pridáme nakrájané sušené paradajky, olivy a kapary. Zamiešame a pridáme trochu vody z precedených cestovín a víno. Víno s vodou z cestovín necháme postupne trošku odpariť a pridáme najemno nakrájanú čerstvú petržlenovú vňať a premiešame. Nakoniec pridáme cestoviny a poriadne opäť premiešame. Takto pripravené cestoviny naservírujeme na tanier a posypeme nastrúhaným parmezánom. Ak nemáme parmezán, môžeme pridať strúhanku, ktorú si opražíme nasucho na panvici, až kým nezhnedne, a posypeme. Opraženú strúhanku si namiesto drahého parmezánu takto pripravovali chudobní Taliani, ktorí ju používali na podobne pripravené cestoviny.

cestoviny.jpg

Šampiónove bruschetty

Ingrediencie

  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 g šampiónov
  • biele víno
  • čerstvá petržlenová vňať
  • olivový olej
  • soľ
  • bagetka

Na rozpálený olivový olej dáme očistený celý strúčik cesnaku a pridáme nadrobno nakrájané šampiňóny, všetko spolu orestujeme. Ochutíme soľou, pridáme nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a zalejeme vínom. Víno necháme odpariť a môžeme podávať buď na čerstvej bagetke alebo na plátkoch bagetky, ktoré si predtým trochu opečieme na olivovom oleji.

sampionova bruschetta.jpg

Šafranové rizoto

Ingrediencie

  • cca 200 g ryže Arborio alebo Carnaroli
  • 2 šalotky
  • biele víno
  • maslo
  • olivový olej
  • parmezán
  • soľ a mleté čierne korenie
  • šafran
  • asi 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru

Nakrájame si nadrobno šalotky a jemne ich orestujeme na rozpálenom olivovom oleji. Potom pridáme ryžu, ktorú tiež orestujeme zo všetkých strán. Zalejeme cca polovicou pohára vína a necháme odpariť. Pridáme soľ a mleté čierne korenie a začneme pridávať vývar. Pridávame ho tak, aby v ňom bola všetka ryža ponorená, nakoniec môžeme pridať aj šafran. Zamiešame a pomaly varíme, kým sa vývar neodparí. Pravidelne premiešavame a po odparení pridávame vývar až dovtedy, kým nám ryža nezmäkne. Platí pravidlo, že čím dlhšie takto ryžu varíme, tým pridávame stále menej a menej vývaru. Keď je ryža zmäknutá na al dente a vývar odparený, panvicu dáme nabok a do rizota ešte vmiešame maslo. Nakoniec pridáme nastrúhaný parmezán a rozmiešame ho v rizote. Takto pripravené rizoto ešte posypeme trochou postrúhaného parmezánu alebo troškou šafranu a servírujeme.

safranove rizoto.jpg

Pravé talianske tiramisu

Ingrediencie

  • 500 g mascarpone
  • asi 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 5 vajec
  • mandľový likér Amaretto
  • 1 šálka silnejšej čiernej kávy
  • 1 balenie podlhovastých talianskych piškót (Savoiardi), môžu byť aj obyčajné
  • kakao na posypanie

Bielky oddelíme od žĺtkov. Do misky so žĺtkami pridáme cukor a vyšľaháme spolu do peny. Potom pridáme mascarpone a zľahka ho vmiešame do zmesi. Nakoniec pridáme z bielkov vyšľahaný sneh a opäť zamiešame. Kávu zmiešame s približne 2 pohárikmi Amaretta a ponamáčame v tom piškóty. Ak použijeme miesto originálnych talianskych piškót klasické, treba si dať pozor pri namáčaní, aby nám príliš nezmäkli. Pripravíme si formu, do ktorej ukladáme najprv ponamáčané piškóty a na to už pripravený krém, opäť idú piškóty, na piškóty krém. Poslednú vrstvu krému posypeme kakaom a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 3 – 4 hodiny.

tiramisu.jpg

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.