Tipy na rýchly a zdravý obed do práce
Dnešná uponáhľaná doba nám neumožňuje tráviť veľa času aj v kuchyni. Počas pracovného týždňa sa pravidelne zvykneme stravovať v kantínach či reštauráciách, kde si často ani neuvedomujeme, čo máme na tanieri. Ak sa chcete stravovať zdravšie, je potrebné venovať trochu pozornosti aj príprave jedla. Ideálny spôsob je vyvažovanie stravovania v jedálňach s prípravou vlastných pokrmov doma.
Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu, v ktorom sa venujeme vplyvu práce na naše fyzické a duševné zdravie. Poisťovňa Generali spustila jedinečné životné poistenie pre Hviezdy kancelárie, ktoré je prispôsobené rizikám vyplývajúcim z práce v administratíve.
Inšpirujte sa chutnými receptmi, ktoré nezaťažia vaše trávenie a ktoré zvládnete pripraviť veľmi rýchlo a jednoducho z ľahko dostupných surovín.
Rýchle a chutné tuniakové cestoviny
Ingrediencie
- cestoviny
- 1 menšia konzerva tuniaka
- sardely (nemusia byť)
- sušené paradajky
- kalamata olivy alebo čierne olivy
- škorica
- čerstvá petržlenová vňať
- mleté čierne korenie a soľ
Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme a dáme bokom. Vodu z cestovín zatiaľ nevylievame. Na panvicu dáme olivový olej. Stonky z petržlenovej vňate nakrájame na malé kúsky a pridáme na rozohriaty olej. Chvíľku ich restujeme na oleji, no tak, aby ostali stále zelené. Na to dáme tuniaka a kto má rád, môže pridať aj pár kúskov sardel. Premiešame, zase chvíľu restujeme. Ďalej pridáme nadrobno nakrájané sušené paradajky. Premiešame a ochutíme štipkou škorice, mletého čierneho korenia a osolíme. Ak pridávate aj sardely, ideálne je dosoliť až nakoniec, pretože sardely sú už samy osebe dosť slané. V tomto kroku podlejeme trochou vody z uvarených cestovín a necháme chvíľku dusiť. Keď sa trochu vody odparí, pridáme olivy, chvíľu miešame a odstavíme. Po odstavení z ohňa vmiešame cestoviny a jedlo máme hotové. Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou, prípadne si na takto hotové cestoviny môžeme nastrúhať parmezán.
Príprava vám zaberie 30 minút.
Svieži šalát s tekvicovým olejom
Ingrediencie
- čerstvý špenát
- hruška a červené alebo biele hrozno
- sušené paradajky alebo čerstvé cherry rajčiny
- mozarella alebo niva, syr podľa chuti
- granátové jablko – nemusí byť
- tekvicový olej
- tekvicové alebo slnečnicové semienka
Príprava je veľmi jednoduchá. Do umytého čerstvého špenátu dáme na malé kúsky nakrájanú hrušku, nakrájané hrozno, pridáme nakrájané paradajky a podľa chuti nakrájanú mozarellu alebo nivu. Všetko spolu jemne premiešame. Kto má rád, môže pridať aj bobuľky granátového jablka. Nakoniec zalejeme trochou tekvicového oleja a posypeme semienkami podľa chuti. Takto svieži obed si stihnete pripraviť aj ráno pred odchodom do práce a nezaberie vám viac ako 20 minút vášho času.