Používaním tohto webu súhlasíte s využívaním súborov cookies, ktoré nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača. Viac informácii
projekt poisťovne logo generali

Tri recepty, ktoré vám prevoňajú domov

29. 09. 2020

Prekvapte svoju rodinu niečím novým a prevoňajte svoj domov. Pripravili sme pre vás tri chutné a voňavé recepty, ktoré spolu vytvoria rodinné menu. Každý recept obsahuje ingrediencie, ktoré osviežia vaše domáce varenie a pošteklia vaše chuťové poháriky.

Tento článok vznikol v rámci mesačného špeciálu, v ktorom sa spolu s odborníkmi venujeme rôznym domácim témam, aby naše domovy boli spokojné, zdravé a bezpečné. Rovnakú úlohu má aj balíčkové poistenie DOMino Trio od Generali, v ktorom máte všetko potrebné, aby bol váš majetok komplexne chránený.

Výrazný tekvicový krém

Ingrediencie:

• 1 červená cibuľa,
• 1 väčšia tekvica hokkaido,
• asi 40 g zázvoru,
• 600 ml zeleninového vývaru,
• 2 zemiaky,
• 1 plechovka kokosového mlieka, asi 400 ml,
• olivový olej,
• soľ a čierne korenie,
• muškátový oriešok.

Postup:

Cibuľku nakrájame nadrobno a chvíľu ju osmažíme v hrnci na rozohriatom olivovom oleji. Pridáme na kocky nakrájaný zázvor, na menšie kúsky nakrájanú tekvicu a zemiaky. Chvíľu miešame. Potom zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme do varu. Varíme asi 20 minút, kým nebudú všetky suroviny mäkké. Takto uvarenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém a nakoniec postupne primiešame kokosové mlieko. Takto pripravený krém ešte raz prehrejeme na ohni a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a muškátovým orieškom. Pri servírovaní môžeme podľa chuti pridať napríklad aj nadrobno nakrájané kúsky čili papričky alebo obľúbené bylinky.

shutterstock_161389493.jpg

Šafranové rizoto

Ingrediencie:

• 2 menšie šalotky,
• asi 200 g ryže arborio, carnaroli, vialone a pod.,
• 1 l kuracieho alebo zeleninového vývaru,
• šafran,
• suché biele víno,
• maslo,
• parmezán,
• soľ a čierne korenie.

Postup:

Šalotky nakrájame najemno a osmažíme na rozohriatom olivovom oleji a pridáme ryžu. Množstvo ryže môžete pridať podľa toho, koľko porcií chcete pripraviť. Ryžu chvíľu orestujeme na oleji spolu so šalotkou a po chvíli podlejeme pohárom bieleho vína a necháme odpariť. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Po odparení vína podlejeme vývarom tak, aby bola všetka ryža ponorená, pridáme šafran, pozvoľna miešame a necháme odpariť. Rizoto sa pekne po pridaní tejto bylinky začne zafarbovať na žlto. Opäť pridáme vývar a necháme odpariť. Čím dlhšie varíme, tým menšie dávky vývaru pridávame. Ak ryža už zmäkla a vývar je odparený, odstavíme z ohňa a pridáme kúsok masla, nastrúhaný parmezán a premiešame. Takto pripravené rizoto servírujeme s postrúhaným parmezánom alebo nasekanou čerstvou bazalkou. Milovníci morských plodov si môžu pripraviť aj krevety, ktoré sa práve k takémuto šafranovému rizotu výborne hodia.

shutterstock_181795010.jpg

 

Voňavý koláč

Ingrediencie:

• 3 vajcia,
• 120 g hnedého cukru,
• 2 väčšie lyžičky medu,
• 220 g špaldovej múky,
• 50 g kakaa,
• 12 g prášku na pečenie,
• 1 lyžička mletej škorice,
• 1 lyžička zázvoru,
• asi polovička lyžičky kardamómu,
• 100 ml tekutého jogurtu,
• 150 ml oleja,
• pomarančová kôra asi z 1 pomaranča.

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech na koláč dobre vymažeme maslom a posypeme múkou. Môžete použiť plech, ale pokojne aj akúkoľvek formu na pečenie. Formu či plech na pečenie prispôsobte množstvu cesta, ktoré vypracujete. Forma na pečenie by nemala byť príliš nízka, ale ani príliš vysoká, aby sa koláč pekne upiekol. Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom. Táto zmes by po vyšľahaní mala získať svetlejšiu farbu a zdvojnásobiť objem. Túto zmes odložíme bokom. Do ďalšej misky dáme zvyšné suché ingrediencie, teda špaldovú múku, kakao, prášok na pečenie, kardamóm, škoricu a zázvor. Všetko dobre premiešame. Potom za neustáleho miešania pridávame do tejto suchej zmesi olej, jogurt, med a pomarančovú kôru. Nakoniec obe zmesi spolu dobre premiešame a prelejeme do pripravenej formy na pečenie. Pečieme asi 50 minút. Upečený koláč vyberieme z rúry a ešte ho necháme pár minút vo forme odstáť. Takto oddýchnutý koláč vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť. Servírujeme s roztopenou čokoládou alebo polevou podľa chuti, prípadne ho môžeme podávať aj s horúcim ovocím.

shutterstock_618928892.jpg

Dobrú chuť!

Sme aj na Instagrame

#zdravie #zdraverecepty #zdravoachutne #pohyb #fitness #vitalita #cestovanie
Ak sú toto aj vaše srdcové instatémy, sledujte nás:

Novinky a výber toho najlepšieho z Generali Balans raz mesačne priamo do vašej e-mailovej schránky.