Ako viesť deti k vedomému jedeniu (+ zdravé a chutné recepty)
Dnešná doba je veľmi uponáhľaná. Často si nestíhame ani uvedomovať, čo robíme, ako keby sme prestali vnímať každodenné dôležité činnosti. Nad jedením vôbec nerozmýšľame, jeme v strese a veľakrát ani nevieme, čo jeme. Všetko toto sa odzrkadľuje aj na našich deťoch, ktoré veľmi intenzívne vnímajú práve činnosti nás rodičov.
Tento článok vznikol v rámci mesačnej témy venovanej rodičovstvu. Každý rodič chce svojmu dieťaťu poskytnúť ten najlepší štart do života. Rodičom a deťom zo znevýhodnených rodín na Slovensku v tom už štvrtý rok pomáha aj program Učenie pre život, ktorý v rámci celosvetovej iniciatívy The Human Safety Net spustila poisťovňa Generali v spolupráci s Úniou materských centier.
V správnom vývine každého dieťaťa zohráva veľmi dôležitú úlohu vyvážená strava a zdravé stravovacie návyky. Je preto veľmi dôležité učiť naše deti už od útleho veku sústrediť sa na jedlo, vedieť, ako zdravo jesť a ako si vyberať správne potraviny. Tento prístup nazývame vedomé jedenie, vďaka ktorému vedia naše deti získať zdravé stravovacie návyky.
Čo je to vedomé jedenie?
Jedným zo základných pravidiel vedomého jedenia je pomalé konzumovanie pokrmov bez vyrušovania televíziou či smartfónom. Je to jedenie, pri ktorom sa dieťa dokáže najesť aj bez toho, aby malo pri jedení pustenú rozprávku či bolo zabavené inou činnosťou. Práva vďaka pokojnej atmosfére sa vie dieťa sústrediť výlučne na jedlo. Dieťa vníma, čo konzumuje, kedy konzumuje a ako. Vníma samotné jedlo a chápe tak túto činnosť ako dôležitú životnú potrebu. Vedomé jedenie zahŕňa aj samotnú prípravu jedla. Je veľmi významné zapojiť do prípravy pokrmov aj naše deti. Môžeme začať už samotným nakupovaním, správnym výberom potravín, zbieraním ovocia a zeleniny v záhradke či v prírode. Práve pri týchto činnostiach vieme deťom o surovinách rozprávať, vieme ich naučiť, čo je zdravé, čo obsahuje aké vitamíny a ako vonia alebo čo kedy rastie v záhradke a načo sa využíva. Zapojením detí do prípravy jedla vaša kuchyňa pravdepodobne zaplače, ale určite to má hlbší zmysel a vaše deti to ocenia.
Zdravá veselá pizza
Takúto pizzu si vieme pripraviť z rôznych druhov zeleniny – môžete vyskúšať napríklad brokolicu. Postup je podobný. Môžeme pripraviť aj klasickú domácu pizzu, dôležité sú zdravé suroviny, ktoré na ňu použijeme. Ak si ju deti budú môcť vyzdobiť samy, s jedením určite nebudú mať problém. 🙂
Ingrediencie
- 250 g mrkvy
- 1 vajce
- 70 g nastrúhaného tvrdého syra
- soľ
- čerstvá zelenina na ozdobenie
Mrkvu očistíme, nastrúhame, ochutíme soľou a necháme pár minút odstáť. Potom z odstátej mrkvy vytlačíme čo najviac tekutiny. V miske vyšľaháme vajce s nastrúhaným syrom. Do tejto zmesi pridáme odloženú nastrúhanú mrkvu a dobre všetko premiešame. Plech vystelieme papierom na pečenie a zo zmesi vytvarujeme pizzu do konkrétneho tvaru. Môžeme vytvarovať napríklad nejaké zvieratko alebo kvetinku. Takto pripravenú pizzu dáme do predhriatej trúby na približne 10 minút pri teplote 180 °C. Keď je pizza upečená, vytiahneme ju z rúry a dozdobíme syrom či čerstvou zeleninou. Takto ozdobenú pizzu môžeme dať ešte na 3 – 4 minútky zapiecť do rúry.
Farebná kaša
Kreatívni vieme byť aj pri príprave kaše. Okrem klasickej krupičnej kaše môžeme vyskúšať aj mliečnu ryžu, ktorú miesto zakúpenia v obchode pripravíme doma podľa seba.
Ingrediencie
- 40 g ryže
- 200 ml mlieka
- 1 lyžica kokosovej múky
- med
- ovocie podľa chuti
Mlieko vlejeme do hrnca, pridáme ryžu a za stáleho miešania varíme, až kým ryža nebude uvarená a nenasiakne všetko mlieko. Pred koncom varenia pridáme kokosovú múku a asi lyžicu medu. Všetko dobre premiešame, kašu nalejeme do misky a necháme vychladnúť. Nakoniec už len pridáme ovocie podľa chuti a kašu ozdobíme.
Rybie prsty zdravšie
Typické obľúbené detské jedlo sú aj rybie prsty. Nemusíme však vždy siahnuť po polotovare, ale môžeme si ich pripraviť doma zdravšie a zapojiť tak do prípravy aj naše deti. Okrem toho, že sa naučia, aké vitamíny obsahujú napríklad ryby a prečo je dôležité ich mať v jedálnom lístku, budú vnímať aj to, že aj príprava jedla je naozaj dôležitá.
Ingrediencie
- treska
- hladká múka
- vajíčka
- strúhanka
- citrón
- soľ a trochu korenia
Rybu nakrájame na kúsky, osušíme a zbavíme tak prebytočnej vody. Trochu ju pokvapkáme citrónom a osolíme, prípadne použijeme trošku korenia. Kúsky ryby klasicky obaľujeme, a to v múke, vajíčku a strúhanke. Pripravené rybie prsty dáme nachvíľu odstáť do chladničky. Rybie prsty pokvapkáme trochou olivového oleja a poukladáme na mriežku na pečenie, ktorú máme tiež potretú olivovým olejom. Pečieme v rúre na 220 °C asi 10 minút, kým nebudú mať rybie prsty zlatistú farbu.
Ovocná nátierka
Nátierka nemusí byť len slaná, ale aj sladká. Nazbierajte si spolu s deťmi v záhradke čerstvé ovocie a ukážte im, čo všetko sa z neho dá vyčarovať.
Ingrediencie
- 2 väčšie jablká
- 2 väčšie hrušky
- sušené hrozienka
- med
- štipka škorice
- citrón
- ovocie podľa chuti
Jablká a hrušky očistíme, zbavíme ich šupky a nakrájame na kocky. Kúsky ovocia dáme do hrnca, prisypeme lyžičku hrozienok, pridáme lyžicu medu, štipku škorice, asi lyžicu vody a trochu vytlačenej citrónovej šťavy. Všetko spolu miešame a varíme asi 10 minút. Keď budeme mať ovocie mäkké, hrniec odstavíme a pomocou mixéra celú zmes roztlačíme. Takto vymixovanú nátierku už len natrieme na chlebíky a ozdobíme ovocím.