Vegánske donutky s malinovým krémom
Tento recept na obľúbené maškrty majú radi deti rovnako ako dospelí. Symfónia chutí je tu ešte silnejšia ako pri klasických donutkoch, preto si maškrtníci ani nevšimnú, že ide vlastne o ich zdravší variant. Navyše sa potešia aj vegáni, keďže recept som robila tak, aby vyhovoval a chutil aj im.
Počet porcií
20 donutkov
Predpríprava
20 minút
Príprava
40 minút
Ingrediencie:
- 200 g celozrnnej hladkej špaldovej múky,
- 50 g pohánkovej múky,
- 50 g hladkej pšeničnej múky,
- 100 g nerafinovaného trstinového cukru,
- 40 g kakaového prášku,
- 1 balenie bezfosfátového prášku do pečiva,
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny,
- 1 čajová lyžička soli,
- 300 ml sójového mlieka,
- 20 g ľanových semienok,
- 3 polievkové lyžice olivového oleja.
Na malinový krém potrebujeme:
- 250 g malín,
- 1 polievkovú lyžicu chia semienok,
- 2 polievkové medu (prípadne agáve).
Postup prípravy:
Rúru si predhrejte na 170°C. Ľanové semienka rozomeľte na múčnu konzistenciu a vysypte do misy spolu so všetkými sypkými ingredienciami. Poriadne ich premiešajte, aby sa spojili. Postupne pridávajte sójové mlieko a olivový olej a miešajte dovtedy, kým vám vznikne pekné cesto – konzistenciou podobné cestu na mafiny.
Pokiaľ pečiete v rúre, vymastite si olivovým olejom donutkovú formu a naplňte každú donutku trošku pod okraj. Počítajte s tým, že vyrastie. Pečte 12 minút. Pokiaľ máte donutkový prístroj, jednoducho ho naplňte a pečte každú várku 3 minúty.
Malinový krém si urobte rozmixovaním všetkých ingrediencií na krém. Nechajte ho v chladničke asi 15 minút stuhnúť a potom ním ozdobte vychladené donutky.
Na záver ich posypte ľubovoľne a podľa vlastnej chuti kokosom, orieškami, semienkami či mätou.
Dobrú a sladkú chuť!